You are currently viewing XBox One X נגד PS4 Pro

XBox One X נגד PS4 Pro

לפני כשנה עשיתי השוואה בין האקסבוקס One S לפלייסטיישן 4 Pro. בסופו של דבר החלטתי [למורת רוחם של רבים] שהאס עדיפה על הפרו. סוף סוף האקסבוקס One X יצאה רשמית, וההשוואה בין שתי הקונסולות היריבות הללו מתבקשת. אז אני קורא לפרו לחזור לזירה, והפעם להתחרות בקונסולה חזקה יותר אבל גם צעירה ויקרה ממנה.

עבר יותר משנה מאז פוסט ההשוואה בין ה One S ל PS4 פרו, והרבה השתנה מאז, וקרוב לוודאי שאם הייתי עורך את ההשוואה כיום, הפרו הייתה מנצחת. אבל ב E3 2017 הושקה רשמית האקסבוקס One X ואפילו הייתי שם לייב כדי לדווח על כך, ולפני כמה ימים היא הגיעה לחנויות. ועכשיו נשאלת השאלה: האם הפרו תנצח גם את האקס?

חומרה
שתי הקונסולות, כמו קודמותיהן, מתבססות על מעבדי CPU של AMD ומעבדי GPU בארכיטקטורת Vega של AMD גם כן. אבל הכרטיס הגרפי של האקס חזק בהרבה מזה של הפרו – 6 טרה פלופס לאקס מול 4.2 טרה פלופס לפרו. החישוב הוא (בגרוסו מודו) מספר הליבות במעבד כפול מהירות השעון שלו.
[אם נרצה לחפור קצת במפרטי ה GPU של שתי הקונסולות, יש לציין כאן תכונה ייחודית ש AMD הציגה בכרטיסי Vega שלה, בשם Rapid Packed Math (או RPM). תכונה זו מאפשרת הכפלה תיאורטית של כוח החישוב של הכרטיס באמצעות חישוב שני משתני 16 ביט בזמן שלוקח לחשב משתנה 32 ביט אחד. סוני הכניסה את התכונה הזו לפרו אבל מיקרוסופט בחרה שלא, ולכן תיאורטית הפרו יוכל לסגור במידת מה את הפער החומרתי עם האקס. בפועל היישום של RPM אינו מושלם מכיוון שהוא דורש השקעת יותר זמן מהמפתחים, וגם לא כל פעולה ניתן לחשב באמצעות משתני 16 ביט.]
בנוסף, האקס כוללת גם 12GB של זיכרון GDDR5 מהיר לעומת ה 8GB האיטי יותר של הפרו. ה CPU של האקס ושל הפרו דומים וכוללים 8 ליבות, אם כי זה של האקס הוא קצת יותר מהיר – 2.3GHz לעומת 2.1GHz.
ניצחון לאקסבוקס

גרפיקה
תיאורטית האקס מסוגלת להציג רזולוציה גבוהה יותר במספר פריימים לשניה גבוה יותר מהפרו. אבל חשוב לציין כי למרות שיווק ה 4K האגרסיבי שלהן, בפועל אף אחת מהקונסולות האלה לא באמת מסוגלת להציג רזולוציית 4K אמיתית במשחקי AAA כבדים. שתי הקונסולות משתמשות בטריקים של אפסקייל (כמו שיטת האקסטרפולציה הקרויה chackerboard) ורזולוציה דינאמית כדי להציג "כמעט 4K", אבל יותר נכון יהיה להגדיר אותן כקונסולות 1440P. עם זאת ולמרות האמור, האקס היא אכן חזקה יותר מהפרו ובמשחקים רבים שיצאו לשתי הפלטפורמות היא מציגה גרפיקה משמעותית טובה יותר (לדוגמה Shadow of War) – אבל זה לא חקוק בסלע ומאד תלוי באופטימיזציה של המשחק (לדוגמה Titanfall 2).
שתי הקונסולות תומכות ב HDR10 ובשנה האחרונה יצאו טלויזיות 4K רבות התומכות בפורמט הזה, ואם אתם מתכננים לרכוש טלויזיה חדשה מומלץ מאד לוודא שהיא אכן תומכת ב HDR כי השיפור ניכר מאד.
ניצחון לאקסבוקס

השוואת מפרטי כל קונסולות הדור השמיני (קרדיט: Digital Foundry):

