You are currently viewing אמולטורים – לשחק חופשי על מכונות ארקייד וקונסולות מכל הזמנים

אמולטורים – לשחק חופשי על מכונות ארקייד וקונסולות מכל הזמנים

פריק אמיתי של משחקי וידאו חייב להיות גם פריק של משחקי הארקייד, הם תמיד היו עדיפים בכל בחינה על החומר שרץ בקונסולות המשחקים הביתיות. אמנם בערוב ימיהן הפער בין מכונות הארקייד והקונסולות הביתיות הצטמצם ונעלם, אך מכונות הארקייד היו ונשארו מושא תשוקתם של כל הפריקים של משחקי הוידאו באשר הם. אחת מפנטזיות הילדות שלי היתה שיטוט חופשי באולם ארקייד ענק שכל המכונות בו הן על מוד Freeplay.

MAME – מלך האמולטורים

MULTIPLE ARCADE MACHINE EMULATOR, או בקיצור MAME, היא תוכנה המתעדת בצורה מדוייקת (פחות או יותר) את הפעילות של רוב מכונות הארקייד שהיו שם בחוץ מאז ומעולם. היא גם אחראית במידה רבה להקמתו של VGF אי שם בתחילת שנות ה 2000.

mame-wallpaper-1

בסוף 1996 התחיל ניקולה סלמורייה, מתכנת צעיר מאיטליה והאב הרוחני והמעשי של התוכנה, בעבודה על MAME כאשר בחמישי בפברואר 1997 בשעה אחת עשרה בלילה (תאריך היסטורי!) יצאה גרסה 0.1 של מה שתהיה לימים תוכנת האמולציה החשובה ביותר בהסטוריה. בנאמנות אדוקה לפילוסופיית קוד מקור פתוח המאפשרת לכל אחד לקחת חלק בפרוייקט השאפתני הזה, הצליח סלמוריה להפוך את התוכנה האנונימית לסנסציה מדהימה התומכת באלפי משחקי ארקייד, שניתנים למשחק ברמת דיוק גבוהה. דרך אגב, סך המקום שתופסים כל ה ROMS של המשחקים ל MAME הוא כמה עשרות ג'יגה בייט.

עד היום גירסאות חדשות של MAME יוצאות מדי חודש לערך. בהתחלה קוד המקור של MAME היה מבוסס על דוס (16 ביט), הגרסאות החדשות יותר היו מבוססות על קוד מקור Windows 32 ולכן ניתן היה להריץ אותן גם על מערכות הפעלה מבוססות NT כמו גם מערכות מבוססות דוס (שהאחרונה בהן היתה Windows me). כיום ניתן להשיג את MAME גם בגירסת 64 ביט.

הנצחה

המטרה העיקרית של MAME היא להנציח את הפן התרבותי הזה שגווע במקביל לפיתוח המהיר של קונסולות המשחקים הביתיות וכמעט ונעלם לגמרי. הדור השישי של הקונסולות (פלייסטיישן 2, אקסבוקס הראשון והנינטנדו גיימבקיוב) הציג לראשונה ביצועים עדיפים על רוב מכונות הארקייד בעיקר מבחינת גרפיקה. וכך אולמות הארקייד החלו להצטמצם יותר ויותר מול הנגישות הגבוהה של הקונסולות.

Headpic-LeftArcade-1

מרבית החברות שבמקור היו מפתחות לוחות-אם לקאבינות ארקייד ומשחקים ללוחות-האם האלו, עברו לשוק המשחקים הביתי ולמובייל או נעלמו מהמפה.
דוגמה לדעיכת שוק הארקייד היתה חברת SNK שב 2001 סגרה את שעריה והכריזה על פשיטת רגל. SNK היתה אחראית לאחת המערכות האגדיות בתחום הארקייד, מערכת הניאו-גיאו. בין המשחקים היותר מפורסמים שהוציאה SNK ניתן למצוא את סדרת KING OF FIGHTERS ואת METAL SLUG.
דוגמה נוספת לירידה הדרסטית של הביקוש למכונות הארקייד בסוף שנות התשעים היתה חברת MIDWAY אשר נחשבה לאחת החברות שהגדירו וביססו את שוק קאבינות הארקייד עוד בתחילת דרכו בשנות השבעים. בין המשחקים הידועים שלה היו SPACE INVADORS שהיה מהפכני ברמה של פאקמן, RAMPAGE הידוע גם בגירסאת הפיסי שלו, Gauntlet, וסדרות חדשות יותר כמו NBA JAM ו MORTAL KOMBAT. מידווי הכריזה ב 2001 על יציאתה משוק קאבינות הארקייד ומיקוד פעילותה בפיתוח משחקים לקונסולות הביתיות.

המכונות שכן זכו עדיין לעדנה ורצו בהצלחה (חלקית אפילו עד היום) היו מכונות ששילבו מתקנים כגון תושבי אופנועים, מכוניות מרוץ, סקי ומתקנים גדולים פיזית שפשוט אי אפשר היה להכניס לבית ולא משנה כמה הטכנולוגיה מתקדמת. מתקנים אלה הם גם יקרים הרבה יותר מהקאבינות הקלאסיות כי מלבד המקום הרב שהם תופסים הם גם ממוקדים מבחינת צ'יפים ולוחות אם בדרך כלל למשחק אחד ואולי להמשך שלו אבל לא יותר. מתקן משחק אופנועים לא יוכל להריץ משחק מירוץ מכוניות.

