You are currently viewing רשומות Ys – הספר הראשון והשני

רשומות Ys – הספר הראשון והשני

Ys היא סידרת jRPG (משחקי תפקידים יפניים) הארוכה ביותר אחרי Final Fantasy אך החשיפה שלה זכתה במערב היא קטנה משמעותית. וזה קצת לא פייר, כי לסידרת הדגל של Nihon Falcom יש אווירה ייחודית ומעניינת והמשחקים שלה מצליחים לשאוב את השחקן לתוך עולם פנטסטי ולהיקשר לסיפור ולדמויות. הקסם הזה היה קיים עוד מתחילת הסדרה בסוף שנות השמונים, תקופה שרבים טוענים שהיתה תור הזהב של Nihon Falcom. בכתבה זו אתמקד בגירסת הטורבוגרפיקס סידי (פיסי אנג'ין סידי ביפן) של שני המשחקים הראשונים Ys Book I & II.

למרות התפוצה המוגבלת במערב (ואולי בגללה) סדרת Ys זכתה למעמד של סדרת קאלט. הסקירה הבאה פורסמה במקור בשנת 2015 ולהערכתי זוהי עדיין הסקירה היחידה בעברית של Ys Book I & II, קל וחומר של הגירסאות שלהם על הקונסולה האיזוטרית יחסית של NEC. בהתאם לשמם אלו הם הראשונים בסדרת המשחקים הותיקה הזאת שממשיכה להוציא משחקים חדשים עד היום!

הסיפור הוא על ארץ Ys המשגשגת ביבשת אסטריה אשר נשלטה ע"י שתי אלות ושישה כוהנים. לפני כמעט אלף שנים ארץ Ys כולה נעלמה בפתאומיות מעל פני האדמה והסיפור עליה הפך לאגדה. גיבור המשחק, אדול, מגיע לאסטריה בספינת מפרש שעוגנת בנמל של העיר מינאה, ומיד עם רדתו לרציף תופסת אותו מגדת עתידות. היא מסבירה לו שכוחות החושך הולכים ומשתלטים על העולם, ונותנת לו משימה למצוא את ששת הספרים של ששת הכוהנים של Ys, וכך לעורר את האלות ולנצח את הרוע. סיפור גנרי למדי, אבל בהתחשב שזה אחד ממשחקי ה jRPG העתיקים ביותר זה בהחלט נסלח. בכל זאת, המשחק הראשון יצא במקור ב 1987.


החוויה של Ys מרגישה מוכרת ומיוחדת כאחד. במהלך המשחק פוגשים דמויות רבות, והמשחק מכריח אותך להקשיב למה שיש לדמויות המפתח להגיד, להתבונן בסביבתך ולהגיב בהתאם, לרוב עם שימוש של אחד מעשרות הארטיפקטים שמוצאים בדרך. זה דורש חשיבה ולפעמים גם קצת מזל, כי המשחק לא מאכיל אותך בכפית כמו הרבה משחקי תפקידים חדשים יותר.
המבוכים הפזורים ברחבי העולם של Ys הם הארדקור אולדסקול – קשים על גבול המתסכלים (ובעיקר מגדל דארם במשחק הראשון והתעלות התת קרקעיות של מקדש סולומון במשחק השני), אבל בסך הכל הוגנים. הסתבכתי קצת במבוכים האלה, אבל אפילו בלי מדריך Walkthrough מסודר הצלחתי בסופו של דבר לפתור אותם. כאן המקום לציין של Book I יש מדריך מעולה ב gamefaqs.com אבל המדריך של Book II הוא די גרוע ומבלבל, ולכן כדאי להיעזר גם במפות של המבוכים.
עוד קטע שחשוב לזכור במשחקים האלה הוא שככל שעולים בדרגות הבוסים נעשים קשים פחות ופחות, אז אם נתקעת בבוס קשה במיוחד (כמו לדוגמה הגמל שלמה עם שלושת הלהבים המעופפים ב Book I או דארם הבוס האחרון ב Book II) הפיתרון הוא לעשות קצת גריינדינג, לעלות דרגה או שתיים ולנסות שוב.

על פני הדברים שני המשחקים נראים ונשמעים אותו הדבר – המשחקיות שלהם כמעט זהה ובעיקר שיטת הקרבות המוזרה שמתבססת על "התנגשות" פאסיבית באויבים, בניגוד להנפת חרב אקטיבית עם לחיצה על כפתור התקפה. עדיין יש ביניהם הבדל אחד גדול והוא שהמשחק השני מכניס למשוואה קסמים, ובעיקר קסם כדור האש שלרוב די מייתר את החרב. הרמה הגרפית של שני המשחקים גם כן דומה- בשניהם משובצות סצינות אנימה מגניבות ביותר (כן, גם היום!), יש להם מונולוגים מוקלטים מרשימים (כן, גם היום!) והם משתמשים בספרייטים זהים לאדול ודומים מאד לאויבים.


