You are currently viewing משחקי ארקייד Hack & Slash הטובים ביותר

משחקי ארקייד Hack & Slash הטובים ביותר

אבירים, מכשפים, גמדים, ברברים, פיות, אמאזונות… ודרקונים! מקונאן הברברי דרך שר הטבעות ועד משחקי הכס – יש מעט דברים שמסעירים אותנו יותר מעולמות פנטזיה. בשנות השבעים והשמונים משחק הדמיון D&D (מבוכים ודרקונים) היה מאד פופולארי, והוא תרם להתפתחות הז'אנר הקולנועי Sword & Sorcery וז'אנר משחקי הוידאו הנלווה Hack & Slash. משחקים אלה היו לרוב תת-ז'אנר של מכות רחוב (Beat ’em Up), כאשר משחק ה H&S הכי מפורסם הוא ללא ספק גולדן אקס. אבל היו עוד רבים, והפוסט הזה מאגד את משחקי הארקייד הטובים שבהם.

סרטי Sword & Sorcery היו פופולאריים מאד בשנות השמונים, אבל רובם היו די זבלוניים עם רמת הפקה ירודה ואיכות משחק מפוקפקת. עם זאת בין כל ים הסרטים הגרועים היו גם כמה טובים, ביניהם : דרגון סלייר, אקסקליבור, קונאן הברברי, ווילו, ליידי הוק, ולג'נד. מהפחות טובים, אך אפשריים לצפיה היו: ביסטמסטר, סוניה האדומה, קרול, החרב והמכשף, ועוד. בהתאם לפופולאריות של כל הסרטים האלה יצאו משחקי וידאו בז'אנר שנקרא Hack & Slash, רבים מהם לאולמות הארקייד. מלבד גולדן אקס והמשכו המעולה עליו כתבתי פוסט "חובה לשחק" מיוחד, יצאו עוד הרבה משחקים טובים נוספים ובפוסט זה אנסה להציג את מרביתם אם לא את כולם.

Irem – Blade Master – 1991
מהאנשים שהביאו לכם משחקים מקוריים כמו In the Hunt, Ninja Baseball Batman ו Undercover Cops מגיע אחד המשחקים הכי פחות מקוריים ברשימה הזאת 🙂 זה משחק פנטזיה סולידי, אם כי מעט חסר בייחודיות. לא מפתיע שהוא לא זכה לאף פורט לקונסולה ביתית.

Tecmo – Wild Fang – 1989
משחק פנטזיה מוזר זה נקרא ביפן על שם הבוס האחרון שלו ובמערב הוא נשא את שם החברה המפתחת – Tecmo Knight. הרבה לפני מורטל קומבט, המשחק הזה הציג אלימות ברוטלית, גלונים של דם ואיברים כרותים, כבר מהפתיח שלו. אבל הייחוד האמיתי הוא בקנה המידה – הגיבור במשחק הוא קטנטן לעומת הגולייתים שמולם הוא עומד, ולכן הוא מתחיל כשהוא רכוב על ענק, וניתן במהלך המשחק (אם כי לא ממש כדאי) להחליפו בטיגריס ואפילו בדרקון. מאד Heavy Metal ולגמרי Hidden Gem.

Capcom – King of Dragons – 1991
משחק D&D קלאסי של קאפקום שנראה שהתמחתה באותה תקופה במשחקי פנטזיה ודרקונים. המשחק מציג חמש דמויות לבחור מתוכן, המון שלבים יפהפיים עם גרפיקה מפורטת וצבעונית, ומערכת שדרוג כלי נשק ומגינים. הגיימפליי פשטני וכולל 2 כפתורים בלבד (התקפה וקפיצה) אבל זה רק עושה את המשחק חווית ארקייד כיפית. יצא גם לסופר נינטנדו.

Capcom – Knights of the Round – 1991
דומה למלך הדרקונים של קאפקום, אבל עם שליטה מעט יותר מורכבת. המשחק מספר את סיפורו של המלך ארתור ושניים מאביריו – לנסלוט ופרסוויל. כל אחת משלושת הדמויות משחקת קצת אחרת ויש לה תנועה מיוחדת שונה. עם העליה בדרגות גם משתנה המראה של הדמויות עם חרבות ושריונות משודרגים. זה אחד ממשחקי ה H&S החביבים עלי וגם הוא יצא לסופר נינטנדו.

