You are currently viewing קונסולות רטרו ניידות – מדריך קנייה 2023

קונסולות רטרו ניידות – מדריך קנייה 2023

רוב הרטרו-גיימינג שלי בשנים האחרונות הוא על הטלפון עם שלט איכותי שמחובר אליו, זה שילוב שעובד טוב מאד וכתבתי על כך כבר כמה כתבות. אבל בשנים האחרונות יצאו הרבה מוצרים חדשים שמאפשרים להנות מרטרו-גיימינג כקונסולות ניידות ייעודיות. אלו הן קונסולות שמיוצרות בעיקר ע"י חברות סיניות קטנות שלפעמים מצליחות להפתיע לטובה באיכותן. לאחרונה מגוון הקונסולות האלה הפך לשיטפון של ממש, עד שאפילו אני רכשתי אחת. זה עולם גדול ומסובך, אז כתבתי מדריך קנייה.
אמל"ק – אם אתם כאן רק להמלצות ספציפיות וקישורים לרכישה – גללו לסוף הכתבה (;

הקונספט של קונסולת רטרו ניידת קיים כבר יותר מעשרים שנה. חברת GamePark היתה החלוצה בתחום כשהוציאה את קונסולת ה GP32 שלה בשנת 2001. אבל התחום נשאר נישתי מאד, עד שלאחרונה כמה חברות סיניות, ובראשן Anbernic, נכנסו לשוק הזה בכל הכח עם המון מכשירים בכל הגדלים והסוגים. למעשה כיום יש בשוק לא מעט חברות שמוציאות המון קונסולות (ובקצב שרק מתגבר) עד שהוא נהייה רווי מדי ועם הרבה יותר מדי אופציות לבחור מתוכן. כתבה זו תנסה לעשות קצת סדר בבלאגן ולעזור לכם לבחור בקונסולה המתאימה ביותר.

למה לא להשתמש בטלפון וזהו?
פתחתי ואמרתי שתמיד הייתי חסיד נלהב של רטרו גיימינג על הטלפון (במיוחד אם הוא טלפון אנדרואיד) עם שימוש בשלט פיזי שמחזיק אותו. ואני מודה שעד לאחרונה היתה בי התנגדות מובנית לרכוש קונסולת רטרו ניידת, בעיקר כי אני מינימליסט והרעיון שיהיה לי בכיס או בתיק גם טלפון וגם קונסולה ניידת לא ישב לי כל כך טוב. עם זאת, כמה גורמים שכנעו אותי בסוף כן ללכת על זה.
ראשית, רוב השלטים הפיזיים שמתחברים לטלפונים הם גדולים משמעותית מקונסולת הרטרו הניידת הממוצעת, אז מבחינת תפיסת נפח עדיף כבר ללכת על קונסולה.
שנית, משחק על הטלפון, כמה שהוא מגניב ומינימליסטי, יכול להיות מאד לא נוח: שיחות והודעות מסוגים שונים עלולים לקטוע באגרסיביות את סשן הגיימינג, הרבה טלפונים מתחממים מאד כשהם מריצים משחקים, והכי גרוע – זה מרוקן את הסוללה.
ולבסוף, קשה להתחרות בנוחות של מכשיר ייעודי עם כל המשחקים שאני רוצה בגישה מהירה, שגם כולל שלט מובנה ומסך בגודל וברזולוציה מותאמים במיוחד למשחקי רטרו.

איזה משחקים תוכלו להריץ?
המעבדים בקונסולות הרטרו הניידות הם לרוב מעבדי ARM בעיקר מתוצרת חברות סיניות, כמו MediaTek, Unisoc ו RockChip. אבל יש הבדלים גדולים בין המעבדים והם מגיעים במגוון תצורות: במרבית המכשירים כיום תמצאו מעבדי 4 ליבות, במכשירים החזקים יותר (שעולים כ $200) יש מעבדי 8 ליבות, ואילו הקונסולות הקטנות והחלשות יותר עשויות לכלול גם מעבד 2 ליבות. המעבדים הללו הם לא בדיוק חוד החנית, אבל הם כולם מאפשרים לשחק בצורה חלקה בכמעט כל המשחקים מדורות ה 8-16 ביט כמו גם משחקי פלייסטיישן 1. אפשר לחלק את רמות הביצועים של קונסולות הרטרו הניידות לשלוש:
רמה בסיסית – קונסולות 8-16 ביט, משחקי ארקייד 2D ופלייסטיישן 1.
רמת ביניים – נינטנדו 64, סגה דרימקאסט ופלייסטיישן PSP.
רמה גבוהה – פלייסטיישן 2 וגיימקיוב. נכון ל 2023 מכשירי הרמה הגבוהה עולים לפחות $300 ולכן מחוץ לסקופ של כתבה זו.

