You are currently viewing מגה דרייב HDMI להמונים

מגה דרייב HDMI להמונים

רפרודוקציות של קונסולות קלאסיות תמיד היו כאן, אך הפכו להיות הרבה יותר שכיחות לאחר שנינטנדו הוציאה את הנס קלאסיק האובר-פופולארי שהפך לפריט אספנים נדיר ויקר בעודו נמכר בצורה סדרתית בחנויות (ווט דה פאדג' נינטנדו? ווט דה פאדג'?!). הסגה ג'נסיס (מגה דרייב בישראל) היא אחת הקונסולות הפופולארית ביותר מהתקופה ה"קלאסית" (קונסולות מחסניות משחק מדור ה 8-16 ביט) ולכן לא מפתיע שהיא זוכה להרבה רפרודוקציות, חלקן גרועות ממש אבל חלקן – מסתבר – לא רעות בכלל.

כתבים אורחים: בן נחום וטוקי אלכס

בטח שמעתם על ה"קונסולה" החדשה של AtGames, ה-Genesis Flashback. ונכון להיום, יכול להיות אפילו ששמעתם שהיא לא הראשונה שלהם וכמו קודמותיה גם היא לא מוצלחת במיוחד. לאלו שלא מכירים נספר שזו קונסולה עם יציאת HDMI מבוססת אמולטור פרמיטיבי המגיעה עם כמה עשרות משחקי ג'נסיס, גיים גיר, מאסטר סיסטם וכמובן משחקי ה"בונוס" הידועים לשמצה של היצרן, שהם לא יותר ממשחקים גנריים שהיו מביישים גם מכשיר סלולר ב-2005. בנוסף לכך היא יכולה גם להפעיל משחקים מקלטות של ג'נסיס ומגה דרייב. אם ברצונכם לדעת עוד עליה, הרשת מלאה בביקורות. כמו זו לדוגמה.

בערך באותו הזמן שהקונסולה הנ"ל נחשפה לתקשורת החלו לצוץ אצל ידידינו הסינים מכשירים מוזרים דומים. וכמיטב המסורת הסינית, לא היה ברור מהן ואיך הן עובדות. מי שמזמין מוצרים כאלה יודע שלא לצפות לאיכות גבוהה במיוחד, או אפילו לא לצפות שמה שיקבל יראה כמו מה שבתמונות. אבל מעולם לא נתקלנו ב"זיוף" (clone) של מגה דרייב עם יציאת HDMI וזה היה רק עניין של זמן עד שנכנענו והזמנו לנו כאלה. אז החלטנו לכתוב ביקורת על המוצר הדי מפתיע הזה:

דף המוצר בעליאקספרס

עיצוב
הקופסה עוצבה להזכיר את הקופסאות של המכשירים היפנים של סגה עם הרשת המפורסמת, אבל היא מספיק שונה כדי שיהיה ברור לכולם שזוהי לא קונסולה מקורית והמוכר לא מנסה באמת לעבוד על אף אחד. וכמובן איך אפשר בלי שגיאות הכתיב המביכות, שב-2017 כבר מרגישות כאילו הן נעשות מתוך מסורת ולא בטעות 🙂

הקונסולה עצמה נראית כמעט זהה לגירסה היפנית של המגה דרייב הראשונה פרט לחיבורים מאחורה. אלו כוללים חיבור AV סטנדרטי וכמובן הסיבה לשמה התכנסנו – חיבור HDMI. למעשה, הקונסולה נראית כל כך דומה עד שלא נהיה מופתעים אם נעשה שימוש בתוכניות הייצור המקוריות של סגה, או אולי אפילו באותן התבניות לעיצוב הפלסטיקה החיצונית. לצורך המחשה נציין שאפילו הכיסוי בצד, שנועד ל Mega CD, קיים שם וניתן לפירוק (!), וזאת למרות שלא קיימת במכשיר שום תמיכה בתוסף. הבדל נוסף ששווה אזכור רק לגיקים שבינינו היא הכתובת "HD Intelligent Terminal" במקום "AV Intelligent Terminal" שהיה כתוב במכשיר המקורי. לא יודעים מה אתכם, אבל אנחנו אוהבים ממש תשומת לב כזו לפרטים.

הקונסולה מגיעה עם 3 (כן, שלושה!) שלטים: 2 שלטים אלחוטיים עם מראה גנרי של שלט ששת הכפתורים הידוע של המגה דרייב ושלט אחד חוטי שדי ברור שעוצב ברוח שלט השלושה כפתורים המקורי (יש גרסאות של הקונסולה שמגיעות עם מחסנית משחק עם כמה משחקים במקום השלט הנוסף הזה). בנוסף מקבלים שנאי מתאים, כבל AV סטנדרטי וכבל HDMI סטנדרטי.

מה בקופסה?

