You are currently viewing משחקי סופר סקיילר – Out Run של סגה נגד Chase HQ של טאייטו

משחקי סופר סקיילר – Out Run של סגה נגד Chase HQ של טאייטו

אאוטראן של סגה הוא משחק מירוצים ארקיידי שהקדים את זמנו (1986) בכך שהציג גרפיקה מדהימה בטכניקת "סופר סקיילר" (Super Scaler), שהוצגה לראשונה שנה לפני כן במשחק האנגאון, ושעדיין נראית מעולה אפילו היום. אבל למשחקי המירוצים היפהפיים של סגה באולמות הארקייד קמו מתחרים מבית טאייטו שהשתמשו באותה טכניקה גרפית מהפכנית. אכן, הגרפיקה של משחקי המירוצים האלה נראתה מדהים וסגה וטאייטו התחרו ראש בראש על מטבעות המבקרים, אבל נראה שההבדלים ביניהם היו פחות בתצוגה ויותר בגיימפליי.

טכניקת הסופר סקיילר יושמה לראשונה ב 1985 ע"י יו סוזוקי במשחק מירוצי האופנועים הארקיידי Hang On, כאשר גירסה משופרת שלה הוצגה שנה אחר כך במשחק Out Run. הטכניקה הגרפית הזאת היתה למעשה גירסה מוקדמת של מיפוי גופי 3D בטקסטורות (Texture Mapping), אבל במקום פוליגונים המניפולציות היו על ספרייטים. הטכניקה הזאת יצרה אשליה של תלת מימד ועומק ע"י זומים (תנועה על ציר ה Z) ורוטציה (בחלק מהמשחקים) של האלמנטים הגרפיים, לדוגמה: רכבים, עצים, מבנים, עמודי גשרים, ואפילו עננים וגלים בים. יש לציין גם כי לשם ביצוע החישובים של הסופר סקיילר היה נדרש מעבד גרפי ייעודי.
ב 1987 נכנסה טאייטו לתחרות עם סגה עם Top Speed ושנה אחר כך עם משחקי המירוצים האייקוניים Chase HQ ו Super Criminal Investigation, שהשתמשו גם כן באותה טכניקה לדמות סביבה תלת מימדית. היו כמובן עוד "משחקי סופר סקיילר" של חברות נוספות, כמו נאמקו וג'לקו, אבל אלו של סגה ושל טאייטו הם הזכורים ביותר ולכן אתמקד בהם.

כמה שאני אוהב לתפוס ולחפש תפיסות מסך של משחקי רטרו (אני לא צוחק – אני באמת אוהב את זה… רק תסתכלו על רוב הכתבות כאן באתר), במשחקי סופר סקיילר זה קצת חסר תועלת כי כל הקטע הוא לראות את אפקט הזום בתנועה. ולכן ההשוואה הזאת תהיה בעיקר עם סרטונים. ובכל זאת, טעימה קטנה של הגרפיקה התקדימית של המשחקים היפהפיים האלה:
(זכרו שמדובר במשחקים מאמצע-סוף שנות השמונים!)


לכל משחקי המירוצים הארקיידיים הללו היו המון גירסאות ביתיות, אך למעשה עד הסגה סאטורן – שיצאה עשור שלם אחרי Hang On – אף קונסולה לא היתה באמת מסוגלת ליישם טכניקת סופר סקיילר. לקונסולות של אותה תקופה לא היה המעבד הייעודי הנדרש, והמעבד הראשי שלהן לא היה מספיק חזק כדי להציג את האפקט בצורה חלקה. לכן הגרפיקה של הגירסאות הללו שיצאו לקונסולות ולמחשבים בסוף שנות ה 80 ובתחילת שנות ה 90 לא התקרבה אפילו למה שהיה אפשר לראות באולמות הארקייד, אז כדי למנוע עוגמת נפש ויזואלית לא נגע בהן עכשיו.
עוד אציין כי טכניקת הסופר סקיילר היתה גם הבסיס של רוב האפקטים הפסאודו-תלת-מימדיים שמשחקים מאותה תקופה הציגו, כולל: משחקי המכות של הניאו גיאו (לדוגמה: הזומים ב Art of Fighting), ה Mode-7 המפורסם של הסופר נינטנדו, ואפילו משחקי פיסי מגוף ראשון כמו Wolfenstein 3D ו Doom.