כדי לסבר את האוזן לטכנוקרטים שביניכם, מעבדי ה 8 ליבות החזקים יותר של קונסולות הרטרו הניידות של 2023 בקושי מגיעים לרמה של מעבדי הטלפונים המובילים של 2017. השוואה טכנית כללית תוכלו לראות כאן.
חשוב לציין כי כל הקונסולות בהן עסקינן מריצות מערכות הפעלה מבוססות על לינוקס ו/או אנדרואיד. קונסולות ניידות שמריצות ווינדוז, הנקראות גם Handheld PC, דוגמת ה SteamDeck, הן יקרות משמעותית ולכן הן לא בסקופ של הכתבה הזאת. בכלל, ההמלצות שתראו כאן הן של מכשירים שעולים עד $200, והמלצות ספציפיות למכשירים שעולים פחות מ $75 שהוא הרף המקסימלי לפטור מתשלום מע"מ על רכישה מחו"ל.

איכות הכפתורים והמסכים
אולי הדבר הטוב ביותר בקונסולות הרטרו הניידות הוא שרזולוציית המסכים שלהן מותאמת במיוחד למשחקי רטרו. אני אישית מעדיף מסך ביחס אורך רוחב של 3:4 בהתאם למה שהיו רוב הטלויזיות והמסכים בשנות השמונים והתשעים, ולכן זהו היחס האופטימלי לרטרו גיימינג. אבל כמובן שגם קונסולות עם מסך רחב יכולות להציג תמונה מדוייקת עם אופציית התצוגה "Integer Scaling", המועדפת תמיד כמובן.
מה שהכי הפתיע אותי (לטובה) בקונסולות הללו זה איכות ההרכבה שלהן, רמת המסכים ובמיוחד אמצעי השליטה. ברוב קונסולות הרטרו הניידות שנמכרות כיום תמצאו כפתורים מצויינים, סטיקים אנלוגיים לא רעים, ודיפאדים שנותנים פייט אפילו לשלטים של הקונסולות המקוריות! בעצם זה לא באמת מפתיע כי השלט עם הדיפאד הטוב ביותר שאני מכיר הוא ה 8BitDo Pro 2 (גם כן מוצר של חברת גיימינג סינית) שכל כך אהבתי עד שכתבתי עליו שהוא "הדיפאד הטוב ביותר שכסף יכול לקנות"!


יש המון (המון!) קונסולות שונות מיצרנים שונים, חלקן אמנם גרועות אבל חלקן טובות ואפילו טובות מאד. יתר על כן, כל הזמן יוצאות עוד ועוד קונסולות חדשות וקצת קשה להשאר עם היד על הדופק. אבל אני אנסה בכל זאת 🙂 הנה רשימה קצרה של היצרנים המובילים כיום והדגמים המומלצים שלהם:
דרך אגב, אם תרצו להשוות את המימדים הפיזיים של קונסולותרטרו ניידות, כנסו לאתר המצויין Retrosizer.

