You are currently viewing המשחקים הנדירים והיקרים ביותר – אטארי 2600

המשחקים הנדירים והיקרים ביותר – אטארי 2600

קשה להתעלם מהאימפקט של האספנות על תעשיית משחקי הוידאו בכלל ועל רטרו גיימינג בפרט. קונסולת האטארי 2600 היא אייקון תרבותי ברמה של הנינטנדו נס ואולי אפילו יותר מכך, והאספנות של המשחקים שלה היא פופולארית במיוחד. היא גם הקונסולה המשמעותית הקדומה ביותר ולכן כמה מהמשחקים הנדירים ביותר שלה הם כמעט מיתולוגיים.

הקונסולות הראשונות שקיבלו מחסניות משחקים שנמכרו בנפרד היו קונסולות הדור השני ולמרות שהיו כמה וכמה כאלה, אתמקד בכתבה זו באטארי 2600 שהיא הקונסולה הבולטת ביותר ביניהן.
חשוב לציין:
* חילקתי את הרשימה למשחקים סדרתיים שיצאו באופן מסחרי מלא, ולמשחקים לא-סדרתיים כמו: מהדורות מיוחדות (כמו קלטות תחרות), רפרודוקציות, הוצאות מחודשות, משחקי חובבים, פרוטוטייפים או כל סוג אחר של משחקים שלא יצאו רשמית במהלך חיי הקונסולה.
* המחירים המצויינים הם הערכות גסות מכיוון שהם משתנים ממכירה למכירה באתרי מכירות פומביות כמו Ebay או GameGavel. המחיר גם תלוי במצב המשחק, הקופסה, החוברת והאינסרט. בנוסף, יתכן שבעתיד המחירים ישתנו, וסביר למדי שהשינוי יהיה כלפי מעלה 🙂
* הרשימות הבאות הורכבו באמצעות כמה וכמה מקורות מהימנים למדי מרחבי האינטרנט, כמו לדוגמה: RarityGuide, PriceCharting, Racketboy ועוד. אבל מכיוון שאני לא אספן מקצועי, אשמח לקבל פידבק על הכתבה (הכי פשוט לעשות את זה דרך הפורום).
* כמובן שכמו כל הכתבות באתר, גם זו תתעדכן באופן שוטף לכשאחשף למידע חדש.

אטארי 2600
נקראה במקור VCS והיא אחת הקונסולות הפופולאריות ביותר שאי פעם יוצרו. ה 2600 היא נושאת הדגל של הדור השני והיתה 
לקונסולה עם החיים הארוכים ביותר אי פעם – התמיכה בה הופסקה רשמית רק ב 1992, 15 שנה אחרי יציאתה לשוק לראשונה. עוד על האטארי ומתחרותיה הקדומות אפשר לקרוא בכתבה פרהיסטוריה – קונסולות המשחקים הראשונות.
הדור השני של הקונסולות היה בסוף הסבנטיז ותחילת האייטיז, והתיעוד של תעשיית משחקי הוידאו דאז היה חסר. לכן המשחקים הנדירים ביותר בדור הזה הם מיסתוריים במיוחד ובהתאם המחירים שלהם גבוהים מאד.
אם כן, המשחקים הסדרתיים היקרים ביותר על האטארי 2600 הם:

1. Air Raid – משחק היריות הגנרי הזה הוא המשחק היחיד שחברת Menavision הוציאה. ידוע על 14 עותקים ששרדו, כאשר רק אחד מהם עם הקופסה ושניים עם חוברת ההוראות. בשלהי תקופת האטארי 2600 המשחק הזה נמכר ב Bargain Bin בסניפי וולמארט, והיום השווי של העותק עם הקופסה מוערך בעשרות אלפי דולרים!

2. Gauntlet – משחק הרפתקאות הזה לא קשור למשחק הארקייד הידוע של אטארי. אי אפשר היה להשיג אותו בחנויות כי החברה המפתחת, Answer Software, בחרה להפיץ את המשחק באמצעות הדואר בלבד הישר ללקוחות. זה גרם לו להיות נדיר ביותר ועותקים של המשחק נמכרים היום באלפי דולרים.

3. Karate – משחק המכות הזה יצא באמצעות שני מפיצים: Froggo ו Ultravision. הגירסה של פרוגו היא נפוצה למדי, אבל הגירסה הנדירה של אולטראוויז'ן שווה אלפי דולרים.

4. Eli's Ladder – כנראה הלומדה היקרה ביותר בעולם… המשחק החינוכי הזה יוצר בכמויות מצומצמות במיוחד, מה שגורם למחיר השוק שלו להיות כיום כמה אלפי דולרים.

5. River Patrol – במשחק הזה צריך לנווט סירה במורד הנהר תוך הימנעות ממכשולים בדרך. טריוויה מעניינת: זה אחד המשחקים הבודדים על האטארי 2600 שכוללים מוזיקה (!) והוא שווה יותר מאלף דולר.

