You are currently viewing טרילוגיית בלאסטר מסטר זירו – A Blast from the Past

טרילוגיית בלאסטר מסטר זירו – A Blast from the Past

בלאסטר מסטר היה אחד המשחקים המעוטרים ביותר על קונסולת השמונה ביט של נינטנדו. הוא יצא ב 1988 והיה חדשני בכך ששילב שני סגנונות גיימפליי: יריות-פלטפורמה עם טנק שיכול לקפוץ (שנקרא סופיה) ויריות-איזומטרי ממבט 3/4 עם טייס הטנק (שנקרא ג'ייסון), והכל במעטפת משחקיות מטרואידוואניה מצויינת. זה היה המשחק הראשון בסדרה ארוכה למדי, אבל גם היחיד שהיה טוב באמת… עד לריבוט המצוין שיצא ב 2017 כמשחק השקה לנינטנדו סוויץ'.

בלאסטר מסטר המקורי יצא ב 1988 ופותח ע"י חברת Sunsoft המהוללת שהיתה ידועה במשחקי האיכות שלה על הנינטנדו NES. ביפן הוא זכה למכירות בינוניות בלבד, אבל עם יציאתו במערב הוא הפך מהר מאד לאחד המשחקים הקאנוניים ביותר על קונסולת השמונה ביט הפופולרית. עם השנים יצאו משחקים בסדרה על קונסולות אחרות (כמו הגיימבוי, המגה דרייב והפלייסטיישן), אבל אף אחד מהם לא הצליח לשחזר את האיכויות של המשחק המקורי.
הכל השתנה כשחברת Inti Creates (שהוקמה עוד באמצע שנות התשעים ע"י יוצאי קאפקום) הכריזה שהיא השיגה את הזכויות לבלאסטר מסטר, ויחד עם (מה שנשאר מ)המפתחת המקורית Sunsoft, הם הוציאו ב 2017 את בלאסטר מסטר זירו כמשחק השקה על הנינטנדו סוויץ'.

בלאסטר מסטר זירו 1

זירו 1 הוא מעין ריבוט של משחק השמונה ביט המקורי- מבנה השלבים נותר דומה והשליטה המצויינת נשמרה, וההבדל הגדול הוא בגרפיקה הצבעונית והמפורטת ורוחב המסך שמאפשר לראות יותר ממה שקורה. כמו במקור גם כאן יש שלבים שונים עם סופיה (הטנק) ועם ג'ייסון (הטייס), ובכל מוד כזה יש המון נשקים לבחור מהם. הנשקים של סופיה משתדרגים עם ההתקדמות בשלבי המשחק, ואילו היכולות של האקדח של ג'ייסון תלויות במד החיים שלו – ככל שיש לו יותר חיים כך האקדח שלו כולל יותר אופציות.
כששיחקתי עם סופיה העדפתי להשתמש בשני סוגי יריות (לייזר ויריות רחבות) ובטילים עוקבים כנשק משני. אבל כג'ייסון מומלץ לנסות סוגים שונים של יריות על אויבים ומכשולים שונים. לדוגמה: בשלבי קרח הלהביור הוא שימושי ביותר, ונגד אויבים עם עוצמת אש גדולה המגן הוא הכי אפקטיבי.

זירו 1 קיבל ארבע חבילות DLC של דמויות חדשות: שתי דמויות של משחקי Inti Creates – גאנוולט ואיקורו, ושתי דמויות ממשחקי ניו-רטרו ידועים אחרים – שנטאה, ושאבל נייט! כל דמות נוספת כזאת כוללת גיימפליי ייחודי משלה בשלבי הפלטפורמה כשיוצאים מהטנק כמו גם בשלבי הטייס האיזומטריים.
מה שאהבתי בבלסטר מסטר זירו הוא ההרגשה המיוחדת שהוא נותן, באמת שמזמן לא הרגשתי תחושת רטרו גיימינג כזו ממשחק פיקסל ארט מודרני. העלילה היפנית-נדושה-אייטיזית התמימה שלו, רמת הקושי הקלה יחסית, מבנה המטרואידוואניה הלא מסובך, וכל זה עם הגיימפליי המגוון של הטנק והטייס- כל אלה יצרו קליק מיוחד והפכו את המשחק לחווית גיימינג כיפית ממש.

בלאסטר מסטר זירו 2

שנתיים אחרי המשחק הראשון ב 2019 יצא ההמשך שלו. Inti Creates השכילו להמשיך עם הגיימפליי המוכח של המשחק הראשון והרחיבו אותו: גרפיקה משופרת, יותר שלבים (הפעם יוצאים מכדוה"א לגלות כוכבים אחרים) ורמת קושי גבוהה (הרבה!) יותר.
כמה מכניקות חדשות התווספו- חלקן מיותרות וחלקן מצויינות. בין המיותרות היא האפשרות להעלות את מד הנשק המשני אם נוחתים מגובה מסויים, כמה שנופלים מגובה רב יותר כך המד עולה יותר. באמת לא ברור למה היה צריך להוסיף את המכניקה הזאת במקום ההתחדשות האוטומטית של המד מהמשחק הראשון… מכניקת גיימפליי חדשה ודווקא מגניבה התווספה בשלבים האיזומטריים שבהם משחקים את ג'ייסון. לכל אויב נפתח לפעמים חלון זמן לתגובה מהירה שבו הוא מסומן במטרה. כשזה קורה ג'ייסון יכול לבצע תקיפה מהירה בדרכים שונות כמו ירייה עוצמתית או זינוק לעבר האויב. שליטה במנגנון התגובה המהירה הזאת היא הכרחית להביס את האויבים הקשים יותר במשחק, שהוא כאמור קשה הרבה יותר מקודמו.