SEGA
משחקי הסופר סקיילר של סגה היו משחקי מירוצים קלאסיים, כאשר המטרה היא לסיים את המסלול לפני שמונה הזמן מתאפס. Hang On ובמיוחד Out Run הם קלאסיקות גיימינג סופר ידועות שכולם מכירים, ובאמת לא צריך להציג אותם. Outrunners היה "הדור הבא" בארקייד של המשחקים הללו, ולמרות שאינו ידוע במיוחד זה עדיין משחק מרשים, ומעט יותר היתולי/קרטוני מקודמיו.

Hang On ו Super Hang On


Out Run ו Turbo Out Run


Outrunners


עוד משחקי סופר סקיילר מבית סגה: Enduro Racer , AB Cop, GP Rider, Super Monaco GP ועוד. סגה גם הוציאה משחקי מירוצים בטכניקת סופר סקיילר משוכללת יותר שכללה לא רק זום אלא גם סיבוב של ספרייטים, כמו במשחקים Rad Mobile ו Power Drift.


TAITO
לעומת משחקי הסופר סקיילר של סגה, אלו של טאייטו היו בעיקר על קרבות דרכים. במשחקים הראשונים הקרבות התבצעו באמצעות ניגוח רכבי היריבים, אבל Special Criminal Investigation הציג לראשונה מכניקת יריות שנתנה למשחק מימד פעולה נוסף שהפך אותו להרבה יותר כיפי. נכון, ב Turbo Out Run אפשר לנגח מכוניות משטרה לצידי הכביש כדי להפטר מהם, אבל זה לא אלמנט גיימפליי משמעותי כמו שהוא ב Chase HQ או SCI. הגיימפליי של Super Chase הוא די הפוך מזה של Outrunners הקרטוני של סגה – הוא לוקח את עצמו הרבה יותר מדי ברצינות ומנסה לדמות סרט אקשן מתחילת הניינטיז, וזה בעצם עושה אותו ליותר מצחיק 🙂

Top Speed ו Chase HQ


Special Criminal Investigation


Super Chase – Criminal Termination


עוד משחקי סופר סקיילר מבית טאייטו: Power Wheels, Racing Beat, Chase Bombers, Ground Effects ועוד!


SEGA vs TAITO
Outrunners ו Super Chase היו ממשחקי ה"סופר סקיילר" האחרונים, ואחריהם יצאו בעיקר משחקי מירוצים פוליגוניים, כלומר תלת מימדיים "אמיתיים" עם אובייקטים ב 3D מלא. חשוב לציין שגם בתחום המשחקים הפוליגוניים סגה היתה החלוצה עם Virtua Racing שיצא ב 1992.
אוקיי, אז איזו פלטפורמה נראית ומשחקת הכי טוב? – לדעתי המשחקים גם של סגה וגם של טאייטו נראים מצויין ומיישמים את טכניקות סקיילינג בצורה חלקה ב 60fps. ההבדל ביניהם הוא בעיקר במשחקיות, שבמשחקים של טאייטו היא כיפית יותר כי הם כוללים גם קרבות דרכים. לכן – ולמרות האייקוניות הקלאסית של Hang On ו Out Run של סגה – מבחינתי המשחקים של טאייטו, ובמיוחד SCI, לוקחים את ההשוואה הזאת.

!Go Play
הדרך הריאלית לשחק כיום במשחקים אלה היא על פיסי/אנדרואיד באמצעות אמולטור ורום של המשחק. את אמולטור הארקייד MAME תורידו מדף המערכות, ואת המשחקים אפשר למצוא בקלות באחד מעשרת אתרי הורדות הרומים הטובים ביותר. שימו לב רק שלפעמים יש רומים שמתאימים לגירסאות מסוימות של MAME, אז צריך להקפיד על התאמה.