Anbernic – מובילי השוק
זו כנראה החברה הידועה ביותר שמייצרת קונסולות רטרו ניידות. אנברניק הוציאה המון קונסולות, רובן ברמת גימור טובה, וחלקן אפילו בנויות ממתכת (אלו עם סיומת M בקוד הדגם) שנותנת הרגשה של מוצר פרימיום של ממש. סדרת RG35 של אנברניק היא ללא ספק הפופולארית ביותר שלהם ומתאפיינת במסך בגודל 3.5 אינץ' ביחס 3:4. הקונסולות של אנברניק זוכות לביקורות מצויינות ברחבי האינטרנט, במיוחד בזכות איכות הדיפאד והכפתורים, והן מגיעות בשתי תצורות: מסך באמצע בין הכפתורים והדיפאד, ומסך מעל אמצעי השליטה בדומה לתצורה של הגיימבוי המקורי (סיומת V בקוד הדגם).
מרבית הקונסולות של אנברניק כוללות חיבור ווייפיי לסטרימינג של משחקים מהפיסי או מהפלייסטיישן/אקסבוקס, ואף יציאת HDMI וחיבור בלוטות. זה מאפשר להן לתפקד גם כקונסולות רטרו נייחות.
כהמשך לסדרת RG35 אנברניק הציגה סדרה חדשה בשם RG40 שכוללת מכשירים עם מסך 3:4 אבל גדול יותר (4 אינץ'). המכשיר הראשון בסדרה הזאת הוא מעט יקר מקונסולות סדרת RG35, אבל הוא כולל מעבד חזק במיוחד 8 ליבות זהה לזה שברטרואיד פוקט 3 פלוס (ראו בהמשך הכתבה) ובהתאם הוא מבוסס מערכת אנדרואיד, לא לינוקס.
כתגובה למכשיר המיני הסופר-פופולארי Miyoo Mini (ראו בהמשך הכתבה) אנברניק הוציאו גירסה קטנה ומוזלת מסדרת RG35 עם סיומת XX שעולה כ $70 ועליה אני יכול להמליץ במיוחד למי שמחפש רטרו גיימינג טוב וזול של כל דורות הקונסולות עד הפלייסטיישן 1. עדכון סוף 2023: אנברניק הוציאה גירסאת "פלוס" של ה RG35XX עם כמה שיפורים כמו מעבד חזק יותר וגם ווייפיי ובלוטות, אבל היא עולה מעל רך המס של $75.
ורק כדי להיות לפני הטרנד של קונסולות המיני (שלא לומר מיקרו), אנברניק הוציאו גם את ה RG Nano. זו קונסולה פצפונת עם מסך 1.5 אינץ' והיא יותר גימיק מכל דבר אחר, אבל עדיין יכולה להריץ את כל מה שה RG35XX מריצה, כלומר עד הפלייסטיישן 1 כולל.
קישור לרכישה


Powkiddy – הכי זול
זו כנראה החברה עם מגוון המוצרים הגדול ביותר שמגיעים בהמון תצורות שונות, כולל נפתחים בצורת צדפה. ככלל רמת הגימור של מוצרי פאוקידי היא לא הכי גבוהה, ואיכות הכפתורים והדיפאדים שלהם בהתאם איננה מזהירה. למרות זאת, כן יש להם כמה דגמים טובים על הספקטרום הזול יותר, ובמיוחד ה V90 שאמנם נראית קצת כמו חיקוי של הגיימבוי אדבנס SP, וגם עולה בהתאם רק $40, אבל מספקת חווית רטרו גיימינג לא רעה בכלל, במיוחד למחירה.
קישור לרכישה