שני המשחקים אכן תוכננו במקור לצאת כמשחק אחד, אך מסיבות עיסקיות הם יצאו בנפרד. גירסת הטורבוגרפיקס סידי, שיצאה בסוף 1989, היתה הראשונה שאיחדה את שני החלקים. ובצדק! שני המשחקים הללו כרוכים האחד בשני, והמשחק הראשון הוא מצומצם בהיקפו יחסית לשני (בערך מחצית מאורכו של המשחק השני). אני לקחתי הפסקה של כמה חודשים בין Book I ל Book II וזה בהחלט גרע מהחוויה, ולכן אמליץ להיכנס לשני המשחקים הללו יחד ולשחק אותם ברצף. גם אם תדברו עם כל אחת מהדמויות בכל הכפרים ותמצאו את כל האוצרות לא תגיעו להרבה יותר מ 10 שעות משחק. וכפי שאפשר לראות מסרטי לונגפליי של המשחקים ביוטיוב, אם אתם יודעים פחות או יותר מה אתם עושים אפשר לסיים אותם במחצית מהזמן הזה.

הפסקול של שני המשחקים הקאנוניים האלה על הטורבוגרפיקס סידי הוא מעולה, וזה לא מפתיע בהתחשב שהמלחין הוא יוזו קושירו (סטריטס אוף רייג'). למעשה, Nihon Falcom היה מקום העבודה הראשון של קושירו, ומשחקי Ys היו בין הפרויקטים הראשונים בקריירה שלו. לדעתי המוזיקה במשחק הראשון (למעט זו הקצת מעצבנת במגדל) טובה בהרבה מהמוזיקה של המשחק השני, אבל לגבי דבר אחד יש תמימות דעים והוא שגירסה מוקדמת זו, לפחות מבחינה אודיופונית, היא הטובה ביותר מכל הגירסאות הרבות (רבות מאד…) שבאו אחריה. תנסו לעקוב, זה די מסובך:
ל Ys Book I & II יצאו המון גירסאות שונות אשר רובן מתבססות על רימייק בשם Ys Eternal. רימייק זה יצא לווינדוז 98 ב 1998, כמעט עשור לאחר גירסאת הטורבוגרפיקס בה אני שיחקתי, ופותח ע"י מפתחת המשחק המקורית, Falcom. כשנה אחר כך ב 1999 יצא גם Ys II Eternal וב 2001 הוציאה Falcom את שניהם תחת כותר אחד בשם Ys I & II Complete. גירסת ה Complete המצויינת הזאת יצאה גם לפלייסטיישן 2 אך הפעם משום מה שונה השם ל Ys I & II Eternal Story.
שוב עבר כמעט עשור שלם, וב 2009 יצאו גירסאות של Eternal לקונסולות הניידות נינטנדו 3DS והסוני PSP. גירסאת ה 3DS נקראה Legacy of Ys Book I & II והיא שינתה את הרקעים לגרפיקה פוליגונית שלדעתי גרעה מאד מאיכותו של המשחק. אבל גירסאת ה PSP שנקראה Ys I & II Chronicles היתה פורט מצויין שהוסיף אלמנטים נוספים וביניהם ממשק חדש, תמונות חדשות לכל הדמויות, והכי טוב – האפשרות לבחור פסקול מגירסאות קודמות, כולל זו של הטורבוגרפיקס. למעשה, גירסאת ה PSP היתה כל כך טובה שהיא עברה המרה חזרה לפיסי (אמרתי לכם שזה יהיה מסובך) שנקראה Ys I & II Chronicles Plus – וזו הגירסה המעולה שניתנת לרכישה כיום:

לסיום, וכהערכה לכך שקראת את הכתבה עד סופה – בונוס: פלייליסט של שתי סדרות האנימה המצויינות המבוססות על שני המשחקים, מבית הסטודיו Tokyo Kids. הסידרה הראשונה Ancient Books of Ys בת 7 פרקים יצאה ב 1989, ואילו הסידרה השניה Castle in the Heavens בת 4 פרקים יצאה ב 1992. צפו כאן בכל 11 הפרקים עם כתוביות באנגלית. מומלץ ביותר!

!Go Play
משחקי הסידרה לקונסולות רטרו ניתנים למשחק בקלות על אמולטורים. כפי שמפורט במדריך, למציאה והורדת משחק נסו את הרשימה העדכנית בפוסט אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר, או בצעו חיפוש חופשי באינטרנט של שם המשחק (באנגלית כמובן) עם המילה ROM או ISO (למשחקי סידי). להורדת אמולטור לקונסולה המתאימה להרצת המשחק שהורדתם לכו לדף ה SYSTEMS.
חשוב לציין כי מרבית משחקי Ys לפיסי הם זולים למדי. במיוחד אני ממליץ להוריד אותם באמצעות GOG
.