You are currently viewing חובה לשחק: Bayonetta

חובה לשחק: Bayonetta

אחת בכמה זמן יוצא משחק שנראה כל כך טוב ועם כל כך הרבה סטייל וייחודיות, עד שהוא מצליח להשאיר חותם על כל מי שמשחק בו לשנים רבות. דארקסיידרס היה משחק כזה, וכך גם ביונטה. אז ביונטה היא מכשפה, אבל כזאת שנראית כמו דוגמנית מסלול: רזה עם פרופורציות שעון חול ורגליים שלא נגמרות, והיא לבושה בגד גוף מעור עם מחשוף נדיב בגב, כי למה לא. הבחורה העתיקה הזאת (בכל זאת, היא מכשפה בת מאות שנים) היא סקסית בטירוף והיא יודעת את זה, אבל היא גם Badass באקסטרים.

ביונטה פותח ע"י PlatinumGames שנוסדה ב 2006 ע"י הידקי קאמיה שעבד עד אז בקאפקום. קאמיה היה אחראי בקאפקום על משחקי מפתח בסדרות Resident Evil ובעיקר על Devil May Cry, וזה לא מפתיע כי ביונטה דומה מאד ל DMC מבחינת משחקיות. ב 2008 חתמה PlatinumGames על הסכם עם סגה ובמסגרתו הם יפתחו ארבעה משחקים מקוריים לחלוטין וסגה תשווק אותם. ביונטה היה הטוב ביניהם, והוא כולל גם הרבה מוטיבים ממשחקי ארקייד של סגה כמו אאוטראן (בשלב הנהיגה) וספייס הארייר (בשלב הטיסה).

ביונטה יצא במקור ב 2009 לקונסולות הדור השביעי (פלייסטיישן 3 ואקסבוקס 360) וכאמור הוא דומה במשחקיות שלו ל Devil May Cry, ולמעשה פותח ע"י (כמעט) אותו הצוות. הגיימפליי מלוטש ברמה הגבוהה ביותר והוא אחד הדוגמאות הטובות ביותר למשפט האלמותי של נולן בושנל, המייסד של חברת אטארי – Easy to learn and difficult to master. אכן, המשחק לא ממש קשה להשלמה, אבל כדי לקבל גביעים שווים בסיום כל שלב אתם תצטרכו להגיע לרמת שליטה גבוהה מאד, וזה בטח לא יקרה בריצה הראשונה שלכם.
המשחק גם הציג את ה Witch Time – עצירת הזמן כאשר ביונטה מצליחה להתחמק מהתקפה ברגע האחרון – מכניקה מגניבה במיוחד ששוכפלה מאז במשחקים אחרים כמו דארקסיידרס 3.

בדומה לדארקסיידרס, גם ביונטה מתרחש על רקע המלחמה בין השדים מהגיהנום, למלאכים מגן עדן, אשר נקראים כאן אינפרנו ופרדיסו בהתאמה. על פני האדמה, שבט "מכשפות אומברה" הן נציגות אינפרנו ושואבות את כוחן מהירח, ואילו השבט היריב "חכמי האור" הם נציגי פרדיסו אשר מקבלים את כוחם מהשמש. שבטים אלה מחזיקים בשני ארטיפקטים הנקראים "עיני העולם" – המכשפות מחזיקות בעין השמאלית והחכמים בעין הימנית.
לפני כ 600 שנה מכשפה וחכם אור התאהבו והביאו לעולם ילד, אבל האקט האסור הזה הצית מלחמה בין השבטים הניצים, אשר בה ניצחו המכשפות שהצליחו כמעט להכחיד את חכמי האור. אך אלו שנותרו שכנעו את בני האדם לצאת למלחמת חורמה נגד המכשפות, מה שהביא לציד המכשפות הגדול של ימי הביניים וכמעט להכחדתן הן.

ובחזרה לימינו אנו, ביונטה מתעוררת אחרי שינה של כחצי מילניום עם מה שנראה כמו "העין השמאלית" ויוצאת למסע למצוא את "העין הימנית" ולשחזר את זכרונה האבוד. בדרך היא נלחמת כמובן באינספור חיילי פרדיסו, אבל המילה נלחמת היא תיאור גס מדי למה שמתרחש על המסך בקרבות האלה. זה יותר מרגיש כאילו היא רוקדת והם מכוסחים, כאשר חסרי המזל ביניהם חוטפים פטאליטי ברמות אכזריות על המנעד שבין BDSM קשה להולי פאקינג שיט 🙂
הפטאליטי המרשימים ביותר שמורים לאויבים הגדולים ולבוסים, ובהם השיער של ביונטה הופך להיות שד ענקי שמשמיד את (מה שנשאר מ)האויב. כאן המקום לציין שהשיער של ביונטה מרכיב למעשה את בגד הגוף שלה, וכשהיא מזמנת שד היא נשארת עירומה למדי.
הפרזנטציה המהממת של המשחק הזה גרמה לי להבין שגם בשנות ה 2010, כשאולפני המשחקים המערביים שולטים בשוק, יש עדיין מקום וייחוד למשחקים שתוכננו ועוצבו ביפן. וביונטה הוא אכן משחק מאד מאד יפני, אבל איכשהו הוא עושה את זה עם הרבה חן ועם מעט מאד מבוכה יחסית למה שאובייקטיבית מתרחש על המסך. וזה נכון, עד לסצינה שלפני הבוס האחרון שם היפניות מתפרצת החוצה וסוטרת לשחקן בפרצוף… :/

