You are currently viewing הדרך המשובשת אל פפריום – חלק ראשון – אנבוקסינג

הדרך המשובשת אל פפריום – חלק ראשון – אנבוקסינג

פפריום הוא משחק ביטאמאפ אינדי שיצא לאחרונה פיזית על קונסולת הסגה מגה דרייב ועליה בלבד (!). בשנים האחרונות נוצר תחום נישה של הוצאת משחקים חדשים על קונסולות ישנות במהדורות פיזיות, עם מיקוד על אספנים. פפריום הוא התגלמות התופעה המעניינת הזאת, לטוב ולרע. בחלק הראשון של הכתבה הזאת נתאר את הדרך הארוכה והמשובשת שהמשחק הזה עבר מההכרזה ועד לאנבוקסינג שרבים חשבו שלעולם כבר לא יקרה.

כתב אורח: בן נחום

פרק א' – חברת WaterMelon Games
סצנת ה-Homebrew (“בישול ביתי" – לצופים בבית) היא אומנם לא דבר חדש או חריג היום, אבל זה לא היה המצב ב 2013 כשהוכרז המשחק Paprium עבור קונסולת המגה דרייב של סגה. המשחק החל להגיע סוף סוף ללקוחות הסבלניים רק בסוף דצמבר 2020, שבע שנים אחרי… אבל אולי כדאי להתחיל את הסיפור מההתחלה.

פלטפורמת המגה דרייב (שנקראה ג'נסיס בארה"ב) הושקה לראשונה ביפן בשנת 1988, לפני יותר מ-30 שנה. כאשר המשחק הרשמי האחרון שלה שווק בשנת 1998. עד אז סגה הספיקו להשיק ולהספיד את קונסולת הסאטורן ולהתכונן להשקת קונסולת הדרימקאסט מאוחר יותר באותה השנה. במילים אחרות, בקצב שבו תחום הגיימינג התפתח באותה תקופה, להוציא משחק עשור אחרי השקת פלטפורמה היה דבר חריג במיוחד.

כנראה שחברת WaterMelon לא הסכימה עם זה, כי הם הוציאו את משחק התפקידים למגה דרייב Pier Solar and the Great Architects בשנת 2010. בעוד שלא מדובר במשחק רשמי של סגה, זאת עדיין הייתה הפעם הראשונה שמשחק אינדי בקנה מידה כזה הושק עבור המכשיר. שלא תבינו לא נכון, היו עוד משחקונים קטנים ו-Tech Demos, אבל לא משהו שהיה יכול בקלות לעמוד כתף אל כתף על המדפים בחנויות המשחקים אי שם בתחילת שנות התשעים. המודל העסקי התבסס על שימוש בכסף ממכירות מוקדמות על מנת לממן את פיתוח וייצור המשחק, שלקחו ביחד בערך 3 שנים מרגע פתיחת ההזמנות.


היום דירוג המשחק הממוצע עומד ברחבי הרשת סביב 7/10, כשהגיימפליי לא מרשים במיוחד, אבל אף אחד לא מכחיש שהפרזנטציה היא ברמה גבוהה. לא רק בתוך המשחק, אלא גם בחוץ: הקלטת, הניירת והקופסה יוצרו במיוחד עבור המוצר במקום לעשות שימוש במוצרי מדף זולים, והמשחק נשלח למשקיעים עם מספיק SWAG כדי להביך מהדורות אספנים של משחקי AAA גם היום. החברה מהר מאוד צברה מוניטין חיובי בקהילת הרטרו גיימינג וכולם חיכו לראות מה הפרוייקט הבא שלהם.

פרק ב' – עלייתו ונפילתו של Paprium
התהייה באה אל קיצה איפשהו בשנת 2013, כשהחברה הכריזה על הכותר הבא למגה דרייב שקיבל אז את השם הזמני Project Y. לצורך מימון הפרויקט נפתחו מכירות מוקדמות עבור משקיעים במחיר של 50 דולר ליח', שיטה שהייתה נפוצה מאוד עם הפופולריות של Kickstarter ו-Indiegogo בשיא. עם זאת, חשוב לציין ש-WM בחרה להשתמש באתר הפרטי שלה (Magical Game Factory) על מנת לנהל את מערכת ההזמנות ולא להשתמש בשירותים האלה.

