You are currently viewing קונסולות רטרו ניידות – מדריך קנייה 2024

קונסולות רטרו ניידות – מדריך קנייה 2024

ב 2022 התוודעתי לעולם המרתק של קונסולות רטרו ניידות (שמיוצרות בעיקר ע"י חברות סיניות קטנות). רכשתי אחת כזאת, וזנחתי קצת את משחקי הרטרו על הטלפון באמצעות שלט ייעודי. אבל בסוף 2023 החלטתי לנסות שוב את הרטרו גיימינג בטלפון עם שלטים חדשים, והתאהבתי בקונספט מחדש. יחד עם זאת, אני מבין את המשיכה של קונסולות רטרו ניידת ייעודית, ובגלל שאני כבר מומחה בתחום החלטתי לכתוב מדריך רכישה עדכני לקונסולות הקטנות והמופלאות האלה! וגם בגלל שהמדריך הקודם היה הכתבה הנקראת ביותר באתר בשנת 2023 (;
אמל"ק – אם אתם כאן רק להמלצות ספציפיות וקישורים לרכישה – גללו לאמצע הכתבה, אני לא אעלב.

מהם היתרונות של קונסולת רטרו ניידת על טלפון עם שלט?
אז ראשית, רוב השלטים הפיזיים שמתחברים לטלפונים הם גדולים משמעותית מקונסולת הרטרו הניידת הממוצעת, אז מבחינת תפיסת נפח בתיק שלכם עדיף ללכת על קונסולה.
שנית, משחק על הטלפון, כמה שהוא מגניב ומינימליסטי, יכול להיות קצת לא נוח: שיחות והודעות מסוגים שונים עלולים לקטוע באגרסיביות את סשן הגיימינג, הרבה טלפונים מתחממים מאד כשהם מריצים משחקים, והכי גרוע – זה מרוקן את הסוללה.
ולבסוף, קשה להתחרות בנוחות של מכשיר ייעודי עם כל המשחקים שאני רוצה בגישה מהירה, שגם כולל שלט מובנה ומסך בגודל וברזולוציה מותאמים במיוחד למשחקי רטרו.
יחד עם זאת, לאחרונה מצאתי את שלטי הטלפונים החדשים אלטרנטיבה מצויינת וזולה יחסית לעומת קונסולות הרטרו הניידות, במיוחד אם יש לכם מכשיר ספייר חדש יחסית שאתם יכולים לייעד אותו למשחקים. תוכלו לקרוא על כך בסקירה שלטי גיימינג לטלפון (אנדרואיד ואייפון).

איזה משחקים תוכלו להריץ?
מבלי להכנס לפרטים הטכניים של המעבדים השונים, אפשר לחלק את רמות הביצועים של קונסולות הרטרו הניידות לשלוש:
רמה 1 – בסיסית – קונסולות 8-16 ביט, משחקי ארקייד 2D ופלייסטיישן 1.
מעבדים רמה 1 לדוגמה: RockChip RK3326, AllWinner H700
רמה 2 – ביניים – נינטנדו 64, סגה דרימקאסט ו PSP.
מעבדים רמה 2 לדוגמה: MediaTek Dimensity 1100, Unisoc T820, RockChip RK3566
רמה 3 – גבוהה – סגה סאטורן, גיימקיוב, ווי ופלייסטיישן 2. ואפילו פלייסטיישן ויטה ונינטנדו סוויץ'!
מעבדים רמה 3 לדוגמה: Snapdragon 8 Gen 1 / Gen 2

ב 2024, הקונסולות הטובות ביותר בקטגוריה של רמה 2 כוללות מעבדים "חדשים" כמו MediaTek Dimensity 1100 ו Unisoc T820 שמאפשרים להריץ משחקים רבים מרמה 3 (אם כי כמובן לא את כולם) בפחות מ $200. זאת לעומת המעבד הוותיק RK3566 (שעדיין קיים בהמון קונסולות) שאמנם מסווג כרמה 2, אבל הוא מיושן ולא באמת מתחרה במעבדים הללו. בנוסף, השנה מוצעות לראשונה למכירה קונסולות עם מעבדי סמארטפונים מודרניים ברמת "ספינת דגל" (דוגמת הסמסונג גלקסי S23) שהן ברמה 3 מלאה, לרבות יכולות של אמולציית סוויץ' ברמה סבירה מאד!