Capcom – Magic Sword – 1990
זה משחק H&S קצת שונה ממרבית המשחקים ברשימה כי הוא אינו כולל מימד עומק כמו במרבית משחקי המכות רחוב, וכל האקשן קורה באותו "קו אש", כלומר זה בעצם משחק פלטפורמה…
Magic Sword הוא משחק אינטנסיבי והאקשן על המסך עמוס ומהיר. במהלך המשחק מצילים – מתוך תאי כלא שפזורים לאורך השלבים – גיבורים נוספים שיצטרפו לעזור לכם בלחימה. ומה שמגניב זה שגם גיבורים אלה יכולים לספוג נזק, להתרפא, ואפילו לעלות בדרגות! כמו מרבית משחקי הארקייד H&S של קאפקום, גם הוא קיבל פורט מצויין לסופר נינטנדו.
אם אתם בעניין, נסו גם את המשחקים הקדומים יותר של קאפקום עם גיימפליי דומה: Tiger Road ו Black Tiger.

Jaleco – The Astyanax – 1989
ידוע ביפן כ The Lord of King. זה משחק H&S פלטפורמי מבית ג'לקו והוא קצת יותר מיוחד משאר המשחקים ברשימה. אסטיאנאקס פותח ע"י אותם האנשים שעשו את משחק ההשקה המצויין The Legendary Axe לפיסי אנג'ין. והמשחקים האלה (ובניגוד ל The Legendary Axe 2) אכן מאד דומים – בעיקר הספרייטים של הגיבור, הגרזן המאכזב בגודלו, שיטת הקרבות וטעינת הכח של הגרזן – כאשר משחק הארקייד הוא (כמובן!) עדיף בעיקר מבחינת הגרפיקה היפהפיה.
זהו אחד המקרים הנדירים שבהם משחק קונסולה יצא קודם והיווה השראה למשחק ארקייד, ולא ההפך. מומלץ ביותר ואחד הטובים והמרשימים ברשימה!

Taito – Rastan – 1987
זה משחק H&S אגדי שזכה לאינספור פורטים, כולל לסגה מסטר סיסטם. גם הוא כמו Magic Sword משחק פלטפורמה, אבל הוא כל כך קאנוני (ובמיוחד המוזיקה האפית שלו) שהייתי חייב לציין אותו. הוא הראשון בטרילוגיה עם משחק שני גרוע, אבל משחק שלישי מדהים.
אם אתם בעניין של משחקים עם גיימפליי דומה נסו את Cadash, גם הוא של טאייטו. ראסטן הוא גם האב הרוחני של שני משחקי אינדי מצויינים: Slain היפהפה מ 2016, ו Volgarr the Viking (הסופר-דופר קשה) מ 2013 שאותם אתם באמת חייבים לנסות!

Taito – Warrior Blade: Rastan Saga III – 1991
החלק השלישי והאחרון בטרילוגיית ראסטן לארקייד בניגוד לקודמיו הוא משחק H&S קלאסי, לא פלטפורמה. הגרפיקה מעולה לזמנה (וסבבה גם כיום) וקבלו את זה: המשחק משתרע על שני מסכים! אולי בגלל זה הוא לא יצא לקונסולה ביתית… הסאונד גם הוא מוזר – מנגינות קצת צורמות שמשובצות בקטעי דיבור אקראיים בגרמנית (?). השלבים קצרים והמשחק קל בהרבה מראסטן הראשון, אבל עדיין מומלץ כחוויה ארקיידית מעניינת.