Headpic-LeftArcade-2

גורמים אלה ותופעות הלוואי שלהם גרמו לירידה חדה במספר אולמות הארקייד והפיכת אלה ששרדו למעין מרכזי שעשועים שחלק לא מבוטל משטחם הוא מכונות הימורים מינוריות (Redemption). אי לכך, פרויקט MAME הוא מפעל חשוב ביותר המתפקד כמסמך המתעד לפרטים תרבות שכמעט גוועה לחלוטין. יש לציין כי בשנים האחרונות קמים אולמות ארקייד חדשים (לרוב עם משחקי ארקייד ישנים). ג'יימס רולף (החנון / AVGN) הלך לאולם הארקייד Galloping Ghost בשיקגו, אחד מאולמות הארקייד הגדולים בארה"ב כיום, והעלה על כך סרטון.

איך זה עובד?

כשמזינים לתוכנת MAME קובץ משחק הנקרא רום (ROM) התוצאה היא העתק נאמן למדי למקור, ולעיתים אף כמעט מושלם, של משחק הארקייד הרץ על הפיסי. ה ROMS הם למעשה אסופות הקבצים מהזכרונות של כרטיסי המשחקים ממכונות המשחקים המקוריות. בעצם MAME מתפקדת כאמולציה של קבינת הארקייד, על המעבדים ומעגלי התמיכה שבה. כאשר טוענים ROM משחק, זה כאילו הרכבנו כרטיס לוח משחק במכונת ארקייד. חשוב לציין שרמת האמולציה של כל משחק משתנה ובאופן כללי ניתן לומר שהיא משתפרת עם יציאת גרסאות חדשות יותר של האמולטור.

יצירת ROM מתבצעת באמצעות מתקן ROM DUMPER שמעתיק את תכולת שבבי הזכרון של כרטיס המשחק לקבצי מחשב. כל החוכמה ב MAME היא היכולת לקרוא את הקבצים הללו ולהציג את המשחק בדיוק מירבי וקרוב ככל שניתן לאיך שהוא הוצג על גבי הקבינה המקורית.
למעשה האפשרות לשחק במשחקים היא רק תופעת לוואי כיוון שהמטרה העיקרית של תוכנת MAME היא שימור ותיעוד לפרטים של תצוגת המשחקים, לאו דווקא הפעלתם המלאה.

הדרישות הבסיסיות של MAME הן נמוכות יחסית, וגם מחשב סביר בן כמה שנים יוכל להריץ באמצעות התוכנה את רוב המשחקים ברמה טובה. אין צורך בכרטיס גרפי מתקדם, ומספיק מעבד ממוצע במונחים של שנות ה 2010. בנוסף, כיום ניתן גם להריץ את MAME על מכשירים ניידים עם מערכת ההפעלה אנדרואיד, גם במכשירים אלה הדרישות הן בסיסיות למדי ומרבית המכשירים כיום יריצו את מרבית המשחקים בצורה טובה.

אם אתם רוצים לדעת עוד על משחקי אמולטורים על טלפונים ניידים, כתבתי פוסט ייעודי על הרצת אמולטורים על סמארטפונים.

זכויות יוצרים

נשאלת השאלה מהו יחס החברות המפתחות של משחקי הארקייד לשימוש הלא חוקי כביכול שנעשה בתוכנות שהן פיתחו למטרות רווח.

ראשית יש להדגיש שפיתוח אמולטור של פלטפורמה מסויימת המחקה את פעולתה על המחשב האישי הוא חוקי לחלוטין ועבר את מבחן בית המשפט בארה"ב. יתר על כן, התקנת והרצת האמולטור על המחשב גם זו פעולה חוקית לחלוטין. אלא שבכל מה שנוגע ל ROMS של המשחקים עצמם הדבר כבר קצת מסתבך. כבר קרה שחברות פנו לאתרים וביקשו להסיר ROMS של משחקים פרי פיתוחן בתואנה של הפרת זכויות יוצרים, עם זאת מעולם לא היה מקרה של תביעה או סגירה של אתר בגלל שהפיץ ROMS של משחקי ארקייד ללא אישור.
* עדכון אמצע 2018 – נינטנדו (כמובן…) הגישה תביעה נגד אתר רומים על פגיעה בזכויות היוצרים שלה והפצה של ROMS של משחקי קונסולות שלה.

headpichd-romsdownload

העיקרון המשפטי קובע כי החזקת ROM של משחק כשאינך מחזיק בכרטיס המשחק המקורי היא הפרת זכויות יוצרים בדיוק כמו העתקת משחק במקום קנייתו. הדרך החוקית להשגת ROM כדי להריץ אותו ב MAME היא להשיג את לוח האם המקורי של המשחק ואז, באמצעות מתקן ROM DUMPER, להעביר את תכולת הכרטיס לקבצי מחשב אשר MAME יפעיל. אלא שמתקן כזה הוא לא נפוץ ודי יקר ולכן אפילו בעלי קבינות ארקייד מקוריות שכרטיסם נהרס יעדיפו להשיג לרוב את ROM המשחק שלהם באינטרנט.