Retroid – יקר אבל הכי טוב
בניגוד להיצע העצום של אנברניק, רטרואיד מתרכזת בקונסולות בודדות הנקראות "פוקט". בדומה לטלפונים, המסך של הפוקט הוא רחב ומערכת ההפעלה כאן היא אנדרואיד, מה שמאפשר גמישות גבוהה מבחינת התקנת אפליקציות ואינספור אמולטורים. לדוגמה, היא מסוגלת להריץ משחקי דרימקאסט ו PSP בצורה סבירה, ובמידה מסויימת אפילו כמה משחקי פלייסטיישן 2, סגה סאטורן אפילו גיימקיוב. ובגלל שהקונסולה מגיעה עם אנדרואיד אז היא גם מריצה משחק אנדרואיד מהחנות של גוגל, אם אתם בעניין של הדברים האלה.
כיום קונסולת הדגל של רטרואיד היא ה"פוקט 3 פלוס" שכוללת מעבד 8 ליבות ומסך 4.7 אינץ' רחב, אבל שמאפשר תצוגת 3:4 טובה, גם אם בוחרים באופציית התצוגה המדוייקת יותר Integer Scaling. בדומה לדגמים היקרים של אנברניק, גם קונסולות רטרואיד כוללות חיבור ווייפיי לסטרימינג של משחקים מהפיסי או מהפלייסטיישן/אקסבוקס, ואף יציאת HDMI וחיבור בלוטות שמאפשרים לה לתפקד כקונסולת רטרו נייחת.
רטרואיד מציעה את הקונסולה שלה בשלוש תצורות: גוף פלסטיק, גוף מתכת ותצורת צדפה (הנקראת "פליפ"). הגירסה המתכתית כוללת סטיקים בטכנולוגיית Hall Effect שהם הרבה יותר עמידים לעומת סטיקים רגילים. (ולדעתי צריכים להיות היום סטנדרט).
רטרואיד מציעה גם את הפוקט 2S שהיא קונסולה עם מסך 3.5 אינץ' ביחס 3:4 אבל עם מעבד חלש יותר מזה של ה 3 פלוס. עם זאת, היא עולה כ $100 ויש לה סטיקים בטכנולוגיית Hall Effect.
מכיוון שרטרואיד מתמקדת בהוצאת קונסולות בודדות, אז בניגוד לשאר היצרנים הסינים בתחום היא תומכת במוצרים שלה עם עדכונים לאורך זמן. יש לציין גם שכשיצאה הפוקט 3 פלוס, רטרואיד הציעה למכירה קיט שדרוג לכל מי שרכש את הגירסה הרגילה (זו בלי הפלוס, שהיתה חלשה יותר). מרשים מאד.
בניגוד לשאר החברות המומלצות כאן, רטרואיד לא מציעה קונסולות במחיר של פחות מרף המס. אבל הפוקט 3 פלוס היא כנראה קונסולת הרטרו הניידת הטובה ביותר שאתם יכולים לרכוש כיום בכ $150.
קישור לרכישה


Miyoo – ההמלצה שלי
לא לגמרי ברור האם Miyoo היו קבלן ייצור של Powkiddy (ולפני כן של חברות המדבקה BittBoy או Pocket Go) לפני שהם החליטו להכנס לשוק בעצמם. המכשיר הראשון שלהם, ה Miyoo Mini, זכה לפופולריות כל כך גדולה (רק תראו את קהילת הרדיט המטורפת שלו) עד שהוא חיסל את כל מלאי מסכי ה 2.8 אינץ' העולמי (!!) ונכון להיום כבר לא מיוצר יותר.
כדי להתמודד עם בעיית המלאי הזאת, מיאו הוציאה גירסת "פלוס" עם מעבד זהה אבל עם מסך 3.5 אינץ', גדול יותר ונפוץ בהרבה, ואפילו צ'יפ WiFi. המיאו מיני כוללת אמנם מעבד 2 ליבות חלש יחסית, אבל היא מריצה את כל המשחקים שאני אישית מעוניין בהם: כל קונסולות 8-16 ביט, כולל סגה סידי, 32X ופלייסטיישן 1. ואולי הכי חשוב – היא מריצה מושלם גם את משחקי הארקייד של ניאו-גיאו ו CPS של קאפקום. זו קונסולה בסיסית ללא בלוטות' או יציאת HDMI, ולכן אינה יכולה לתפקד כקונסולה נייחת.
אני אישית נשביתי בקסמיה, והייתי בין ברי המזל שהצליחו להשיג את המיאו מיני המקורית עם מסך ה 2.8 אינץ'. אבל אני חייב להודות שגירסת הפלוס היא יותר ארגונומית מבחינת גודל המסך ומבנה הכפתורים האחוריים. ובגלל שהיא כוללת גם ווייפיי, זו אופציה מוצלחת בהרבה מהדגם הראשוני הקטן יותר. היא תעלה לכם כ $70 ולדעתי היא כיום הקונסולה הטובה ביותר במחיר הזה.
קישור לרכישה