חשוב לציין כי כל הקונסולות בהן עסקינן מריצות מערכות הפעלה מבוססות על לינוקס ו/או אנדרואיד. קונסולות ניידות שמריצות ווינדוז, הנקראות גם Handheld PC, דוגמת ה SteamDeck (למרות שלו יש מערכת הפעלה ייעודית), או ה ROG Ally הן חזקות ויקרות משמעותית ולכן לא בסקופ של הכתבה הזאת. אם אתם מעוניינים לדעת יותר על המכשירים היקרים האלה – דימה מערוץ היוטיוב "יאללה בלאגן" בשיתוף עם שמואל מקונן מאתר "ויגיימס" עשו השוואה יסודית בין כל ה Handheld PC.
ההמלצות שתראו בכתבה זו הן של מכשירים שעולים עד $300, עם המלצות ספציפיות למכשירים שעולים פחות מ $75 שהוא הרף המקסימלי לפטור מתשלום מע"מ על רכישה מחו"ל.

איכות המסכים והכפתורים
אולי הדבר הטוב ביותר בקונסולות הרטרו הניידות הוא שרזולוציית המסכים שלהן מותאמת במיוחד למשחקי רטרו. אני אישית מעדיף מסך ביחס אורך רוחב של 3:4 בהתאם לאיך שהיו רוב הטלויזיות והמסכים בשנות השמונים והתשעים, ולכן זהו היחס האופטימלי לרטרו גיימינג. אבל גם קונסולות עם מסך רחב יכולות להציג תמונה מדוייקת עם אופציית התצוגה "Integer Scaling", המועדפת תמיד כמובן.
מה שהכי הפתיע אותי (לטובה) בקונסולות הללו זה איכות ההרכבה שלהן, רמת המסכים ובמיוחד אמצעי השליטה. ברוב קונסולות הרטרו הניידות שנמכרות כיום תמצאו כפתורים מצויינים, סטיקים אנלוגיים לא רעים, ודיפאדים שנותנים פייט אפילו לשלטים של הקונסולות המקוריות!

תצורה ופיצ'רים
קונסולות רטרו ניידות מגיעות בשתי תצורות: מסך באמצע בין אמצעי השליטה בדומה לנינטנדו סוויץ', או מסך מעל אמצעי השליטה בדומה לגיימבוי. קשה לומר מה עדיף, וזה יותר עניין של העדפה אישית. אני אישית מעדיף את תצורת הגיימבוי כי היא נותנת הרגשה נוסטלגית יותר. אם תרצו להשוות את המימדים הפיזיים של מרבית הקונסולות שיצאו, כנסו ל Retrosizer.
מבחינת פיצ'רים, יש שלושה שהם חשובים לדעתי במיוחד:
WiFi – זה בקלות הפיצ'ר המשמעותי ביותר. הוא נדרש למשחק קואופ, עדכונים אוטומטיים, הוספת תמונות למשחקים באמצעות Screen Scraper, וחיבור ל Retro Achievements. רוב הקונסולות כיום מגיעות עם ווייפיי.
Bluetooth – מאפשר חיבור של שלטים חיצוניים.
HDMI – יציאת וידאו שמאפשרת חיבור לטלויזיה.
בלוטות' יחד עם HDMI מאפשרים "קונסוליזציה" של המכשיר בדומה לחיבור הנינטנדו סוויץ' לטלויזיה.

במדריך הקנייה הקודם הרחבתי על ההיסטוריה והחברות העיקריות בתחום הזה, אז אם אתם רוצים עוד רקע אתם מוזמנים לקרוא את מדריך הקנייה של קונסולות רטרו ניידות לשנת 2023.

אם כן, להלן הקונסולות המומלצות לשנת 2024 לפי קבוצות מחיר:


הקונסולות הזולות הטובות ביותר
כאן שולטת ללא ספק ה R36S. זו קונסולה גנרית, שאינה מיוצרת ע"י חברה ממותגת. ה R36S כוללת מעבד RockChip RK3326 שהיה נפוץ מאד בקונסולות רטרו ניידות ב 2021 (לדוגמה, האנברניק RG351 שעלתה בזמנו יותר מ $100). זו כמובן קונסולה רמה 1, אבל היא כן מסוגלת להריץ כמה משחקי רמה 2 (נינטנדו 64, דרימקאסט ו PSP), וזה לכשעצמו מרשים מאד למחיר שלה. הכפתורים והדיפאד גם הם טובים בהרבה ממה שתצפו לקבל בקונסולה כל כך זולה (כ $40).
ה Miyoo Mini המקורי היא הקונסולה שאני אישית רכשתי לעצמי עוד ב 2022, ולאחר תקופה ארוכה שהיא לא היתה במלאי בגלל מחסור במסכים היא חזרה לאחרונה להימכר שוב. אני עדיין חושב שזוהי הקונסולה החמודה ביותר שאי פעם נוצרה, ולמרות שהיא חלשה ויקרה מה R36S, היא איכותית יותר ומערכת ההפעלה החלופית שלה OnionOS היא לא פחות ממדהימה (ואפילו הוסיפה לאחרונה תמיכה במשחקי נינטנדו דיאס!).
קישור לרכישת R36S
קישור לרכישת Miyoo Mini



