You are currently viewing נשארו באולמות הארקייד – משחקי מכות רחוב – חלק 1

נשארו באולמות הארקייד – משחקי מכות רחוב – חלק 1

משחקי מכות רחוב (או Brawlers או Beat’em Ups) היו ה-דבר בסוף האייטיז/ תחילת הניינטיז. אני מת על המשחקים האלה (רק הטובים שבהם כמובן), אז הרכבתי כאן רשימה של משחקי מכות רחוב מהארקייד שמעולם לא קיבלו פורט לקונסולות הביתיות. גיליתי שני דברים מאד מעניינים, הראשון: יש עדיין Hidden Gems שאפילו אני לא הכרתי ומשחקים שכן חשבתי שהכרתי התבררו להיות הרבה יותר טובים ממה שזכרתי, והשני: נראה ש 1993 היתה השנה החזקה ביותר בז'אנר הזה- שנתיים תמימות אחרי יציאת סטריט פייטר 2 שכביכול הרג את הז'אנר.

הרשימה מורכבת בעיקר ממשחקים של החברות הבולטות יותר מאותה תקופה: קונאמי, קאפקום ואיירם, כאשר בפוסט זה מככבת קונאמי. קאפקום ואיירם אחראיות על הפורטים היותר טובים שכן הגיעו לבתים, כמו: Final Fight (סופר נינטנדו), The Punisher (מגה דרייב), Undercover Cops (סופר נינטנדו), Captain Commando (סופר נינטנדו). אבל נראה שרשימת משחקי מכות רחוב (טובים) מהארקייד שלא הגיעו לבתים היא ארוכה משמעותית.
אז למה כל כך הרבה לא עברו הסבה לקונסולות? נראה שהטרנד חלף מהר יחסית (אחרי חצי עשור בערך), והניחוש שלי הוא שמנועים גרפיים לארקייד היו כבר מפותחים, אז משחקים המשיכו לצאת גם כאשר משחקי מכות אחד על אחד השתלטו על הביקוש. בנוסף, מכיוון שאת מרבית משחקי המכות רחוב אפשר היה לסיים תוך פחות משעה (הם בכל זאת משחקי ארקייד…), אז לשיטתן של החברות הם לא היו מספיק ארוכים ולא הכילו מספיק תוכן כדי להצדיק רכישה לקונסולה.

כמה נקודות מעניינות על הרשימה:
א- משחקי ניאו גיאו לא מופיעים כאן כי הניאו גיאו MVS היתה קונסולה ביתית, אז טכנית הם לא שייכים לרשימה זו. בנוסף, הם לא היו כאלה טובים, SNK התמחתה יותר במשחקי מכות אחד על אחד.
ב- משחקי Hack n' Slash גם לא מוזכרים כאן (כי זה תת ז'אנר מיוחד למכות רחוב) ולכן לא מצויין כאן מה שהוא אחד ממשחקי ה HnS (הבלעדיים לארקייד) הגדולים בכל הזמנים – Golden Axe: Revenge of Death Adder. אבל תהיו בטוחים שאכתוב עליו פוסט ייעודי… עדכון: יפ, כתבתי על המשחק המעולה הזה כתבת "חובה לשחק", וכתבה נוספת על משחקי Hack n' Slash בכלל!
ג- חברות מסויימות לא מוזכרות כאן, כמו: Banpresto שהוציאה את משחקי Denjin Makai הידועים גם כ"גארדיאנס", IGS הטאיוואנית שהוציאה הרבה משחקי HnS כמו Oriental Legends ו Knights of Valour, ופליטות ניאו גיאו כמו Brezza שהוציאה את Crystal of Kings ו Noise Factory שהוציאה את Gaia Crusaders. הסיבה שלא הוספתי את המשחקים האלה היא כי הם מרגישים פחות אותנטיים, ויותר כמו וואנאביז. אבל אולי זה סובייקטיבי ויעבור לי ומתישהו אני אכתוב גם עליהם פוסט 🙂
ד- לא ציינתי כאן משחקים שגירסאות אמולציה שלהם יצאו ל PSN ול XBLA, כמו X Men ו Simpsons של קונאמי. כי טכנית זה אומר שהם יצאו לקונסולות.
ה- המשחקים מוזכרים כאן לפי סדר כרונולוגי.

שנתחיל?

1991 – Jaleco – 64th Street A Detective Story
זה משחק של חברה איזוטרית יחסית בשם Jaleco. הוא מתרחש בשנת 1939 ועוקב אחר בלש פרטי והעוזר שלו. מה שמיוחד במשחקיות שלו זה שאחרי שתופסים אויב אפשר להעיף אותו "אחורה" לכיוון הרקע עם אפקטים מתאימים כמו שבירת חלונות או פחים ואפילו הפלה לתוך המים. הפתיח הוא הזוי במיוחד, הסאונד קצת מעצבן, אבל מדובר במשחק מכות רחוב סולידי עם אופי ייחודי. הוא גם היה הבסיס של ג'אלקו לטרילוגיית Rushing Beat (הדי בינונית) על הסופר נינטנדו.

