You are currently viewing משחקי תפקידים – רבע מאה אחרי

משחקי תפקידים – רבע מאה אחרי

אני אובר גיק, וכמו כל גיק תמיד אהבתי משחקי תפקידים. בניינטיז שיחקתי במבוכים ודרקונים במקום לצאת עם בחורות, והמשכתי עם משחקי תפקידים בעיקר על הקונסולות. הם תמיד הרגישו לי יותר נגישים ממשחקי התפקידים על הפיסי, ובנוסף לעובדה שלא היה לי פיסי, זה די מסביר את נושא האקסקלוסיביות 🙂 רבע מאה אחרי (OMG) ניסיתי לחזור ולשחק בכמה ממשחקי התפקידים שהגדירו את תקופת הילדות שלי, ולבדוק האם הם עדיין מחזיקים מים.

הקטע עם מרבית משחקי הפעולה הוא שאפשר לשחק בהם זמן לא ארוך, לסיים שלב/קרב/קטע ולהיות מאושרים. משחקי תפקידים דורשים מטבע הדברים יותר מעורבות והשקעה של זמן. על קונסולות הם מתאפיינים באיזון מצויין בין אלמנטים של פעולה, קווסט, חיפוש וגילוי. מרבית (אם לא כל) משחקי התפקידים לקונסולות בניינטיז פותחו ע"י חברות יפניות, ולכן הם מכונים Japanese RPG, וחלק ממאפייניהם הם זווית מצלמה ב 3/4 (מצלמה עילית שמצלמת בזוית של 45 מעלות כלפי מטה) והדמויות שמצויירות כבאבל הד.

לוחם גרזן הזהב
עדכון 2021: זה משחק משמעותי מאד בעיני וכתבתי עליו כתבת חובה לשחק מיוחדת.
לוחם גרזן הזהב היה משחק התפקידים הראשון שאני זוכר שסיימתי אותו, וגם הראשון שממש נהניתי ממנו ונכנסתי לאווירה שלו. בעיני רבים מדובר במשחק סביר בלבד וחיקוי בינוני למשחק זלדה הראשון. אבל כאחד ששיחק בשני המשחקים הללו אני חייב להגיד שגולדן אקס טוב יותר בכל אספקט. ולמי שגדל ואהב את משחק הארקייד המקורי של סגה, עוד כשהוצב באולמות המשחקים, מדובר במשחק לא פחות ממדהים.

כששיחקתי בגולדן אקס וואריור שוב לאחר שנים רבות, עדיין הערכתי את רמת המשחק הגבוהה מבחינת גרפיקה, מוזיקה ושליטה. אלא שכעבור שנים הקסם אבד מעט והמשחק מרגיש קצת טכני וחוזר על עצמו. עם זאת, תמיד אזכור לו חסד נעורים. קצת עצוב שהעותק המקורי שלי של המשחק אבד לבלי שוב, כי המשחק הזה נחשב היום לדי נדיר ויקר.


זלדה – לינק אל העבר
זה היה אחד המשחקים הראשונים שלי על הסופר נינטנדו, ואני שומר עותק מקורי שלו עד היום. קשה לתאר את עוצמת החוויה של לשחק את המשחק המדהים הזה כשיצא ב 1991. לדעתי אחד המשחקים היותר מהפכניים לזמנם, אולי שני רק לזלדה אוקרינת הזמן… הגרפיקה, הצלילים, רמת המשחק והסיפור המדהים שמאחורי כל ההפקה המושקעת הזאת. הסיפור הוא סיפור זלדה גנרי, אבל הפרזנטציה היתה ספקטקולרית.

אמנם לא ממש RPG בהגדרה, לינק אל העבר שומר על הגחלת גם היום, רבע מאה אחרי שיצא. הוא אולי מרגיש קצת איטי בסטנדרטים מודרניים, אבל זה היה הקצב של המשחקים בתחילת שנות התשעים.


שיינינג פורס
משחק שיינינג הראשון היה "זחלן מבוכים" משעמם למדי, אבל השניים שבאו אחריו על הסגה מגה דרייב – שיינינג פורס 1 ו 2, היו משחקים חדשניים ופורצי דרך. הם שילבו באופן חסר תקדים בין משחק תפקידים למשחק אסטרטגיה עם דמויות מרובות (כולן מיוחדות, לא היו שם 'חיילים' סטנדרטיים). שני המשחקים כללו קרבות ארוכים ומאתגרים, ו'קטעי מעבר' עם מאפיינים של משחק תפקידים קלאסי של קונסולות 8 ו 16 ביט.

לקראת כתיבת הפוסט הזה שיחקתי בשיינינג פורס CD לסגה סידי. משחק זה הוא רימייק של שני משחקי שיינינג פורס לקונסולה הניידת של סגה – הגיימגיר. ואפרופו רימייקים, ב 2004 קיבל המשחק הראשון בסידרה רימייק מעולה על הגיימבוי אדבנס שעידכן בצורה מצויינת את המשחק בכל האספקטים, ואני מאד ממליץ עליו. בכל מקרה, על הסגה סידי המשחק נראה ומרגיש בדיוק כמו שני משחקי המגה דרייב, וההבדל היחיד הוא שקטעי המעבר של משחק התפקידים (שוטטות בערים ובכפרים, דיבור עם אנשים וכו') הושמטו לחלוטין ונשארו בעיקר האלמנטים של משחק אסטרטגיה. הכנת הצוות לקראת כל קרב מרגישה מעט טרחנית היום, אבל משחקי שיינינג פורס עדיין מצויינים, למרות שאווירת ה RPG נמוגה.