בנוסף ל[הבטחה לקבלת] מוצר, קיבלו המשקיעים גישה לפורום סגור שהכיל עדכונים בזמן אמת על סטטוס הפיתוח והשתתפות בהצבעות לגבי אספקטים שונים של המשחק. לבסוף הוחלט על ז'אנר Beat’em Up (או מכות רחוב, Street Brawler – השמות הכלליים אותם קיבלו משחקים בסגנון סדרת Streets Of Rage ו Final Fight) בשילוב עם אלמנטים של RPG בסביבת Cyberpunk עתידנית. נשמע לא רע בכלל, נכון? אותי הם שיכנעו, ולכן השקעתי. התאריך על חשבונית ה-Paypal: אוקטובר 2013.

בהתחלה היה נראה שהכל כשורה. עדכוני סטטוס התקבלו לעתים תכופות יחסית והאוירה בגדול הייתה אופטימית. אל תשכחו שלקוחות החברה היצירתית, אם כי מפוזרת זו, התרגלו עוד מהכותר הקודם שזמן פיתוח המשחקים הוא ארוך ויש לצפות לאיחורים. נוסטלגיה היא כח חזק.
לאט לאט האט קצב עדכוני הסטטוס עד לעצירה. כבר בשלב הזה חלק מהלקוחות החלו לאבד סבלנות ולבקש החזרים כספיים, אם כי עם אחוזי הצלחה שונים. וככה עברו להן בערך 5 שנים שאיפשהו במהלכן נחשף שמו הסופי של המשחק: “Paprium”.


כמו במשחק הקודם, אימצה החברה מודל שיווק רשתי (יש שיגידו "פירמידה") בשביל להפיץ את המשחק. כל משקיע קיבל לינק Referral המקנה אחוזי הנחה לקונה וזיכוי למי שהפנה אותו במטבע פנימי בשם Gems איתו היה ניתן לרכוש מוצרים שונים שנוספו באתר החברה. בין לילה הוצף האינטרנט בלינקים אלה. גולשים תמימים לא יכלו להכנס לפורום רטרו גיימינג, קבוצת אספנות בפייסבוק או ערוץ יוטיוב טכנולוגי בלי שידחפו להם אנשים כמוני את הלינק האישי לפרצוף. הוצעו למכירה גרסאות נוספות של המשחק, כאשר הזולה מביניהן, גרסת ה-“Classic” (עוד בהמשך), הוצעה במחיר של 69 דולר.
באוקטובר 2018 התקבלה אצל המשקיעים הודעת אימייל המזמינה אותנו למסיבת השקה (שימו לב, השקה) בפריז. על הדרך נכתב באותיות הקטנות עבור אלו שביקשו את הכסף בחזרה שהנושא בטיפול.

לא הייתי במסיבה, אבל לא חסרות עדויות, כאשר חלקן הן לא פחות ולא יותר סרטון של ה"משחק" רץ על קונסולה כשכל מיני חוטים ומעגלים אלקטרוניים יוצאים ממנו. על המסך נראתה דמות הולכת בסביבה הנראית נטושה, ללא אוייבים, עם מגוון גליצ'ים ובאגים. המשחק לא היה מוכן, ובמקרה הטוב מדובר היה בהוכחת היתכנות. התגובה הרשמית לתלונות שמיהרו להגיע הייתה שהמארגנים בטעות הביאו לאירוע גרסה לא מעודכנת של המשחק, תבחרו אתם אם להאמין לזה.