1991 – Konami – Vendetta
וונדטה הוא המשכו הרוחני של משחק מכות רחוב אלים ומשוגע מ 1989 בשם Crime Fighters. לזמנו הוא היה אלים מאד, עם גרפיקה ריאליסטית, ומשופע דמויות (בעיקר בגירסה המקורית היפנית) שלא יכולות היום להופיע בשום משחק מטעמי תקינות פוליטית. דמויות כמו (ואני לא ממציא את זה): מלכות סאדו, עבדי סקס הומוסקסואלים (!), זונות, כלבים סוטים (!!), ועוד סטריאוטיפים מטורללים אחרים מהאייטיז. כן, הולי שיט.
אבל באמת שזה אחד ממשחקי המכות רחוב הטובים ביותר של קונאמי! חבל שלא הגיע לשום קונסולה ביתית, אם כי קרוב לודאי שאם זה כן היה קורה הוא היה מצונזר מאד… מומלצת במיוחד הגירסה היפנית שנקראת Crime Fighters 2.

1992 – Tad – Legionnaire
זה משחק מכות רחוב סולידי. מה שמיוחד בו הוא שהוא "נדיר" במובן שלמרות שהוא ישן מאד, הוא לא היה "שחיק" על MAME במשך תקופה ארוכה. למעשה, הוא לא עובד בגירסה הנוכחית של MAME לאנדרואיד (0.139), ולכן הדרך היחידה לשחק בו היא על פיסי. או כמובן אם יש לכם גישה ללוח JAMMA מקורי ועובד של מכונת הארקייד (;

1992 – Irem – Hook
משחק מכות מצויין המבוסס על הסרט הבינוני בכיכובו של רובין וויליאמס ז"ל. מנוע המשחק זהה לזה שב Undercover Cops המעולה של IREM (שלא מופיע בפוסט כי יצא לקונסולת הסופר נינטנדו). הכל עובד כאן היטב, למעט זה שלמרות שהמשחק מציע ארבע דמויות לבחור מתוכן, שלוש מהן מיותרות לגמרי…

1992 – Konami – Asterix
אסטריקס היה הקומיקס הראשון שקראתי באדיקות, כנראה בגלל שהספריה העירונית שהייתי מנוי בה כילד לא החזיקה אף קומיקס אחר. אבל הוא היה פשוט מעולה, ומאז הספרים הבודדים שיצאו בעברית – שאת כל אחד מהם קראתי בערך מאה פעמים – אני מחשיב את עצמי כמעריץ מושבע של אסטריקס ואובליקס: הגאלים שלמרות ההבדל העצום במימדי הגוף שלהם, האף שלהם הוא באותו גודל 🙂 קניתי את המשחק המצויין לסגה מאסטר סיסטם, ומאד אהבתי את משחק הארקייד, שנאמן לספרים עד כמה שמשחק מכות מסוגל להיות.

עשרות שנים אחרי משחק הארקייד יצא המשך רוחני שלו, וכתבתי עליו כתבה נפרדת.

1993 – Data East – Night Slashers
משחק זה הוא Hidden Gem של ממש מבית דאטה איסט, ושגיליתי אותו רק עכשיו עם כתיבת פוסט זה… העלילה מאד מתאימה לטרנד הזומבים הלא נגמר של היום ומתרחשת בעולם פוסט אפוקליפטי לאחר התפרצות שואת זומבים. לא מקורי מדי, אבל המשחק עושה את העבודה טוב מאד. נסו גם את גירסת החובבים המומלצת שנוצרה באמצעות מנוע ה OpenBOR ונקראת Night Slashers X.

1993 – Konami – Metamorphic Force
אחד המשחקים היותר מרשימים גרפית שרצו על החומרה של X Men ושל Simpsons מבית קונאמי. למרות שיטת המשחק הפשטנית ואנשי הלטאה המעצבנים שחוזרים על עצמם (בדומה לסנטינלים ב X Men), מה שמיוחד כאן זה שכל אחד מארבעת השחקנים יכול להפוך לאיש-זאב/ שור/ דוב/ פנתר. מי שבקטע של אלטרד ביסט יהיה לגמרי בעניין.

כמובן שלא סיימנו. הרשימה תמשיך בכתבה השניה.

!Go Play
הדרך הריאלית היחידה כיום לשחק במשחקים האלה היא על פיסי/אנדרואיד באמצעות אמולטור ורום של המשחק. את אמולטור הארקייד MAME תורידו מדף המערכות, ואת המשחקים אפשר למצוא בקלות בחיפוש באינטרנט. שימו לב רק שלפעמים יש רומים שמתאימים לגירסאות מסוימות של MAME, אז צריך להקפיד על התאמה.