Ys – הספר הראשון והשני
Ys היא סדרת משחקי תפקידים עם פורטים כמעט לכל קונסולה שאי פעם יצאה. את Ys (מבוטא Yees) ניסיתי לראשונה לשחק על המאסטר סיסטם, בגירסה שהומרה ע"י סגה מהמשחק המקורי של Falcom. הגרפיקה לא היתה משהו מדהים, והמוזיקה היתה בלתי מרשימה – אבל חשוב להסתייג ולציין שהמוזיקה על קונסולת המאסטר סיסטם היפנית עם תוספת שבב ה FM היתה לא פחות ממדהימה!
הדבר הכי לא ברור במשחק היה מערכת הקרבות שהתבססה על היתקלות באויבים. כן, יש לך שריון ומגן וגם חרב, אבל אתה לא נדרש להניף אותה. אלא ללכת "לתוך" האויבים. זה מוזר, אבל לא בלתי עובד…

לאחרונה יצא לי לשחק באחת הגירסאות הטובות יותר של המשחק, והיא Ys Book I & II על הפיסי אנג'ין CD. המשחק כמעט זהה מבחינת הסיפור, הדמויות, השלבים והכל. אבל הגרפיקה שופרה, והמוזיקה הפכה להיות משהו שאתה רוצה לשים בפלייליסט בטלפון. Book I הוא משחק תפקידים מעולה ולא ארוך, פחות משבע שעות גם אחרי גילוי כל הסודות, אבל Book II הוא כבר מורכב וארוך הרבה יותר. שניהם מומלצים למשחק האחד אחר השני, שימו לב רק שאתם משחקים את הפורטים המאוחרים יותר של המשחק לפיסי אנג'ין או לווינדוז.
כל כך אהבתי את המשחקים המדהימים האלה שכתבתי עליהם כתבה נפרדת בסדרת 'חובה לשחק'.


פיינל פנטזי 6
זהו השיא של תור הזהב של SQUARE, אולי מפתחת משחקי התפקידים הגדולה והידועה בעולם. מספר הסופרלטיבים שנכתבו על המשחק הזה הוא שני רק לזלדה אוקרינת הזמן. משחק התפקידים הטוב ביותר לסופר נינטנדו, המשחק הטוב ביותר בסדרת פיינל פנטזי, הפסקול הטוב ביותר על קונסולות 16 ביט ועוד ועוד.

זהו אמנם המשחק השישי בסדרה אך השלישי שהגיע למערב, ולכן כשיצא בארה"ב הוא נקרא פיינל פנטזי 3. המשחק מציג גרפיקה מצויינת לזמנה ומרשימה גם כיום, רמת משחק עמוקה שכוללת עלילה ייחודית ופיתוח דמויות מתקדם ביותר לזמנו שעדיין מחזיק היטב כיום. הפסקול של המשחק גם הוא לא פחות ממדהים.
יפ, גם אני נכנעתי לזרם השבחים שהמשחק הזה קיבל. ובצדק. אולי הנקודה היחידה שמציקה קצת כיום בקשר למשחק הזה היא שכמו כל משחקי פיינל פנטזי, גם כאן יש יותר מדי קרבות אקראיים שמאיטים משחק ארוך מאד בלאו הכי.

לפיינל פנטזי 6 יצאו ארבע גירסאות עיקריות – המקורית לסופר נינטנדו; רימייק לפלייסטישן 1 עם שני סרטונים כפיצוי על זמני טעינה מעצבנים; לגיימבוי אדבנס עם שיפורים קלים; ולסמארטפונים עם "המרה" לרזולוציה גבוהה שמרגישה קצת מוזר (ותג מחיר מאד גבוה…). לדעתי הגירסה הטובה ביותר היא זו של הגיימבוי אדבנס שהיתה גם אחד המשחקים האחרונים לצאת על הקונסולה האחרונה בליין הגיימבוי. אסכם ואומר שגם אם אתם לא בענייני משחקי תפקידים, אני מפציר בכם לפחות לנסות את המשחק המדהים הזה. ללא ספק התגלמות המושג "משחק וידאו קלאסי".


פיספוסים
למרות שהייתי בניינטיז גיימר נלהב, עדיין הצלחתי לפספס כמה מה JRPG האגדתיים של אותה תקופה. והסיבה היחידה שהם לא נכנסו לפוסט זה היא שלא שיחקתי בהם כשיצאו. מהצד של סגה פיספסתי את פנטזי סטאר שהיתה סדרת JRPG מדהימה החל מהמשחק הראשון למאסטר סיסטם, ועד למשחק הטוב בסידרה מאותה התקופה – פנטזי סטאר 4 למגה דרייב. בהחלט נמצא ב TO DO LIST שלי. אני מצטער גם שלא שיחקתי באף משחק מסידרת LUNAR שהתחילה בסגה סידי, ובמיוחד במשחק השני ETERNAL BLUE.

מהצד של נינטנדו תמיד הצטערתי שלא שיחקתי ב SECRET OF MANA. אבל מי שקצת מבין במשחקי תפקידים יודע שיש רק משחק תפקידים אחד על הסופר נינטנדו (או על קונסולת 16 ביט… או בכלל…) שיכול לתת פייט לפיינל פנטזי 6, והוא כרונו טריגר. לקראת כתיבת הפוסט הזה התחלתי לשחק בו – והוא אכן מעולה וללא ספק ראוי לכתבת 'חובה לשחק'.

!Go Play
להורדת משחקים, נסו את הפוסט אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר, או חפשו את שם המשחק (באנגלית כמובן) עם המילה ROM או ISO (למשחקי סידי).
להורדת אמולטורים כנסו לדף ה SYSTEMS.