חומרה זה טוב ויפה, אבל מה עם מערכת ההפעלה/ ממשק/ אמולטורים?
המכשירים האלה הם באמת פלאי חומרה קטנים, אבל מערכות ההפעלה שהם מגיעים איתן הן לא משהו בכלל במקרה הטוב ונוראיות במקרה הפחות טוב. והכי גרוע – גם האמולטורים הכלולים בהן הם לרוב לא משהו בכלל. בנוסף, יש לציין כי החברות הסיניות האלה לא בדיוק מצטיינות בתמיכה לאחר הרכישה או בשירות לקוחות, ולמעשה הדברים האלה כמעט ולא קיימים אצלן…
אבל יש אור בקצה המנהרה – ישנן כמה קהילות מודים מדהימות שמפתחות ומוציאות מערכות הפעלה אלטרנטיביות שנותנות פייט אפילו למערכות ההפעלה של נינטנדו ופלייסטיישן! מערכות הפעלה אלה כוללות לרוב גם את האמולטורים הטובים ביותר לכל קונסולה כשהם כבר מקונפגים בצורה אופטימלית למכשיר, כך שהחוויה היא עדיפה לאין ערוך לעומת מה שמקבלים ישירות מהקופסה. חשוב לציין כי מערכות הפעלה חלופיות קיימות בעיקר למכשירים מבוססי לינוקס.
לכן, אם החלטתם לרכוש לעצמכם קונסולת רטרו ניידת, אתם פשוט חייבים להתקין עליה מערכת הפעלה חלופית:

לקונסולות מסדרת RG35 של אנברניק פותחה מערכת ההפעלה JELOS.
המתחרה של המיאו מיני מבית אנברניק, ה RG35XX, זכתה גם היא למערכת חלופית מעולה GarlicOS (ההורדה בתחתית הפוסט, לפני התגובות). שימו לב שמערכת ההפעלה הזאת לא תואמת לגירסה החדשה של ה RG35XX, ה"פלוס", כי היא כוללת מעבד שונה.
הרטרואיד פוקט מבוססת אנדרואיד ולכן לא פותחה לה מערכת הפעלה חלופית, ומה שניתן לשנות זה רק את הממשק. אבל כאמור, ובניגוד לכל שאר הקונסולות, הרטרואיד פוקט גם זוכה לעדכונים ושיפורים אונליין (בדומה למכשירי אנדרואיד אחרים).
לקונסולות הזולות יותר של Powkiddy פותחה מערכת הפעלה חלופית של TriForceX.
לבסוף, וכמו לאנברניק RG35XX, גם למיאו מיני פותחו שתי מערכות הפעלה אלטרנטיביות: OnionOS שכוללת המון אופציות למשתמשים מנוסים ו MiniUI שהיא מערכת הפעלה פשוטה וקלה יותר. שתיהן עדיפות בהרבה ממערכת ההפעלה שמגיעה מובנית במכשיר.

המלצות רכישה
בואו נסכם וניתן המלצות רכישה קונקרטיות:

עד $75 (מתחת לרף המס):
ההמלצה שלי היא על קונסולות המיאו מיני, הן דגם הפלוס והן הדגם הקטן.
אבל האנברניק RG35XX פלוס היא אלטרנטיבה מצויינת, ויש שיגידו אפילו עדיפה על המיאו מיני פלוס.
ולבסוף, אם התקציב שלכם הוא מינימלי, הפאוקידי V90 תתן לכם תמורה לא רעה בכלל למחיר.

עד $200 (כנראה שתדרשו לשלם מע"מ):
הרטרואיד פוקט 3 פלוס היא כנראה קונסולת הרטרו הטובה ביותר שאפשר לרכוש כיום עד $200.
אם יש לכם העדפה למסך 3:4 ומארז מתכתי, האנברניק RG405M מגיעה עם אותו המעבד של הרטרואיד, אבל עם מסך 4 אינץ'. זו קונסולה מדהימה, אבל צריך לציין שבניגוד לסדרת RG35 אין לה יציאת HDMI, ולכן היא לדעתי אופציה מעט פחות טובה מהרטרואיד.

אז האם יש הצדקה לרכוש את הקונסולות האלה כשלכולנו יש כבר בכיס טלפונים חזקים בהרבה שיכולים להתחבר לשלטי קונסולות מעולים?
אני מפתיע את עצמי כשאני כותב את זה, אבל לדעתי התשובה היא כן 🙂