מבחינת העלילה, זירו 2 מאד מפתח את היקום של הסדרה, תוך כדי שהוא מתבסס בין היתר גם על משחקי הסדרה הישנים. אני מאד אוהב כשרימייקים של משחקים ישנים כוללים מחוות למשחקי הסדרה היותר איזוטריים והפחות ידועים. במהלך המשחק פוגשים עוד טייסי טנקים מהסוג של סופיה, שמסתבר שהם נקראים Metal Attackers, כשלכל טנק יש את דרואיד התמיכה הייחודי שלו וכמובן גם חיית תמיכה חמודה (משחק יפני, בכל זאת…). לכל MA כזה יש גם יכולות ייחודיות משלו, ומסתבר שהם יוצרו במקור ע"י גזע חייזרים מסתורי כדי להתמודד עם פלישה של המוטנטים, שנגדם ג'ייסון נלחם כעת.
כמו קודמו, גם זירו 2 קיבל את האופציה לשחק בדמויות נוספות כ DLC: הפעם יש רק שתי דמויות ושתיהן מתוך משחקים אחרים של Inti Creates – קופן ואמפרס. כמו במשחק הראשון, כל דמות נוספת כזאת כוללת גיימפליי ייחודי משלה בשלבי הפלטפורמה כשיוצאים מהטנק כמו גם בשלבי הטייס. אבל בניגוד למשחק הראשון, כל דמות חיצונית מקבלת גם טנק MA ייחודי משלה! ובדומה למשחק הראשון, דמויות ה DLC האלה הן לגמרי Over Powered והן סוג של איזי מוד כיפי.
זירו 2 כולל גם גרפיקה משופרת, עם כמה ספרייטים ענקיים מפורטים ומרשימים מאד שנראה כאילו נלקחו ממשחקי היריות המאוחרים יותר על הניאו גיאו. בכלל, זהו המשך ראוי למשחק הראשון, שגם אם אין לו בדיוק את הקסם המיוחד של קודמו, הוא משחק מעולה בפני עצמו ומומלץ מאד, קל וחומר למי שאהב את הראשון. בעצם, אם אהיה לגמרי אובייקטיבי הרי שזירו 2 הוא המשחק הטוב ביותר בטרילוגיה (כן, הוא וורסטילי ומעניין גם יותר מהשלישי) למרות שסובייקטיבית אני תמיד אעדיף את הראשון…

בלאסטר מסטר זירו 3

שנתיים אחרי המשחק השני ב 2021 יצא המשחק השלישי והאחרון בטרילוגיה, שנקראת גם "הסאגה של ג'ייסון", על שם הגיבור. מרבית המכניקות של זירו 2 ממשיכות כאן בנוסף לעוד כמה, לדוגמה: החלפת הגלגלים של סופיה ברגליים, בלחיצת כפתור. כמה מכניקות קיימות שופרו משמעותית – בשלבי הפלטפורמה ג'ייסון יכול לדאות באוויר כדי להמנע ממוות מנפילה מגובה (מה שקרה יותר מדי פעמים במשחקים הקודמים). ואולי השינוי המבורך ביותר – עכשיו אפשר לחזור לכל נקודת שמירה שהגעתם אליה (!Fast Travel). דבר אחד פחות אהבתי והוא אלמנטים בפרזנטציה שהם לא ברזולוציה של שאר מה שקורה על המסך, לדוגמה: הרקעים בשלבי ה"סופר-מימד" וחלק מהיריות הם ברזולוציה גבוהה יותר. דברים כאלה היו גם במשחקים הקודמים אבל כאן זה גורע ממש מהרגשת הרטרו גיימינג. ובכלל, לדעתי ההשקעה הגרפית במשחק הזה מרגישה פחותה משהו מזו של המשחק השני.

כראוי לפרק האחרון, זירו 3 הוא גם הקשה ביותר מבין השלושה, אם כי לא משמעותית יותר מזירו 2. למרות שכמו המשחקים הקודמים ניתן לסיים אותו תוך פחות מעשר שעות, אתם תמצאו את עצמכם מנסים שוב ושוב בוסים קשים במיוחד, אבל לשמחתנו תמיד תהיה נקודת שמירה ממש לפני שפוגשים אותם. בדומה למשחקים הקודמים, גם לזירו 3 יש שני סופים שתלויים בדברים מסויימים שהצלחתם (או לא) לגלות במהלך המשחק. בניגוד לשני המשחקים הקודמים, לזירו 3 כלל לא יצאו דמויות DLC, שזה קצת חבל.
זירו 3 חותם את העלילה (המאד יפנית ומוגזמת, יש לחזור ולציין) של הטרילוגיה. עלילה שנתמכה בלא מעט דיאלוגים ומונולוגים שמתמשכים לפעמים יתר על המידה, קל וחומר במשחק פלטפורמה-אקשן אינטנסיבי שכזה. אבל סה"כ הסיפור הוא מעניין וכיפי, גם אם לפעמים צריך פתאום לקחת פאוזה מהאקשן ולקרוא בסבלנות כמה וכמה שורות, רק כדי לחוות אותו.

!Go Play
טרילוגיית בלאסטר מסטר זירו יצאה לכל הקונסולות ולפיסי (סטים בלבד) במחיר מצויין של $10 לכל אחד מהמשחקים הראשונים, ו $15 למשחק השלישי. בהחלט שווה את זה.
אם אתם מעוניינים לנסות את המשחק המקורי על הנינטנדו נס או את שאר משחקי הרטרו המקוריים האחרים בסדרה, תוכלו להריץ אותם בקלות על כל פיסי או טלפון באמצעות קסם האמולטורים.