ההזמנה המקורית שנשלחה ל"מסיבת ההשקה"

אם חמשת השנים שקדמו למסיבה היו יחסית שקטות, השנתיים שעברו מאז היו בדממה טוטאלית, כולל סגירה של אתר החברה. רובנו השתכנענו שמדובר בתרמית ושאת המשחק כבר לא נראה. ב-7 השנים שעברו אנשים התחילו וסיימו תארים אקדמאים, הקימו משפחות, עברו דירות והחליפו תחומי עניין. לא רק שהמשקיעים נפגעו, הם גם פגעו בעקיפין בכל החברים שקיבלו מהם את לינק ה Affiliate וסמכו על שיקול דעתם. 

ב-2018 חברה אחרת, בשם Bitmap Bureau הכריזה על משחק מגה דרייב משלהם בשם Xeno Crisis. הפרוייקט המעט פחות שאפתני הזה מומן והושק באמצעות קמפיין Kickstarter מוצלח שהוביל למשחק מדהים. גם שם היו עיכובים ובעיות כאלה ואחרות, אבל בגלל שצוות הפיתוח נוהל בצורה מסודרת ועבד בשקיפות מלאה אל מול הלקוחות הם התקבלו בהבנה וסבלנות.


פתאום, יותר משנתיים אחרי "מסיבת ההשקה" באמצע דצמבר 2020 נשלחה מ-WM הודעה אוטומטית לתיבות המשקיעים והקונים, המעדכנת כי המשחק מוכן למרות שהם לא לגמרי מרוצים מהתוצר הסופי, ושסיבת העיכוב הייתה לא פחות ולא יותר תרמית (מילה שלהם) של חברת PayPal כלפיהם. אם זה לא מספיק, הם גם עקצו קלות את אלה שביקשו את הכסף בחזרה.

בנוסף, עלה אתר החברה עם כמה שינויים מעניינים:
א. ניתן היה לקנות את המשחק ב"נגלה" הבאה, רק שהמחיר עלה מ-69 דולר לגרסת הבסיס ל-129 דולר, ואין צורך להזכיר אפילו את המחיר של המהדורות המוגבלות.
ב. הוכרז משחק חדש למגה דרייב, שגם יעלה 129 דולר לעותק. מה שמעניין כאן הוא שהם הכירו בזה שהסכום גבוה מדי והתלוצצו: "אומנם זה יקר, אבל חבל לפספס פיסת היסטוריית גיימינג. אולי תוכלו למצוא את זה באיביי יותר מאוחר, אבל כנראה ביוקר" בנוסף הוצעו דילים שונים לאמיצים שיקנו כמויות גדולות במיוחד של עותקים.
למה זה מעניין? כי המסקנה המשתמעת היא שהם היו זקוקים לעוד כסף על מנת לספק את המשחק למזמינים האורגינליים, ומהר. עד כדי כך שעודדו בגלוי ספסרות של המשחק – תופעה הנחשבת כסרטנית עבור קהילת הרטרו גיימינג. לא חכם במיוחד עבור עסק שלקוחותיו איבדו אמון ביושרו.

עבדכם הנאמן הזמין בזמנו 4 עותקים שונים: גרסת משקיעים, גרסה רגילה ו-2 מהדורות מוגבלות – אמריקאית ואירופאית. לפני ימים ספורים החבילה הגיעה. התאריך הנקוב על החבילה: פברואר 2021, כמעט 7 וחצי שנים אחרי התשלום.

פרק ג' – תכולת המהדורות
קודם כל אציין כי חומרי הגלם הם איכותיים ביותר כשכל פיסת ניירת היא צבעונית ומתאימה לאריזתה. אין "רכיבי מדף" פה, הכל נעשה במיוחד עבור המשחק – כולל המעגל החשמלי שבקלטת. הפגם היחיד שלצערי ארע ב-100% מהקלטות הוא רשרוש שנובע מהיפרדות לוחית המתכת המגנה על המעגל (לכאורה גוף קירור, אבל לא באמת) מהמעגל. למזלנו קל מאוד לפתוח את הקלטת ולהוציא אותה או להדביקה מחדש. אני לא ממליץ לשחק במשחק כשהלוחית עדיין חופשיה בפנים מחשש לנזק לקלטת או לקונסולה כתוצאה מקצר חשמלי.