כונן דיסקים
זו נקודה מעניינת במיוחד שלא השתנתה מאז ההשוואה מול האקסבוקס One S לפני שנה. שתי הקונסולות, גם האקס וגם הפרו, תומכות בהצגת וידאו ב 4K. אבל בעוד שהפלייסטיישן מסוגלת לנגן סרטי UHD בסטרימינג בלבד ויש לה נגן בלו ריי רגיל, האקסבוקס כוללת כונן Ultra HD Blu-Ray ויכולה להציג סרטים ב 4K מדיסקים ייעודיים. הטיעון שהמדיה הפיזית הולכת ונעלמת הוא נכון, אבל כל וידאופיל יוכל לדקלם לכם שסרטים על דיסקים לעולם יהיו באיכות גבוהה יותר מסרטים בסטרימינג, והקביעה הזאת תהיה נכונה לכל הפחות לשנים הקרובות.
ניצחון לאקסבוקס

אחסון
לפני שנה לא התייחסתי לנקודה הזאת בהשוואה של הפרו מול ה S, אבל כיום כשאנו רואים כבר משחקים שמגיעים לגדלים של 100 ג'יגה ומעלה זו הופכת להיות השוואה מתבקשת. גם הפרו וגם האקס מגיעות עם 1 טרה בייט של אחסון, אבל עוד מהפלייסטיישן 3 אפשרה סוני לשדרג בקלות את ההארד-דיסק של הקונסולה באמצעות החלפה לכונן 2.5" גנרי בנפח גדול יותר. האופציה הנהדרת הזאת קיימת גם בפרו, לעומת האקס שלא מאפשרת זאת. יש לציין כי חיבור הארד דיסק חיצוני באמצעות מחבר ה USB הוא אכן אפשרי בשתי הקונסולות, אך מהירות הגישה לנתונים בו נמוכה יותר.
ניצחון לפלייסטיישן

שלט
שני השלטים של שתי הקונסולות הם איכותיים באותה המידה. ההבדל המהותי ביניהם הוא בכך שהג'ויסטיקים האנלוגיים בשלט של האקסבוקס הם א-סימטריים לעומת אלו בשלט של הפלייסטיישן שהם סימטריים. זה באמת עניין של הרגל והעדפה אישית. יש לציין גם כי השלט של האקס בניגוד לזה של הפרו לא כולל סוללה מובנית, אך ניתן לרכוש סוללה נטענת בנפרד ולהשתמש בשלט להטעינה, וניתן גם להשתמש בכל סוללות AA גנריות.
תיקו

עיצוב
זו נקודה סובייקטיבית אמנם, אך קל לראות כי מיקרוסופט עשתה כברת דרך מהאקסבוקס One הראשון (שהיה מכוער לכל הדעות), ואילו סוני עברה רגרסיה מסוימת. ה One S היא קונסולה יפהפיה, וה X ממשיכה את הקו העיצובי הזה ואפילו משפרת אותו קצת. לעומת זאת, העיצוב הדמוי סנדוויץ' של הפרו נראה [לדעתי] פחות טוב מזה של ה PS4 המקורית, ומשמעותית פחות טוב מהאקס. יש לציין גם שלמרות שהיא חלשה יותר, הפרו גדולה בצורה ניכרת מהאקס.
גם בנושא העיצוב הפנימי הקונסולה של מיקרוסופט נמצאת ביתרון – האקס יעילה ושקטה יותר מהפרו, ולמרות החומרה החזקה יותר שלה היא כוללת ספק כח פנימי קטן יותר, 245W לעומת 310W.
ניצחון לאקסבוקס

השוואה בין שתי הקונסולות (קרדיט: The Verge):

מחיר
בארה"ב הפרו זולה ב 100 דולר לעומת האקס. בארץ המחירים משתנים יותר ואינם חקוקים בסלע כמו בארה"ב, והפרש המחיר בין הקונסולות הוא בערך 500 שקל. כמובן שהנתונים הללו נכונים לזמן כתיבת שורות אלו ועשויים להשתנות בכל שלב.
ניצחון לפלייסטיישן

מציאות מדומה
הקטגוריה הזאת היא הניצחון הקל ביותר לפרו. הפלייסטיישן VR הוצגה לפני כשנה ויצאו לה כבר כמה וכמה משחקים, חלקם די מעניינים. אפשר להתווכח על החשיבות של VR כיום, אבל אי אפשר להתווכח עם העובדה שלאקס אין שום אופציה כזאת.
ניצחון לפלייסטיישן