Capcom – D&D Tower of Doom – 1993
קאפקום כאמור היו חזק בעניין של משחקי H&S כך שזה לא באמת הפתיע אף אחד כשהם קיבלו זכיון מחברת TSR לפתח משחקי ארקייד רשמיים (!) של מבוכים ודרקונים (D&D). משחקים אלה לקחו את המודל הפשטני של משחקי הארקייד הקודמים של קאפקום בז'אנר ונתנו להם יותר עומק אסטרטגי כמו תנועות נוספות רבות (התחמקות, חסימת התקפות, התכופפות, ועוד), שימוש בחפצים שונים, קסמים ואפילו התפצלות עלילתית בהתאם להחלטות השחקן.
אפשר לבחור אחת מארבע דמויות עם מאפיינים שונים לפי חוקי ה D&D. המשחק מציג גרפיקה ברמת פירוט חסרת תקדים לתקופתה, וסאונד ייחודי (כמו לדוגמה: זעקות המוות הבלתי נסבלות של הקובולדים…).

Capcom – D&D Shadow Over Mystara – 1996
ההמשך הישיר ל"מגדל האבדון" שיצא שלוש שנים אחריו הוא גדול יותר ומרשים יותר בכל אספקט. כאן יש שש דמויות D&D לבחירה, אבל כשמשחקים יחד שני שחקנים שבוחרים את אותה הדמות יש שוני גדול בפרזנטציה שלהן, כך שלמעשה יש במשחק 12 דמויות (!!). דמויות לוחמות קיבלו תנועות מיוחדות שאפשר להפעילן בדומה להפעלה של תנועות מיוחדות בסטריט פייטר, ובכלל מדובר במשחק מסובך, טכני וגדול בהרבה מקודמו.
שני משחקי ה D&D של קאפקום הפכו עם השנים למשחקי קאלט ויצאו בקומפילציה מצויינת לסגה סאטורן, ואפילו לפלייסטיישן 3, רק כדי להראות עד כמה הם "החזיקו מים" לאורך שנים.

Konami – Gaiapolis – 1993
גאיאפוליס הוא משחק H&S מרשים מאד מבחינת גרפיקה וסאונד. ייחודו בכך שהוא שובר את התבנית של מבט צידי לטובת מבט עילי (בדומה להרבה משחקי זלדה), ובהתאמה לכך המסך של מכונת הארקייד הוצב לאורך. בגלל זוית המבט האיזומטרית של המשחק, הגיימפליי שונה מהותית ממשחק H&S טיפוסי, ודוגמה לכך היא ש(שוב, בדומה לזלדה) אי אפשר לקפוץ. המשחק מאפשר בחירה בין 3 דמויות בלבד, אך אולי כדי לכפר על כך אפשר למצוא ביצים שבתוכם עוזרים שתוקפים את האויבים יחד אתך, ובדומה ל Magic Sword – גם יעלו עם הזמן בדרגות אך גם יכולים לספוג נזק ועלולים למות.

Taito – Light Bringer – 1993
ידוע גם כ Dungeon Magic מחוץ ליפן. בדומה למשחק הקודם, גם הוא מוצג בפרספקטיבה איזומטרית (כלומר ממבט עילי), אבל הגיימפליי אינו שונה מהותית מזה של מרבית המשחקים ברשימה כאן, כי הדמויות פונות אך ורק ימינה או שמאלה. לאחר שבוחרים אחד מארבעה גיבורים, יוצאים להרפתקה עשויה היטב אם כי קשה יחסית. ברוב השלבים יש כמה וכמה מסלולים שונים, דבר שמוסיף לאורך החיים של המשחק. קטע מעניין הוא שאפשר לעבור לאיזור הבא גם מבלי לחסל את כל האויבים במסך, פשוט ע"י הגעה לנקודת היציאה.

Data East – Dark Seal – 1990
ידוע גם כ Gate of Doom מחוץ ליפן. כאן יש ארבע דמויות לבחור מתוכן, כולל נינג'ה – לא קשור לאווירת המשחק, אבל המפחים הרגישו שהכרחי לקהל היפני. המשחק כולל הרבה קסמים, ביניהם הפיכה לעכברוש ענק עם להקת עכברים (!?), אבל בעיקרו הוא זחלן מבוכים שבו צריך לחסל את כל מה שזז על המסך. מעין גאונטלט מתקדם או דיאבלו פשטני, רק לארקייד.