6. Music Machine – זה המשחק היחיד שחברת Sparrow אי פעם הוציאה, למרות שהיא קיימת עד היום. החברה מתמחה באלבומי מוזיקה דתית, והמשחק הזה שווק יחד עם אלבום מוזיקה לילדים שנשא את אותו השם.

7. Mangia – במשחק הזה אתה צריך לאכול את מה שאמא מגישה לשולחן או לתת לכלב לאכול את זה (באמת שאני לא מבין מה העניינים עם חלק ממשחקי האטארי 2600…). הפצה מצומצמת של המשחק הפכה אותו לנדיר ויקר במיוחד ומחירו מוערך ביותר מאלף דולר.

לאטארי 2600 יצאו גם כל כך הרבה משחקים לא-סדרתיים יקרים להחריד שקשה להתעלם מהם, הנה הנדירים ביותר ביניהם:

1. Gamma Attack – בדומה ל Air Raid ומשחקים נדירים נוספים על ה 2600, גם משחק יריות זה הוא המשחק היחידי של חברה (במקרה זה – Gammation) והוא ככל הנראה משחק הוידאו הנדיר ביותר בעולם כי ידוע רק על עותק אחד (!!) ששרד. שוויו התיאורטי מוערך בכמה עשרות אלפי דולרים. חשוב לציין שחברת Gammation עודנה קיימת ועוסקת במערכות סימולציה, בעיקר לטייסים. לפני כמה שנים מנהל החברה, שהוא גם המפתח של המשחק המקורי, הוציא רפרודוקציה מוגבלת של 100 עותקים נוספים של המשחק Gamma Attack חתומים על ידו, אשר נמכרו בכמה מאות דולרים כל אחד.

2. Birthday Mania – עותקים של המשחק הזה יוצרו בהתאמה אישית לאנשים ספציפיים לרגל יום הולדתם – השמות שלהם התנוססו על מסך הפתיחה. רעיון חמוד שכנראה לא כל כך תפס כי בפועל שרדו שני עותקים שידוע עליהם. גם משחק זה שווה (שוב, תיאורטית בלבד) כמה עשרות אלפי דולרים.

3. Atlantis II – זה היה עותק מיוחד של המשחק היריות הפופולארי אטלאנטיס אשר נוצר במיוחד לתחרות שיזמה מפתחת המשחק Imagic. אלו ששלחו לחברה צילום שמעיד על הגעה למספר הנקודות המקסימלי במשחק קיבלו בדואר כפרס עותק של אטלנטיס II שהיה בסך הכל גירסה קשה יותר (מבחינת השגת ניקוד) של המשחק הראשון, עליו יכלו להתאמן לקראת התחרות שהתקיימה בהוואי. הקופסה היתה קופסה רגילה של אטלנטיס עם מדבקה עליה היה מודפס Atlantis II, והמחסנית משחק היתה גם כבדה יותר. לא ידוע כמה עותקים בדיוק קיימים כיום, אבל שווים הוא לכל הפחות כמה אלפי דולרים.

4. Red Sea Crossing – מעין Frogger עם טוויסט תנכי. המשחק פורסם במגזינים בתחילת האייטיז והיה אמור להגיע עם קלטת אודיו וחוברת צביעה (?). מפתח המשחק שלח 100 עותקים שלו, אך כולם נעלמו וכיום ידוע רק על שניים אשר שווים יותר מעשרת אלפים דולר.

5. Pepsi Invaders – חברת קוקה קולה הזמינה מאטארי גירסה מיוחדת של ספייס אינביידרס כדי לחלק בכנס להנהלה הבכירה שלה. כ 120 עותקים ממוספרים יוצרו בסדרה הזו, ומכיוון שיש הרבה זיופים, כל אחד שווה היום יותר מאלפיים דולר.

האטארי 2600 היא קונסולה מצויינת לאסוף עבורה כי מרבית המשחקים עליה הם זולים למדי. אבל מבחינת גיימפליי, המשחקים של הקונסולה הקדמונית הזאת הם פרימיטיביים ופשוטים מאד. לעומת זאת, הדור השלישי (הנינטנדו נס והסגה מסטר סיסטם) הציג משחקים יפים ומתוחכמים יותר שממש כיף לשחק בהם ולאסוף אותם.
כל זאת ועוד (חח) בהמשך סידרת כתבות האספנות.

!Go Play
להורדת משחקי קונסולות, נסו את הפוסט אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר, או חפשו את שם המשחק (באנגלית כמובן) עם המילה ROM או ISO (למשחקי סידי).
להורדת אמולטורים -כנסו לדף ה SYSTEMS ובחרו בקונסולה ובפלטפורמה (ווינדוז או אנדרואיד).