הקונסולות הטובות ביותר עד $75 (רף הפטור ממס)
זו הקטגוריה היחידה שבה ההמלצות מ 2023 תופסות גם היום – האנברניק RG35XX Plus וה Miyoo Mini Plus. האנברניק כוללת מעבד AllWinner H700 שהוא חזק מהמעבד הבסיסי שתמצאו במיאו SigmaStar SSD202D. שתיהן קונסולות רמה 1, אבל האנברניק היא חזקה יותר מהמיאו, ולכן טכנית היא עדיפה עליה. עם זאת, המיאו ארגונומית קצת יותר ומערכת ההפעלה האלטרנטיבית שלה (Onion) עדיפה על אלו של האנברניק. עוד על מערכות הפעלה חלופיות בסוף הכתבה.
כתבתי באריכות על הקונסולות דמויות הגיימבוי המופלאות האלה במדריך הקניה של 2023.
קישור לרכישת Anbernic RG35XX Plus
קישור לרכישת Miyoo Mini Plus


הקונסולות הטובות ביותר עד $100
בקבוצת המחיר הזאת תמצאו קונסולות עם מסכים גדולים יותר (4" ומעלה) ולרוב עם מעבד ה RockChip RK3566 הוותיק שמביא אותן כבר כמעט לרמה 2. הן יריצו הרבה משחקי נינטנדו 64, דרימקאסט ו PSP (אם כי לא את כולם) ואפילו כמה משחקי סגה סאטורן (שהיא אמנם ישנה יותר, אך מסובכת וקשה לאמולציה).
לדעתי האישית, הקונסולה המגניבה ביותר היא האנברניק Arc-D שנראית כמו שלט מגה דרייב גדול עם מסך באמצע. אבל דעתי אינה אובייקטיבית, כי אני סגה-בוי (; היא מעט יקרה מהאחרות כאן, אבל יש לה די-פאד ייחודי שמרגיש ממש כמו הדי-פאד בשלט המגה-דייב המקורי!
Powkiddy היא חברה שבעבר המוצרים שלה היו ברמה נמוכה יחסית אבל מאד השתפרה בשנה-שנתיים האחרונות, והסופר-סטאר הנוכחי שלה הוא ללא ספק ה RGB30. מלבד העובדה שיש לה סטיקים (שלא קיימים ב Arc-D), ה RGB30 היא מיוחדת בכך שהמבנה שלה הוא ריבועי מאד כולל מסך ייחודי ביחס 1:1 בגודל 4" וברזולוציה 720×720 שבאופן מפתיע מריץ את מרבית המשחקים בצורה יפהפיה, אולי למעט משחקי PSP שהם במסך רחב במיוחד ולכן לא מתאימים כל כך למסך הזה.
אבל בקבוצת מחיר זו תמצאו גם את הרטרואיד פוקט 2S, שאמנם יש לה מסך 3.5" בלבד ועיצוב קצת מיושן, אבל היא כוללת סטיקים הול אפקט ומעבד Unisoc T610 שהוא חזק משמעותית מה RK3566 מה שממצב אותה כקונסולה רמה 2 מלאה. לכן, אובייקטיבית זוהי הקונסולה הטובה ביותר עד $100.
קישור לרכישת Anbernic Arc-D
קישור לרכישת Powkiddy RGB30
קישור לרכישת Retroid 2S



הקונסולות הטובות ביותר עד $200
כאן אנחנו נכנסים השנה כמעט לתחום של קונסולת רמה 3, עם מעבדים חזקים משמעותית כמו אלו מסדרת MediaTek Dimensity. בנוסף, מרבית הקונסולות במחירים האלה מגיעות עם סטיקים הול-אפקט, שזה יתרון גדול לדעתי. הקונסולות הידועות ביותר בקטגוריה זו הן של רטרואיד – הפוקט 4 והפוקט 4 פרו. ההמלצה הגורפת כאן היא ללכת על הפרו כי בתוספת של $50 (לעומת הדגם הרגיל) מקבלים הרבה – גם פי שניים יותר RAM וגם מעבד חזק משמעותית Dimensity 1100.
החסרון של הרטרואיד הוא המסך 4.7" שלמרות שהוא מצויין לקונסולות מסך רחב, כמו ה PSP, הוא קצת פחות טוב למרבית קונסולות הרטרו האחרות (שרובן ביחס ריבועי יותר של 3:4). בנוסף, זהו מסך LCD פשוט יחסית, ובתחילת 2024 התחילו לצאת קונסולות בטווח המחיר הזה עם מסכי אולד גדולים ואיכותיים בהרבה, כמו האנברניק RG556 עם מעבד Unisoc T820 (שהוא חלש מה Dimensity 1100).
עם זאת, נכון לאמצע 2024, הפוקט 4 פרו היא ללא ספק האופציה הטובה ביותר בקבוצת המחיר הזאת.
קישור לרכישת Retroid Pocket 4 Pro


