You are currently viewing מטרואיד – הקוואדרולוגיה הדו מימדית

מטרואיד – הקוואדרולוגיה הדו מימדית

סיימת סוף סוף את מטרואיד על הנינטנדו נס… ואז – אומייגאד!! כל הזמן הזה שיחקתי בחורה?? – לא נשמע כל כך פוליטיקלי קורקט כיום, כאשר בחורות הן הגיבורות בהרבה ממשחקי ה AAA, אבל ב 1986 הקונספט הזה היה לא פחות ממהפכני. סידרת המשחקים המצוינת הזאת, אשר ככל הנראה הושפעה מסרטי Alien, כללה כמה ממשחקי הפלטפורמה הטובים ביותר בדור ה 8 וה 16 ביט, כמו גם בדורות הבאים אחריהם. בכתבה זו אתמקד במשחקי הדו מימד בסדרה, אך יש לציין כי המשחקים הפוליגוניים שיצאו לגיימקיוב ול Wii נחשבים גם הם טובים מאד.

יחד עם סדרת משחקי קאסטלוואניה, סדרת מטרואיד ביססה את ז'אנר ה"מטרואידוואניה" של משחקי פלטפורמה/הרפתקאות עם עולם פתוח, אשר בו ככל שמתקדמים ומוצאים שדרוגים או יכולות חדשות כך אזורים חדשים נפתחים לגילוי. הסדרה מתרכזת ביצורים פרזיטיים דמויי מדוזות הקרואים מטרואיד ובפרוטגוניסטית סאמוס אראן שנלחמת נגדם.

מטרואיד

צוות הפיתוח הפנימי הראשון בנינטנדו – NRD1 או Nintendo Research and Development – בראשות גאנפיי יוקויי (מי שהיה אחראי בין היתר גם על פיתוח הגיימבוי) היה אמון על פיתוח המשחק הראשון. מטרואיד יצא לקונסולה הראשונה של נינטנדו ב 1986, והיה משחק אפל וקודר שהדגיש את אלמנט הבדידות של הגיבורה בפלנטה עוינת בחלל העמוק. והמוזיקה המדהימה והאטמוספירית של הירוקאזו טאנאקה בהחלט השלימה את החוויה הזאת. הוא היה גם גדול וארוך יחסית למשחקים אחרים באותה תקופה ולכן היה בין המשחקים הראשונים שהשתמשו במנגנון שמירת התקדמות. פאן פאקט: אם תכתבו את הסיסמה Justin Bailey תוכלו לשחק בסאמוס בלי החליפה (;

סיפור המשחק – פיראטים גנבו כמה יצורי מטרואיד מספינת מחקר של הפדרציה הגלקטית, ולקחו אותם לכוכב הבסיס שלהם 'זבס' לנסות להשתמש בהם כנשק ביולוגי. הפדרציה שולחת את סאמוס כדי לחסל את הפיראטים ואת יצורי המטרואיד שהם גנבו. במהלך המשחק תלחם סאמוס בשניים מהפיראטים החזקים ביותר – קרייד ורידלי (רידלי סקוט? הבמאי של Alien? אולי…) – שהם למעשה מפלצות ענקיות, ולבסוף ב"אמא-מוח" – הישות ששולטת בכוכב זבס.


המשחק הציג את האלמנטים הבסיסיים שילוו את הסידרה לכל אורכה, כולל שדרוגי הנשקים, דלתות, מעליות בין אזורים, ויכולות מיוחדות כגון קפיצה כפולה וכמובן היכולת המזוהה ביותר עם משחקי מטרואיד – המורפ בול – הפיכת סאמוס לכדור שמאפשר מעבר במקומות צרים.

למשחק מטרואיד הראשון יצא ב 2004 רימייק מעולה לגיימבוי אדבנס בשם מטרואיד "משימה אפס" שהיה המשחק האחרון של צוות R&D1 האגדי. הרימייק כמובן רותם את היכולות הגרפיות והאודיופוניות המתקדמות של הגיימבוי אדבנס ולכן משדרג את המשחק בצורה מרשימה, ואף כולל סצינות מעבר מגניבות. עוד צ'ופר גרפי מעניין ברימייק הזה הוא שובל הצללים הזוהר שמלווה את סאמוס בדומה לזה של אלוקרד מקאסטלוואניה סימפוניית הלילה. "משימה אפס" כולל גם שלב חדש לגמרי שלא הופיע במשחק המקורי ואשר בו לראשונה משחקים את סאמוס ללא החליפה (או עם "חליפה אפס") כשהיא חמושה באקדח בלבד.


שובה של סאמוס

חמש שנים לאחר המשחק הראשון ב 1991 יצא מטרואיד II "שובה של סאמוס" לקונסולת הגיימבוי. המשחק הזה המשיך ושיכלל את התנועות המיוחדות של סאמוס מהמשחק הקודם, והיה גדול פי שניים מקודמו וכלל גם הוא מנגנון שמירה, מהראשונים על משחקים לקונסולה ניידת.

הפדרציה הגלקטית החליטה שיצורי המטרואיד הם מסוכנים מדי כדי להמשיך ולהתקיים ושולחת את סאמוס ל SR388 – שהוא כוכב הבית שלהם – כדי לחסל אותם סופית. לאחר שחיסלה את כל המטרואידים, סאמוס מגלה ביצת מטרואיד ממנה בוקע גוזל שמאמץ אותה כאמו ועוזר לה להמלט מהכוכב. כ"הוקרת תודה" על עזרתו משאירה אותו סאמוס בתחנת המחקר סרס כדי שיחקרו אותו… (מעניין מה PETA היו אומרים על זה).