משחקים
רבות דובר ונכתב על היתרון המוחץ של פלטפורמת הפלייסטיישן על האקסבוקס בכל הנוגע למשחקים אקסקלוסיביים. לסוני יש משחקי סינגל פלייר בלעדיים מדהימים כמו Uncharted, God of War, Horizon, The Last of Us, Gran Turismo, The Last Gurdian, Spiderman, Days Gone ועוד. ומה יש למיקרוסופט? בעיקר Halo, Gears of War ו Forza… אם כן, ניצחון ברור לפלייסטיישן? לא כל כך מהר… ראשית, משחקי מולטי-פלטפורם ירוצו טוב יותר – לפעמים בצורה משמעותית מאד – על האקס. ושנית – האקס מקבל דיסקים גם מדורות קודמים של האקסבוקס.

מיקרוסופט עשו ב 2013 טעות איומה כשהשיקו את האקסבוקס פחות כמכונת משחקים ויותר כקופסת מדיה לסלון, עם חומרה חלשה יותר ובאנדל "חובה" עם חיישן התנועה הכושל קינקט. הגישה הזאת גרמה להם להשקיע פחות בפיתוח משחקים בלעדיים, וההשלכות של האסטרטגיה הזאת ניכרות עד היום. הטעות הובנה ונלמדה ומשחקים בלעדיים חדשים רבים נמצאים כיום בפיתוח, אבל פיתוח משחקי AAA לוקח הרבה זמן, והפתרון המיידי יותר של מיקרוסופט למחסור הזה הוא תאימות לאחור.
שמו של הבלוג שאתם קוראים עכשיו הוא "רטרו גיימינג | VGFreak" ואני אכן מעריך את האפשרות לשחק במשחקים ישנים על קונסולות חדשות. והאקסבוקס עושה את זה פשוט מדהים – מיקרוסופט ממנפת את יתרון התוכנה שלה על סוני ומציגה תוכנית Backward Compatibility שמתבססת על אמולציה אפקטיבית ביותר אשר מאפשרת הרצת משחקי X360 על ה One.
האמולציה טובה עד כדי כך שרוב משחקי ה X360 רצים על האקס ברמה גבוהה יותר ממה שהם רצו על החומרה המקורית! יתר על כן, התוכנית מתרחבת וכוללת גם משחקים דור נוסף אחורה מהאקסבוקס המקורי מ 2001!! והדבר הכי כיפי – היא מאפשרת להשתמש בדיסקים המקוריים שלכם ללא עלות נוספת!!! זו בקלות התאימות לאחור הטובה ביותר שהוצגה אי פעם על איזושהי קונסולה.

לעומת מיקרוסופט, סוני לא מציעה תאימות לאחור ובמקום זאת היא מפתחת גירסאות רימסטר (מעולות אמנם) אבל רק למשחקים נבחרים מעטים בלבד. ולא, אני לא מחשיב את שירות הסטרימינג Playstation Now כתאימות לאחור.
אבל למרות האמור ועם כל הכבוד לתאימות לאחור, לא כולם נדלקים מרטרו גיימינג (לא כל כך מבין את זה, אבל ניחא…) ודי ברור שלפחות לזמן הקרוב האקסבוקס מפסידה לפלייסטיישן בקטגוריה הזאת. עם זאת, אני טוען [בניגוד לרבים אחרים] שהניצחון הזה הוא לא בנוקאאוט.
ניצחון לפלייסטיישן

סיכום
5:5
טכנית מדובר בתיקו, אך כשנותנים לקטגוריית המשחקים את המשקל הגבוה ביותר (כראוי) ובשילוב עם המחיר הנמוך יותר שלה – הפרו יוצאת עם ידה על העליונה.
אבל למזלנו ולשמחתנו שוק הקונסולות אינו סטרילי, וקיימות אפשרויות נוספות. גיימרים ניידים יותר ישקלו לרכוש את הנינטנדו סוויץ' המצויינת, וגיימרים (עשירים) עם אובססייה לשחק במשחקים בגירסאות האולטימטיביות שלהם ישקלו להשקיע בגיימינג פיסי מתקדם שיריץ משחקים ב 4K אמיתי ויציב.