מהו הגביע הקדוש של עולם הרטרו-גיימינג? – אפליקציית-על אחת שמרכזת (ומעדכנת!) את כל האמולטורים של הקונסולות ומסדרת את אוסף המשחקים אוטומטית לפלייליסטים לפי קונסולות, כולל תמונות של קופסאות המשחק, ולבסוף – מתחברת בקלות ל RetroAchievements. נשמע חלום?
RetroArch נוצרה בדיוק כדי להגשים את החלום הזה!
הגרסה היציבה הראשונה של רטרוארק יצאה ב 2014, בערך באותו הזמן שהבלוג שאתם קוראים כעת התחיל. וכיום יש סיכוי שזו המערכת הוורסטילית ביותר בעולם, כי היא רצה כמעט על כל מערכת הפעלה, לרבות: ווינדוז (כולל 2000, XP וויסטה!), לינוקס, אנדרואיד, ראסברי פאי, מק (כל הגירסאות), אקסבוקס (וואן וסריז), פלייסטיישן (2, PSP, ויטה, עם גירסאות בפיתוח ל 3 ו 4), נינטנדו (ווי, וויU, גיימקיוב, 3DS וסוויץ'!), סטים, והחל מאמצע 2024 – גם אפל טיוי, אייפאד ואייפון.
דרך אגב, כל קונסולות הרטרו הניידות כיום, גם אלו עם לינוקס וגם אלו עם אנדרואיד, משתמשות ברטרוארק!
הממשק של רטרוארק הוא אחיד – על הפיסי, קונסולות, אנדרואיד ואייפון – הוא נראה ומרגיש אותו הדבר. אבל כמובן שיש גם אפשרות להריץ את רטרוארק מאחורי פרונטאנד גרפי משודרג, כמו: Batocera, Daijisho, EmulationStation, LaunchBox או RetroBat. אני אישית מעדיף את הממשק המקורי (;
ואולי הכי חשוב – רטרוארק היא קוד פתוח וחינמית לגמרי!
אמולטורים נקראים ברטרוארק "ליבות אמולציה" (Cores) וניתן להוריד ולהתקין אותם בתוך המערכת.
מבחר הקונסולות הנתמכות ברטרוארק הוא עצום, והיא כוללת ליבות אמולציה של: כל הקונסולות של סגה (כולל סאטורן ודרימקאסט), כל הקונסולות של נינטנדו (לא כולל וויU וסוויץ'), כל הקונסולות של אטארי (כולל לינקס ויגואר), ניאו גיאו (כולל פוקט וסידי), ארקייד, סוני פלייסטיישן 1 ו PSP (פלייסטיישן 2 בפיתוח). רטרוארק גם תומכת בקונסולות איזוטריות יחסית, כמו: 3DO, באנדאי WonderSwan והנינטנדו וירטואל בוי. ולבסוף היא תומכת גם במחשבים, כמו: דוס, קומודור, אמיגה, אטארי ST, אמסטרד, ואפילו שארפ X68000.
מושלם אמרנו? כמעט. יש רק בעיה אחת – המערכת מסובכת לשימוש, ורטרו-גיימרים רבים מרימים ידיים כשהם מנסים להתקין ולהשתמש בה. ואת זה אני כותב מניסיון אישי, כי בשנים האחרונות ניסיתי להתקין ולשחק ברטרוארק שלוש פעמים, כאשר בפעמיים הראשונות אמרתי פאק-איט וחזרתי לאמולטורים נפרדים. אבל בפעם השלישית היה סוף סוף קליק. ותרשו לי לומר – זה שווה את ההשקעה הלימודית וההתעסקות הנדרשת.
אבל לפני שנתקין ונפעיל את המערכת המופלאה הזאת, בואו קודם ניישר קו עם איך בכלל אוספים ומתחזקים קולקציית משחקים לאמולטורים. זה חשוב, כי יש לכך השפעה גדולה על חוויית השימוש ברטרוארק.