אולי כי הוא נחשב לאחד המשחקים היותר חלשים בסדרה, ואולי כי הוא יצא אקסקלוסיבית על הגיימבוי והיה מוגבל ביכולות הטכניות של הקונסולה, למטרואיד II יצאו שני רימייקים משמעותיים.
הרימייק הראשון היה משחק חובבים מושקע ביותר בשם AM2R (או Another Metroid 2 Remake) אשר פותח ע"י מילטון גואסטי (DoctorM64). המשחק יצא לפיסי ב 2016 והשתמש בויזואליה של סופר מטרואיד ובגיימפליי של מטרואיד "משימה אפס". המשחק שוחרר כהורדה חינמית לציון 30 שנה לסדרת המשחקים האהובה ולאחר שנינטנדו שכחה ממנה ולא הכריזה על משחק חדש במשך 6 שנים. כמובן שנינטנדו בהיותה נינטנדו איימה על מילטון בתביעה כמעט מיד עם צאת המשחק והוא הסיר את ההורדה.


אחת הסיבות שנינטנדו אסרה על הפצתו של AM2R היתה הרימייק השני ל"שובה של סאמוס" שפותח ע"י הסטודיו הספרדי MercurySteam ויצא רשמית ע"י נינטנדו ל 3DS ב 2017. לעומת גרפיקת הספרייטים והפיקסל ארט של AM2R, הרימייק של נינטנדו הוא ב 2.5D – כלומר הוא משחק כמו משחק פלטפורמה 2D רגיל אבל כל האלמנטים הגרפיים ומרבית הרקעים הם פוליגוניים, ולדעתי האישית זה נראה פחות טוב. אבל המשחק עצמו בכלל והגיימפליי שלו בפרט, ובעיקר מכניקת הקרבות, זכה לשבחים רבים והוא נחשב למה שהחזיר עטרה ליושנה.
למעשה, הרימייק הזה היה כל כך מוצלח עד שנינטנדו שוכנעה לשכור שוב את שירותי MercurySteam לפיתוח משחק 2D חדש לגמרי בסדרה על הנינטנדו סוויץ' בשם Metroid Dread אשר יצא ב 2021 והתבסס בחלקו על המכניקות של משחק ה 3DS.

16 ביט

סופר מטרואיד יצא לסופר נינטנדו ב 1994 ופותח ע"י אותו הצוות מ NRD1 שפיתח את שני המשחקים הקודמים, והוא המשך ישיר של המשחק השני – סאמוס מקבלת שדר חירום מתחנת המחקר סרס שהותקפה ע"י רידלי אשר חטף את גוזל המטרואיד. סאמוס רודפת אחרי רידלי חזרה לכוכב זבס (מהמשחק הראשון) ושם עליה שוב להביס את קרייד, רידלי ו"אמא-מוח" ולהציל את גוזל המטרואיד. כשיצא היה סופר מטרואיד למשחק הגדול ביותר על הסופר נינטנדו, והיה ארוך בהרבה משני קודמיו. כמו מטרואיד II גם הוא הציג אלמנטים חדשים לגיימפליי, כמו קרן היאחזות שאפשר באמצעותה להתלות מהתיקרה ושידרוגים נוספים של החליפה.

סופר מטרואיד נחשב – למרות מכירות יחסית מאכזבות – לאחד ממשחקי הסופר נינטנדו הטובים ביותר בכל הזמנים וזכה באינספור דירוגים ותארים. אמנם נכון לזמן כתיבת שורות אלה המשחק לא זכה לרימייק, אך ההמשך הרוחני שלו – מטרואיד פיוז'ן – שיצא שמונה שנים אחריו לקונסולת הגיימבוי אדבנס נחשב גם הוא לאחד ממשחקי הפעולה הטובים ביותר על המכשיר.


אדבנס

מטרואיד פיוז'ן יצא ב 2002 לגיימבוי אדבנס. סאמוס חוזרת לכוכב SR388 כמאבטחת של משלחת מחקר, אך היא מותקפת ע"י יצור פרזיטי שנקרא X. מסתבר שה X-ים היו הטרף הטבעי של המטרואידים, ובהעדרם ה X-ים התרבו והשתלטו על תחנת המחקר. החוקרים החליטו להזריק לסאמוס חיסון שהופק מהגוזל מטרואיד שהיא מסרה בסוף מטרואיד II, וכתוצאה מכך היא מסוגלת להטמיע את היכולות של סוגי ה X-ים השונים.

פיוז'ן ממשיך ומעמיק את הקו האפל והאטמוספירי של המשחקים הקודמים, כמעט עד גבול האימה. אבל כמו מטרואיד "משימה אפס" שיצא שנתיים אחריו (והיה כאמור רימייק של מטרואיד הראשון), גם משחק זה הוא משחק 2D יפהפה וכולל סצינות מעבר מגניבות.


זו היתה סקירה של כל ארבעת משחקי מטרואיד הדו מימדיים שיצאו (ושלושת הרימייקים של שניים מהם…). מלבדם יצאו גם לא מעט משחקים פוליגוניים בסדרה, אשר נחשבים גם הם טובים מאד – ובמיוחד אלו מתת-הסדרה מטרואיד פריים.

!Go Play

להורדת משחקי קונסולות, נסו את הפוסט אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר, או חפשו את שם המשחק (באנגלית) עם המילה ROM או ISO (למשחקי סידי). להורדת אמולטורים – דף ה SYSTEMS.
כמובן שכמעט את כל משחקי הסדרה אפשר גם להוריד בחנות האונליין של נינטנדו.
נינטנדו אמנם הסירה את קובץ ההורדה הרשמי של AM2R אבל אפשר בקלות למצוא אותו, כמו לדוגמה כאן.