כמה מילים על השלטים מכיוון שקיים בלבול רב בנושא, ודי בצדק. שני השלטים האלחוטיים דומים מאוד לשלטי ה-6 כפתורים המקוריים ומסומנים לנוחיותנו בP1 ו-P2, ולמזלנו עובדים על גלי רדיו ולא על אינפרא-אדום זוועתי. הם עושים שימוש בסוללות AAA (לא כלולות) ומהבדיקה הקצרה שעשינו הם עובדים מצויין. ברור שהם שלטים סטנדרטים ולא שלטים שנועדו במיוחד לקונסולה הזאת, הכוונה בכך היא שהם די מכוערים עם מראה פלסטיקי שצועק "קנו אותי בעלי-אקספרס במחיר שלא יפתיע אותך", וזה כמובן אומר גם שהלחצנים לא נוחים במיוחד.

בנוסף, המכשיר מגיע משום מה עם עוד שלט "טורבו" חוטי של 3 כפתורים. נכון, יש על השלט 6 כפתורים, אבל זה קצת מטעה – מדובר ב 3 כפתורים רגילים + 3 כפתורי טורבו. השלט הזה בנוי קצת יותר טוב ומזכיר מאוד את השלט היפני המקורי שהגיע עם קונסולות המגה דרייב הראשונות. אנו חושדים שהיצרן התכוון במקור לספק את השלט הזה בלבד עם הקונסולה, אבל המוכרים העדיפו להוסיף למארז שלטים אלחוטיים כי הדבר הפך לסטנדרט בקונסולות Clone. השלט אפילו מגיע עם ג'ויסטיק קטן שמתברג על הD-PAD בדומה לשלטי המסטר סיסטם הקדמוניים, לא כל כך בשבילנו אבל מגניב שקיים. בנוסף יש בורר קטן מאחורה שלא הצלחנו להבין למה נועד חוץ מלבטל את כפתור ה Start. לרווחתנו המכשיר תומך גם בשלטים החוטיים המקוריים של סגה (3 או 6 כפתורים, שלא כמו בקונסולה של AtGames שתומכת רק ב 6 כפתורים) האיכותיים בהרבה מהשלטים המסופקים, ושאר הביקורת נעשתה תוך שימוש בהם.

תאימות
מיד לאחר הכנסת משחק והדלקת הקונסולה ברור לחלוטין שזהו Clone אמיתי ולא Emulator. למה זה משנה? ובכן, זה מבטיח תאימות גבוהה ונאמנה למקור והחוויה נטולה זמני טעינה (שוב, אנחנו מסתכלים עלייך AtGames). כמעט כל המשחקים שניסינו להפעיל עבדו בלי בעיה כמו שזכרנו שהם אמורים לעבוד וללא לאג שהצלחנו להבחין בו, ואפילו חווינו Slowdowns במקומות שבהם המכשיר המקורי נאבק גם הוא, שגם זה מצויין מבחינת תאימות. הסיבה לכך היא שימוש בשבב GOAC – שזה ראשי תיבות של Genesis On A Chip – חדש יחסית התומך בוידאו דיגיטלי, במקרה הזה דרך HDMI. מאחורי הקונסולה יש בורר Region שמאפשר שימוש ב-NTSC-U ו-NTSC-J, כלומר אזור צפון אמריקה ואזור יפן. הקונסולה לא תומכת בשיטת שידור PAL (או 50 הרץ היום) ולא תפעיל משחקים אירופאיים נעולים אזורית. לאחר שלב או שניים ב Sonic The Hedgehog 2 עברתי לבדוק כמה משחקים הידועים לשמצה בחוסר התאימות שלהם למכשירים לא מקוריים (ולעיתים אפילו לכאלו מקוריים):

מצב 2 שחקנים בסוניק 2 (משתמש ברזולוציה של 480i) – עובד!

סופר סטריט פייטר 2 (רום בגודל לא סטנדרטי) – עובד!

וירטואה רייסינג (משתמש בצ'יפ הרחבה SVP, המשחק לא עובד על ג'נסיס 3) – לא עובד (כצפוי)

הגרגולים (משתמש בגליץ' בחומרה המקורית, המשחק לא עובד על ג'נסיס 3) – עובד!

סוניק ונאקלס בשילוב עם סוניק 2 או סוניק 3 (קלטת Lock On) – עובד!

כמו כן המכשיר לא תומך במגה סידי וב 32X. מגה אברדרייב (קלטת פלאש) עבד בלי בעיות, אפילו עם משחקי מסטר סיסטם (!) אבל התוסף המקורי Master System Converter לא ניתן לחיבור מכיוון שסלוט הקלטת נמוך מדי בתוך הקונסולה כדי לאפשר למתאם הזה להתחבר אליו.