קשה עד בלתי אפשרי לאכוף הורדת ROM על ידי מישהו שאינו בעל הכרטיס המקורי. באותה מידה, לא יהיה הוגן מבחינת החברות המפתחות את המשחקים למנוע מבעל כרטיס השגת עותק חוקי נוסף על עותק שנהרס. ניתן לומר בזהירות שהשוק של משחקי ארקייד, אשר רובם בני עשרים שנה ויותר, אינו חזק במיוחד ולכן חברות רבות מעלימות עין נוכח המצב שנוצר ובו כל המשחקים האלה נגישים דרך האינטרנט לכל דיכפין.

המצב כיום הוא שכל מי שמוריד ROM נדרש ראשית להצהיר בצורה כלשהי שהוא אכן הבעלים החוקי של המשחק המקורי. מיותר לציין שהצהרה זו אינה משמעותית לרוב הגולשים יותר מהצהרת הגיל בכניסה לאתרים מסוימים. למי שחשוב לו לשמור על החוק כלשונו, קיימים ROMS חופשיים המופצים בחינם שניתן להוריד באתר MAME הרשמי כדי להרגיש איך התוכנה עובדת.

המשחקים ש MAME מריץ מתפרשים על פני ארבעה עשורים, ומכסים את כל תקופת אולמות הארקייד מתחילתה באמצע שנות השבעים ועד אמצע שנות ה 2000. רשימת המשחקים שעדיין לא נתמכים קצרה משמעותית מרשימת המשחקים הקיימים והנתמכים. סך הכל מדובר על תמיכה בלמעלה מ 4,000 משחקים שונים על גרסאותיהם השונות.

אם התחלתי את הפוסט הזה עם פנטזיה של שוטטות חופשית באולם ארקייד אינסופי, הרי שהפנטזיה המשלימה היא נגישות מוחלטת לכל קונסולות משחקי הוידאו שיצאו וקולקציות המשחקים שלהן…

עוד אמולטורים

MAME הוא אמנם המקיף מסוגו, אבל הוא איננו האמולטור היחידי. ישנם עוד עשרות אם לא מאות תוכנות אמולציה מכל הסוגים שמדמות פעולות של מערכות שונות. לא קשה לנחש שהאמולטורים הפופולריים ביותר הם של קונסולות משחקי וידאו. קיימים אמולטורים [ככל הנראה] לכל קונסולה שיצאה לשוק אי פעם ולפעמים גם לכאלה שעדיין לא יצאו. כך למשל, באינטרנט הופיע אמולטור של הקונסולה הגיימבוי אדבנס, עוד לפני שהמערכת יצאה רשמית והפכה לסיפור הצלחה.

HeadpicHD-EmulationSetup-3

מתכנתים לוקחים על עצמם את פיתוח האמולטורים כתחביב ועובדים על הפרויקטים האלה בהתנדבות בזמנם הפנוי. בגלל שזמן פנוי הוא מצרך יקר ונדרש אצל רוב האנשים, יוצא שלוקח לעיתים הרבה זמן לאמולטור להגיע לרמת האמולציה הגבוהה הדרושה לקבלת חווית משחק מלאה הכוללת שליטה סבירה, סאונד, מהירות וכיוצא באלה.
אמולטורים למערכות ותיקות דוגמת המגה דרייב והסופר נינטנדו מתחילת שנות התשעים רצים בצורה כמעט מושלמת. אמולטורים של מערכות חדשות יותר דוגמת הדרימקאסט והפלייסטיישן 2 מתחילת שנות ה 2000 מריצים משחקים בצורה קצת פחות חלקה ורשימת המשחקים הנתמכים על ידיהם לעיתים היא חלקית בלבד.

איך מתחילים?

סקרתי כאן את נושא האמולטורים על קצה המזלג בלבד, מה שנשאר לכם זה לרוץ ולנסות אותם. למי שבקטע של משחקי וידאו זה יהיה הדבר הכי טוב שקרה לו הרבה זמן.
בדף המערכות יש רשימה של הקונסולות העיקריות עד תחילת שנות ה 2000, כולל הורדות של האמולטורים המומלצים שלהן לווינדוז ולאנדרואיד (יש שם גם כמובן הורדה מומלצת של MAME).
בדף המשחקים יש רשימה של סדרות המשחקים הידועות והטובות ביותר לדעתי. איך מורידים ROMS של המשחקים? כתבתי פוסט ייעודי על עשרת אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר. אבל גיגול פשוט של שם המשחק והקונסולה עליו הוא רץ עם המילה ROM הוא גם פיתרון מהיר. אם אתם מחפשים קולקציות גדולות של משחקים, אתרי טורנטים יכולים לעזור בזה. ואם אתם מחפשים עוד מידע, המלצות או עזרה בעניין משחקי אמולטורים אתם מוזמנים לבקר בפורום שלנו 🙂