ככלל, משחקי רטרו מגיעים בשלושה סוגי מדיה: מחסניות משחק (Cartridges), לוחות ארקייד (Arcade Boards) ודיסקים (CD או DVD). לכל סוג יש מאפיינים שונים, שמשפיעים בין היתר על איך שומרים את הקבצים שלהם.
רומים – משחקים ממחסניות משחק (Cartridges):
מחסניות המשחק כוללות בתוכן PCB שעליו רכיבי זכרון בצורת צ'יפים מסוג ROM (Read Only Memory) והן מתחברות לקונסולה דרך חריץ חומרה ייעודי. באמצעות אביזרים שנקראים Rom Dumpers ניתן לקרוא את תכולת המחסנית ולהעתיק אותה לקובץ עם סיומת מיוחדת אשר ניתן לקריאה ע"י מערכות הפעלה מודרניות ולהרצה באמצעות תוכנות ייעודיות (אמולטורים).
רוב הרומים מגיעים כקבצי ZIP אשר בתוכם נמצאים קבצי המשחק כפי שחולצו מהמשחקים המקוריים. מכיוון שצ'יפים הם יקרים, רומים הם לרוב קבצים קטנים יחסית – עד עשרות מגה בייטים.
Merged ו Non-Merged – משחקים רבים חולקים את אותם הקבצים רק בשינויים קלים (לדוגמה, גרסה יפנית וגירסה אמריקאית של אותו המשחק). כדי לחסוך בזכרון, נקבעה גירסה ראשית שכוללת את כל הקבצים ובנפרד נקבעו גירסאות משניות שכוללות רק קבצים שונים מאלו של הגירסה הראשית. לסוג הרומים הזה קוראים Merged. אם אתם בקטע של להחזיק סטים מלאים לכל קונסולה, מומלץ להוריד את הסוג הזה.
אבל אם אתם מעדיפים אוסף נבחר של משחקים ספציפיים, מומלץ להוריד רומים מסוג Non-Merged אשר בכל אחד מהם קיימים כל קבצי המשחק הנדרשים וכך לא תאלצו לבדוק ולהוריד גירסאות ראשיות ומשניות של כל משחק.
הקטלוג המקיף והמקובל ביותר כיום לאוספי רומים הוא של No-Intro, לכן מומלץ להוריד רומים מאושרי No-Intro.
רומים – משחקים מלוחות ארקייד (Arcade Boards):
רומים של משחקי ארקייד דומים לרומים של משחקי קונסולות, למעט הבדל אחד עיקרי. בגלל הגודל והמורכבות של רכיבי ה PCB בלוחות ארקייד בהשוואה למחסניות משחק, לעיתים יוצא Dump מעודכן יותר של משחק מסויים. לכן, יש לשים לב שאתם מורידים רומים שמתאימים לאמולטור ולגירסה שאתם משתמשים בה. למשל, רומים של אותם משחקי ארקייד באמולטור MAME עשויים להיות שונים בין גירסה לגירסה שלו, ושונים מהרומים המתאימים לאמולטור FBNeo.
למרות החיבה הנוסטלגית שיש לי ל MAME, ברטרוארק אני מעדיף להשתמש ב FBNeo למשחקי ארקייד. ובאותו האמולטור אני גם משתמש להרצת משחקי ניאו-גיאו, בפלייליסט נפרד כמובן.
משחקים מדיסקים (CD ו DVD):
משחקים אלה מגיעים בהרבה פורמטים שונים, כמו: ISO, קבצי cue bin ואפילו רום של המשחק עצמו והמון קבצי MP3 של המוזיקה שלו. מכיוון שדיסקים כוללים הרבה דאטה (יחסית למחסניות משחק) אז משחקי סידי הם לרוב גדולים – מאות מגה בייטים ועד כמה ג'יגה בייט!
ההמלצה הגורפת היא ללכת על קבצי CHD שהוא כיום הפורמט היעיל ביותר לאחסון משחקי סידי.
אם יש לכם כבר קולקציה של משחקי סידי בפורמט אחר (הנפוץ ביותר הוא קבצי cue bin) אתם יכולים להמיר אותם לקבצי CHD באמצעות תוכנה פשוטה שנקראת CHDMAN.