בהשוואה לקונסולה המקורית

גרפיקה
החלק שהכי עניין אותנו לפני ההזמנה היה איכות התמונה. ובכן, חיבור ה HDMI הציג תמונה סבירה מאוד בהתחשב במה שהורגלנו אליו עד היום. הצבעים יחסית מדוייקים ולא קיימת הזליגה המפורסמת שנובעת מהשימוש בדחיסת וידאו במכשירי המגה דרייב, ניכר שהסיגנל המעובד הוא RGB. אבל אצל הסינים כלום לא מושלם, ואכן הבעיה היא ב-Scaling של המכשיר. המעבר לרזולוציה גבוהה, לפחות אצל אחד מאיתנו, נראה די גרוע ולא אחיד, כאילו החומרה לא יודעת לאן לזרוק את הפיקסלים, מה שגורם לתמונה להראות לא יציבה ומעוותת קלות. ניתן לומר שבאופן כללי התמונה "רכה" מדי. שוב, זה עדיין עדיף משמעותית משימוש בכבל AV בקונסולה המקורית, ורק משתמשי RGB (אם אתה לא יודע מה זה, זה לא אתה) ישימו לב לבעיות הנ"ל. בנוסף, שימוש ב HDMI מבטיח תאימות עם טלויזיות חדשות יותר מכיוון שכבר היום הרבה יצרנים הפסיקו את התמיכה בחיבור הקומפוזיט (צהוב אדום לבן). למען הביקורת בדקתי גם את חיבור ה AV של הקונסולה, והוא ברמה של ה AV המקורי של הקונסולה, אם לא יותר טוב, אין תלונות כאן. עובדה חשובה שיש לדעת היא שהקונסולה לא תומכת בשינוי של יחס גובה-רוחב. כלומר, אם אין לכם בטלויזיה אפשרות לשינוי Aspect Ratio התמונה תהיה מתוחה לרוחב, אי אפשר להחזיק זאת נגד הקונסולה מכיוון שזה ככה גם בקונסולה המקורית.

סאונד
גם פה הסינים ערבבו טוב עם רע ובעוד שברוב המשחקים שהפעלנו הסאונד היה יחסית נאמן למקור, היו פה ושם כמה משחקים עם צליל קצת מוזר. במקרה הטוב היחס ווליומים בין הערוצים השונים השתבש, ובמקרה הרע היו חסרים צלילים לגמרי. בנוסף חשוב לציין שהקונסולה מוציאה סאונד מונו בלבד. נדגיש שוב שאנחנו יחסית קטנוניים, סביר מאוד להניח שרוב האנשים לא ידעו להבדיל בפגמים בלי השוואה ישירה עם החומרה המקורית, וגם כאן השיפור יחסית לחומרה של AtGames, או לצורך העניין כל חומרה לא מקורית (למעט מבוססי האמולטורים המוצלחים יחסית, כמו ה Retron 5) שהקדימה את הדגם הזה, הוא משמעותי ונראה שמישהו איפשהו מקשיב לתלונות הצרכנים.

כדי לתת מושג איך המשחקים נראים ונשמעים על הקונסולה, הקלטנו סרטון ישירות מהמכשיר:

אמ;לק
בעד:
– הקונסולה מעוצבת יפה עם תשומת לב לפרטים וללא פגמים חזותיים.
– תמיכה בשלטים מקוריים.
– שלטים אלחוטיים שבאמת עובדים.
– וידאו וסאונד לא רעים דרך HDMI בנוסף ל AV רגיל לבעלי ה CRT.
– תאימות גבוהה עם החומרה המקורית, כולל תמיכה בקלטות פלאש.
– קופסה ראויה שתשב יפה על המדף.
– אופן השימוש זהה לחלוטין לחומרה המקורית עם כל הכפתורים שצריך וללא לאג שהצלחנו להבחין בו.

נגד:
– חסרה קצת מסה בתוך המכשיר, מרגיש זול כשמרימים אותו.
– מגיעה עם שלטים גנריים, שלא מגיבים היטב כמו המקוריים.
– סאונד ווידאו סבירים כאמור, אבל יש מקום לשיפור.
– אין תמיכה בתוספים רשמיים של סגה.
– לא כולל משחקים מובנים (אם כי יש גרסאות שמגיעות עם קלטת מולטי במקום שלט ה 3 כפתורים).
– לא כולל תמיכה ב PAL ובמשחקים אירופאים.
– אין אפשרות לשנות Aspect Ratio דרך הקונסולה (ככה זה גם בקונסולה המקורית).

לסיכום, למרות הפגמים יש לנו כאן את ה Clone ג'נסיס\מגהדרייב המודרני כנראה הטוב ביותר שניתן להשיג. קרוב לודאי גם טוב יותר מגרסת המגה דרייב הברזילאית החדשה של Tec Toy שכלל לא כוללת יציאת HDMI (בברזיל טלויזיות עם יציאות HDMI אינן נפוצות). נכון שיש מקום לשיפור, ונכון שהמחיר קצת גבוה בשביל מה שמקבלים (74 דולר כולל משלוח בעת כתיבת שורות אלו), אבל זה הפתרון הטוב ביותר עבור מי שרוצה חוויה נאמנה יחסית למקור על גבי טלויזיה מודרנית ואין לו איך להשתמש בכבלי RGB בסט-אפ שלו. בהחלט עדיף על האלטרנטיבה של Atgames, ובמיוחד אם יש ברשותכם קלטת פלאש.