Data East – Dark Seal II – 1992
ידוע גם כ Wizard Fire מחוץ ליפן. המשחק האחרון ברשימה שמוצג בזוית איזומטרית. מבחינת משחקיות הוא דומה מאד לקודמו אך מציג גרפיקה משמעותית טובה יותר. יש הפעם חמש דמויות לבחור מתוכן, והנינג'ה הלא קשורה הושמטה.

Capcom – Dynasty Wars – 1989
המשחק הראשון ברשימה שלא מבוסס על Sword & Sorcery אירופאי קלאסי אלא על היצירה הסינית הקדומה "רומן שלושת הממלכות", שהיא מעין משחקי הכס שמתרחש בסין. Tenchi wo Kurau, כפי שהוא נקרא ביפן, חורג מהנוסחה הרגילה וכל ארבע הדמויות כאן רכובות כל הזמן על סוסים ונלחמות בעשרות אויבים בו זמנית על המסך. האקשן מתרחש לרוב בשלושה מישורים בלבד בהם האויבים מסתדרים ומתקיפים, ולא בכל מרחב המסך כמו במשחקי H&S רגילים. למרות ייחודו, דיינסטי ווארס הוא משחק די משעמם – המשחקיות של כל ארבע הדמויות היא די זהה ופשטנית: אין כלי נשק מיוחדים, אין קומבואים ואין תנועות מיוחדות חוץ מצ'ארג'ים בסיסיים. המשחק יצא גם לפיסי אנג'ין סידי.

Capcom – Warriors of Fate – 1992
Tenchi wo Kurau 2 ביפן. זהו ההמשך הישיר של דיינסטי ווארס, ולעומת קודמו הוא אחד ממשחקי ה H&S הטובים שיצאו. הדמויות כאן וורסאטיליות וייחודיות הרבה יותר מהמשחק הראשון, למרות שניתן בנקודות מסויימות לרכב על סוס – מרבית המשחק מתרחש רגלית. לכל דמות יש נשק משלה, אבל בנוסף אפשר לאסוף כלי נשק נוספים, ולכל דמות יש תנועה מיוחדת (למטה, למעלה והתקפה). הגרפיקה של הדמויות מצויינת, אם כי הספרייטים של הסוסים קצת מצחיקים בגלל ראש קצת לא פרופורציונלי :). הגירסה המערבית של המשחק עברה צנזורה כבדה ולכן הגירסה היפנית היא המומלצת. המשחק יצא גם לסאטורן ולפלייסטיישן.

IGS – Knights of Valour Series – 1999
החברה הטאייואנית IGS התחילה להוציא בסוף הניינטיז סדרת משחקי H&S כחיקוי ברור של Warriors of Fate של קאפקום. גם סדרה זו מבוססת על "רומן שלושת הממלכות", אלא שהיא מוסיפה גם אלמנטים מיסטיים של קסמים ומפלצות. משחקי Knights of Valour התפתחו עם השנים בצורה מרשימה מאד, ויצאו בסה"כ 10 (!!!) משחקים, כאשר האחרון שבהם הוא משחק Free to Play לפלייסטיישן 4. לצערנו, רק שני המשחקים הראשונים ניתנים להרצה על MAME. נסו אותם
.

Vanillaware – Dragon's Crown – 2013
כמו Knights of Valour האחרון, זה לא משחק ארקייד, אלא משחק לקונסולות של סוני ה PS3 והויטה. משחק זה לדעתי הוא המניפסט המודרני הקרוב ביותר למשחקי ה H&S של רשימה זו, והוא כל כך יפה שזה כואב 🙂 למעשה לדעתי הוא כל כך טוב שכתבתי עליו פוסט ייעודי של חובה לשחק.

!Go Play
הדרך הריאלית לשחק כיום במשחקים אלה היא על פיסי/אנדרואיד באמצעות אמולטור ורום של המשחק. את אמולטור הארקייד MAME תורידו מדף המערכות, ואת המשחקים אפשר למצוא בקלות באחד מעשרת אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר. שימו לב רק שלפעמים יש רומים שמתאימים לגירסאות מסוימות של MAME, אז צריך להקפיד על התאמה.