למשחק כאמור כמה מהדורות: 
מהדורה רגילה (“Classic”), קלטת שחורה המגיעה בקופסת פלסטיק מסורתית למגה דרייב ללא הבדלה בין האיזורים השונים. היא כוללת בנוסף לחוברת ההוראות הצבעונית גם פוסטר ומדבקות, ניטפיק קטן הוא שהניירת קיבלה את הגנים שלה מהמשחקים האירופאים של המגה דרייב ונפתחת לרוחב ולא לאורך, מה שכמובן אומר שהיא תיפול לכם החוצה בכל פעם שתפתחו את הקופסה. עניין החוברת בצד, בסך הכל – לא רע. קופסת ה Clamshell המפורסמת עמידה מאוד לאורך השנים ונראית מעולה על המדף. אם ברצונכם לקנות את המשחק, זו היא הגרסה שאני ממליץ עליה.

מהדורת ה Classic

מהדורה מוגבלת (“Limited”). נועדה לאלה שפספסו את חלון ה-Investor אבל עדיין רוצים ערך מוסף למהדורה הרגילה. היא מגיעה בקופסת קרטון ייחודית ל-Paprium ב-3 וריאציות איזורים: מגה דרייב יפני, מגה דרייב אירופאי וג'נסיס אמריקאי הנפרסת לאורך ולרוחב. על גוף הקופסה חתימה אישית ומספר סידורי של המהדורה המוגבלת. הקלטת סגולה ומגיעה ארוזה בתא קטן עם Seal חד פעמי (דמוי גלולה). בנוסף לכלול במהדורה הרגילה היא מגיעה עם:
– חוברת מפוארת יותר, הנפתחת לאורך.
– פמפלט של משחק 32X (שלא קיים) בשם Shockwave Supersonic Squad
– פמפלט של ארקייד סטיק מפואר בשם Grand Stick III שאפילו יודע לשנות אינדיקטורים בהתאם למתרחש במשחק. לא קניתי כזה, אבל לפי הביקורות הוא מעולה באופן מפתיע.
– גלויות (יש כמה וריאציות).
לא כל כך אהבתי את המארז מכמה סיבות: קופסת הקרטון נראית עדינה ולא מסוגלת לעמוד על המדף בכוחות עצמה, הקלטת ארוזה בצורה כזאת שפתיחה שלה גורמת נזק בלתי הפיך, מכוער ומיותר לתא שלה וההבדלים בתכולה לא מצדיקים את ההבדל במחיר. עם זאת, הקלטת הצבעונית נראית ומרגישה מעולה והחוברת הרבה יותר מכובדת.

קופסאות מהדורות ה Limited לשלושת האזורים: אמריקה, יפן ואירופה

מהדורת משקיעים (“Investor”). מהדורה זו כוללת את כל התכולה של המהדורה המוגבלת עם כמה תוספות:
– הקלטת הפעם וורודה.
– עותק של מגזין בשם Size המוקדש כולו למשחק, עם ראיונות, מידע נוסף ועוד. לדעתי התוספת הכי משתלמת במהדורה זו.
– חוברת מנגה מיוחדת שאויירה במיוחד עבור Paprium.
– תחתונים (?!) במידה XXS וארוזים בואקום שהדבר היחיד שאני יודע עליהם זה שאחד הבוסים במשחק לובש אותם (ורק אותם).
– סיכה בכמה וריאציות, אני קיבלתי אחת של צ'יפ ההרחבה, ה-"DATENMEISTER". קצת מוזר, אבל לא מוזר כמו התחתונים.
– קופסת קרטון גדולה המכילה את כל שאר התכולה. דווקא נחמדה ומוסיפה הרבה למראה הכללי של המוצר, אבל לצערי היא לא ניתנת לסגירה מלאה אחרי הפתיחה הראשונה.
בהתחשב בזה שהמשקיעים שילמו על מהדורה זו כ-50 דולר, זאת עסקה מעולה. אם מתעלמים מריבית ואינפלציה של 7 שנים כמובן.

מהדורת ה Investor

אז איך המשחק עצמו? – קראו את החלק השני עם סקירה מפורטת.