אכן הקרבות הם ספקטקולריים, והאויבים המגוונים של ביונטה כוללים יצורים מלאכיים שונים ומשונים וכמה מהבוסים הכי מרשימים ומטורפים בעיצובם שראיתם. בנוסף, בכל פעם שנתקלים באויב חדש יש אינטרו שמסביר עליו ומכניס אותו לספר אינדקס האויבים כשברקע מוזיקה של מקהלה כנסייתית. וזה לדעתי אחד הדברים הכי מגניבים במשחק הסופר סטייליסטי הזה.
כהשלמה לחינניות המתפרצת של ביונטה כשהיא מכסחת מלאכים, התמה המוזיקלית העיקרית של הקרבות היא מיקס של השיר Fly me to the Moon. זהו שיר משנות החמישים, והוא בוצע בין היתר ע"י פרנק סינטרה ששר אותו בשנות השישים בהקשר של טיסות אפולו לירח. זה מתאים בצורה מוזרה לתמה של המשחק, אבל בפעם העשרים שתשמעו אותו הוא יתחיל קצת להימאס.

כשהמשחק יצא הוא גרר הרבה ביקורת על כך שהוא סקסיסטי, שובניסטי ומחפיץ נשים. דוגמה של המונח Male Gaze. אבל הביקורת הזו באה מאנשים שלא שיחקו בו אלא צפו בכמה סרטונים מגמתיים שמראים את ביונטה כבחורה שמתנהגת וזזה בצורה מינית מוחצנת, תוך כדי שהיא חושפת טפח או שניים. או יותר.
אז ראשית, מכשפות בהגדרתן המיתולוגית הן מיניות מאד, ולכן הגישה הסופר מינית של ביונטה היא נכונה "היסטורית". ושנית, כשמשחקים מבינים עד כמה המשחק עושה בדיוק הפוך מהחפצתה של הגיבורה, אלא יותר מעצים ומאדיר אותה ומציג אותה כאישה קשוחה וחזקה שמחסלת את כל מי שבא לעצור אותה. אם כבר הגדרות מגדריות שטחיות, אז המשחק הזה הוא בפועל אולטרה פמיניסטי.

ובלי קשר לפמיניזם, הנה פאן פאקט על ביונטה: לקראת תערוכת E3 2009 סגה פרסמה תחרות במגזינים "מקסים" ו"פלייבוי" כדי לבחור דוגמנית שתגלם את ביונטה. יותר מ 100 דוגמניות הגישו מועמדות, ולבסוף נבחרה פני דרייק, שאכן עשתה קוספליי מצוין. בכלל, נראה שקוספליי של ביונטה הוא פופולארי ביותר, ודוגמאות יפהפיות נוספות אפשר לראות בגלרייה שהעליתי לדף הפייסבוק של האתר.

ולבסוף, אי אפשר לכתוב על ביונטה מבלי לציין את אופרת הגירסאות של המשחק הזה… עד יציאת גירסת הרימסטר לפיסי ב 2017 (ולפלייסטיישן 4 והאקסבוקס וואן ב 2020), הגירסה העדיפה בצורה ברורה היתה זו של האקסבוקס 360. מעט יותר מזו של ה Wii U שיצאה ב 2014 (וב 2018 לנינטנדו סוויץ') יחד עם ביונטה 2 שהיה כבר אקסקלוסיבי לקונסולה של נינטנדו.
גירסת האקסבוקס 360 הייתה משמעותית עדיפה על זו של מתחרתה הפלייסטיישן 3, שהייתה המרה מביכה ממש. Platinum Games פיתחו את המשחק על האקסבוקס 360, ומכיוון שלא היה להם ניסיון וידע בפיתוח ל PS3 הם העבירו לסגה את עבודת ההמרה לקונסולה של סוני. אבל סגה עשתה עבודה מחורבנת והמשחק סבל מזמני טעינה ארוכים מאד ובעיות גרפיות רבות ובראשן קצב פריימים מקרטע. מספר חודשים אחרי יציאתו, יצא פאצ' למשחק שאותו הוציאה דווקא סוני ולא סגה והוא שיפר את המצב רק במעט. לא מפתיע שמנכ"ל Platinum Games כינה את ההמרה של ביונטה לפלייסטישן 3 "הכשלון הגדול ביותר שלנו".

!Go Play
אם כן, מביונטה אפשר להינות על האקסבוקס 360 והנינטנדו Wii U והסוויץ', ולסבול על הפלייסטיישן 3 (;
חשוב לציין כי קונסולות האקסבוקס החל מהוואן מריצות את גירסת ה 360 במצב תאימות לאחור והן עושות את זה מצויין.
גירסת רימסטר ($20 לפני מבצעים) יצאה גם לפיסי, פלייסטיישן 4 ואקסבוקס וואן ובאוסף לציון 10 שנים יחד עם Vanquish המעולה (ראו טריילר למעלה).