הקונסולות הטובות ביותר עד $300
קונסולת האנדרואיד הטובה ביותר שאפשר לרכוש כיום היא ה AYN Odin 2. נקודה.
זו קונסולה רמה 3 מלאה עם מעבד עוצמתי במיוחד Snapdragon 8 Gen 2 שאפשר למצוא בטלפונים יקרים כמו הסמסונג גלקסי S23. אלא שבניגוד לטלפונים, האודין 2 כוללת קירור אקטיבי ולכן מציגה ביצועים מעולים שיספקו לכל אמולטור כיום, לרבות של הפלייסטיישן ויטה ואפילו של הנינטנדו סוויץ'!
למעשה, המכשיר הזה הוא כל כך אובר-קיל עד שהמגבלה היחידה היא האופטימיזציה של האמולטורים עצמם! ככל שהם ישתפרו כך תשתפר הרצת המשחקים על האודין 2, פשוט כי יש לה כח די והותר. בהתאם, אפשר גם לשחק משחקי פלייסטיישן 2 ונינטנדו גיימקיוב ברזולוציות גבוהות בהרבה מהמקור (פי 2 ואפילו פי 3!).
החסרון היחיד של האודין 2 הוא מסך ה LCD בגודל 6", כי במחיר הזה הייתי מצפה לראות מסך OLED, אבל כמו במקרה של הרטרואיד פוקט 4 זה עדיין מסך טוב והוא בהחלט לא דיל ברייקר.
קישור לרכישת AYN Odin 2


חומרה זה טוב ויפה, אבל מה עם מערכת ההפעלה/ ממשק/ אמולטורים?
המכשירים האלה הם באמת פלאי חומרה קטנים, אבל מערכות ההפעלה שהם מגיעים איתן הן לא משהו בכלל במקרה הטוב ונוראיות במקרה הפחות טוב. והכי גרוע – גם האמולטורים הכלולים בהן הם פעמים רבות לא משהו. בנוסף, יש לציין כי החברות הסיניות האלה לא בדיוק מצטיינות בתמיכה לאחר רכישה או בשירות לקוחות, ולמעשה הדברים האלה כמעט ולא קיימים אצלן…
אבל יש אור בקצה המנהרה – ישנן כמה קהילות מודים מדהימות שמפתחות ומוציאות מערכות הפעלה אלטרנטיביות שנותנות פייט אפילו למערכות ההפעלה של נינטנדו ופלייסטיישן! מערכות הפעלה אלה כוללות לרוב גם את האמולטורים הטובים ביותר לכל קונסולה כשהם כבר מקונפגים בצורה אופטימלית למכשיר, כך שהחוויה היא עדיפה לאין שיעור לעומת מה שמקבלים ישירות מהקופסה.

למיאו מיני פותחו שתי מערכות הפעלה אלטרנטיביות: OnionOS שכוללת המון אופציות למשתמשים מנוסים ו MiniUI שהיא מערכת הפעלה פשוטה וקלה יותר. שתיהן עדיפות בהרבה ממערכת ההפעלה שמגיעה מובנית במכשיר.
המתחרה של המיאו מיני מבית אנברניק, ה RG35XX, זכתה גם היא למערכת חלופית מעולה GarlicOS (ההורדה בתחתית הפוסט, לפני התגובות). אבל בגלל פרקטיקות עסקיות תמוהות מצד אנברניק ובגלל שהיא כוללת מעבד שונה, מערכת ההפעלה הזאת טרם יצאה לגירסת ה"פלוס" של המכשיר. במקום זאת היא קיבלה את Batocera שהיא גם טובה למדי, ואת muOS הבסיסית יותר.
לקונסולות המבוססות על המעבד הסופר-נפוץ RockChip RK3566 (שנמצא בהמון קונסולות של פאוקידי ואנברניק) פותחה מערכת ההפעלה JELOS המצויינת.
הרטרואיד פוקט כמו גם האודין 2 הן מבוססות אנדרואיד ולכן ניתן לשנות בהן רק את הממשק. אבל בניגוד לכל שאר הקונסולות, הן זוכות לעדכונים ושיפורים אונליין (בדומה לטלפונים).

אם החלטתם לרכוש לעצמכם קונסולת רטרו ניידת – החלטה מצויינת, דרך אגב – אתם פשוט חייבים להתקין עליה מערכת הפעלה חלופית.