שימו לב שמשחקי נינטנדו גיימקיוב ו Wii לא ניתן להמיר ל CHD, אלא לפורמט ייחודי בשם RVZ ואפשר לבצע את ההמרה לפורמט הזה בתוך האמולטור המומלץ לקונסולות אלה, "דולפין".
הקטלוג המקיף והמקובל ביותר כיום לאוספים של משחקי סידי הוא של Redump. לכן, מומלץ לחפש קבצים מאושרי Redump.
אז עכשיו שאנחנו יודעים בדיוק מה להוריד, איפה משיגים משחקים?
הורדת משחקים מהאינטרנט היא תחום אפור משהו, אבל VGFreak מתחזק ומעדכן תדיר רשימה של עשרת האתרים הטובים ביותר להורדת משחקים ורומים – מובטח שתמצאו שם את מה שאתם מחפשים (;
קבצי ביוס:
אלו הם קבצי ההפעלה של הקונסולה.
בקונסולות מוקדמות יותר, בעיקר מדור ה 8-ביט וה 16-ביט, הביוס איננו נדרש להריץ משחקים. דוגמה לכך היא הביוס של הגיימבוי שנדרש רק לשם הצגת הלוגו של נינטנדו בתחילת כל משחק. ככל שהקונסולות התקדמו יותר, הביוס הפך למשמעותי יותר וכלל קוד שנדרש להרצת משחקים.
ככלל, מרבית האמולטורים של קונסולות מחסניות המשחק לא דורשים ביוס (למעט אולי הניאו-גיאו), אבל אמולטורים של מרבית קונסולות הדיסקים כן דורשים קובץ ביוס כדי להריץ משחקים.
אוקיי אז איפה משיגים קבצי ביוס?
בדף ה"קונסולות ואמולטורים" כאן ב VGFreak תמצאו קבצי ביוס של מרבית הקונסולות הפופולאריות. לשם נוחות ההורדה, הקבצים מכווצים ל zip. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לפתוח ולהעביר את התכולה של הקובץ איך שהיא לתיקיית ה system בתיקייה הראשית של רטרוארק במכשיר שלכם.
כדי לוודא אילו סוגי קבצים כל אמולטור מסוגל להריץ והאם בכלל נדרשים קבצי ביוס, אפשר להכנס ברטרוארק ל Main Menu > Load Core ולבחור באמולטור. אז התפריט יקפוץ חזרה ל Main Menu ואז יש לבחור Information > Core Information. כאן אפשר לראות אילו סוגי קבצים של משחקים האמולטור מקבל ואיזה קבצי ביוס נדרשים, אם בכלל, והאם האמולטור זיהה שהם קיימים בתיקיית system של רטרוארק.
סטנדרטיזציה ואחידות בקבצי המשחקים שלכם היא חשובה בין היתר גם לשיתוף שמירות בין מכשירים שונים. אם קבצי המשחקים שלכם הם בשמות שונים או בפורמטים שונים, לא ניתן יהיה להשתמש באותן השמירות.
כאן המקום לציין את החסרון אולי היחיד של רטרוארק, מלבד המסובכות היחסית בהפעלה.
לאמולטור דלתא (שהוא אקסקלוסיבי לאייפון) יש אופצייה לשמירות בענן שתומכת בגוגל ובדרופבוקס. לרטרוארק אין (עדיין?) אופציה כזו, וכיום לא ניתן לסנכרן שמירות בצורה פשוטה בין כמה מכשירים (לדוגמה, פיסי – טלפון – קונסולת רטרו ניידת). כדי ליישם בכל זאת שמירות בענן ברטרוארק צריך להשתמש בפתרונות צד (כמו לדוגמה Syncthing) אבל הם מעט מסובכים ליישום.
!Go Play
עכשיו אחרי שיישרנו קו בכל הקשור לתחזוקת קולקציית המשחקים שלכם, ואם הצלחתי לשכנע שכדאי לכם לעבור לרטרוארק – בכתבה הבאה אפרסם מדריך מסודר להתקנה, הרצה ושימוש במערכת המופלאה הזאת!