סקוט פילגרים הוא אחד הסרטים האהובים עלי בכל הזמנים, לכן כמובן שכבר כתבתי על הסרט ואפילו על הפסקול הצ'יפטיוני המגניב של המשחק. "סקוט פילגרים: המשחק" הוא אחד ממשחקי הפיקסל-ארט / ניו-רטרו הידועים ביותר של שנות ה 2010 – על הגרפיקה הייחודית שלו היה אמון לא אחר מאשר פול רוברטסון ועל המוזיקה היה אמון הרכב הצ'יפטיון אנמנגוצ'י, ולכן לא מפתיע שמדובר במשחק מיוחד מאד. אבל המשחק הזה גם סבל מעסקת זכויות יוצרים סבוכה במיוחד, שהפכה אותו לנער הפוסטר של כל מה שגרוע בהפצות דיגיטליות בלבד של משחקים.
"סקוט פילגרים נגד העולם: המשחק" יצא ב 2010 לפלייסטיישן 3 ולאקסבוקס 360 (בלבד!) והוא מבוסס על סרט שמבוסס על קומיקס שנושאים את אותו השם ומשופעים בהמון (המון!) נקודות nerdgasm…
הגרפיקה והאלמנטים האמנותיים נוצרו ע"י אמן הפיקסל ארט פול רוברטסטון שכתבתי עליו כתבה נפרדת ועל המוזיקה היה אמון הרכב הצ'יפטיון הידוע אנמנגוצ'י. למעשה, הפסקול הכיפי של המשחק הזה הוא אחד משלושת פסקולי הצ'יפטיון האהובים עלי (יחד עם השליח ושאבל נייט). יש אפילו שלב סאונד טסט נסתר, מגדל הרדיו, עם כל הטרקים המצויינים של המשחק. כדי לקבל אליו גישה במפת השלבים לחצו [L1 שלוש פעמים, R1 שלוש פעמים, L1 פעם אחת ו R1 פעם אחת].
למרות שהוא לא הביטאמאפ הטוב ביותר שם בחוץ, כמעט מיד עם צאתו הוא הפך למשחק קאלט כי – כמו הסרט והקומיקס עליהם הוא מבוסס – יש לו המון קסם, וזה הופך אותו למיוחד מאד.
סקוט פילגרים הוא משחק ביטאמאפ שלוקח השראה בעיקר מ River City Ransom – הסטייל הגרפי של דמויות הבאבלהד, המטבעות שמשאירים אחריהם אויבים מובסים, ומשחקיות דמויית ה RPG.
צריך להודות שהגיימפליי הוא לא הכי מדוייק, ואולי אפילו קצת גמלוני. נראה שהדמויות זזות קצת מהר מדי ולא כל כך חלק, ואיזורי הפגיעה באויבים הם לא הכי ברורים ולפעמים צריך לעלות או לרדת מעט כדי שהאויב יהיה בדיוק בקו האש. והמשחק מכיל גם קטעי פלטפורמינג שלא מוסיפים כלום ורק גורעים מהחוויה.
יש סה"כ שש דמויות לבחירה, מתוכן אפשר לשחק בקואופ עד 4 בו זמנית לוקאלית או אונליין. כל דמות יכולה לעלות עד לדרגה 16 ולהשתדרג בארבעה תחומים (עוצמה, הגנה, מהירות וכח רצון) באמצעות רכישות מחנויות. מכניקת המסחר והחנויות יכולה להיות מנוצלת בקלות כי אפשר לצבור כסף באמצעות משחק שוב ושוב בכל שלב שכבר השלמתם – עם מפת בחירת שלבים סטייל סופר מאריו. נכון, זה קצת "לייט-גריינדינג", בדומה לדאבל דרגון ניאון ולכתר הדרקון, אבל זה ממש לא מעיק למי שאוהב את הז'אנר.
לא בא לכם גריינדינג? קבלו את הצ'יט הבא: אם תחזיקו את כפתור הקפיצה ותכניסו את הקוד [למעלה, למעלה, למטה, למטה, שמאלה, ימינה, שמאלה, ימינה, הגנה] תאבדו את כל נקודות החיים אבל תזכו ב $50. רק תוודאו שקניתם לפני כן משהו To Go כדי לא לאבד פסילה. ככה אפשר בקלות לשדרג את הדמות עם רכישות באיזור הקניות של השלב הראשון, ובמיוחד בחנות הוידאו ובחנות מתחת לגשר (;
כמה שהוא מיוחד וכיפי, המשחק המגניב הזה סבל מחוסר מזל, והיו שתי בעיות אקוטיות שפגעו בו: הראשונה היתה תהליך פיתוח בלגניסטי והשניה היתה תסבוכת רשיונות אומנותיים. הסטודיו שהתחיל בפיתוח המשחק היה "יוביסופט מונטריאול", והם הספיקו להשלים את מכניקת הקרבות, דמות אחת, ואת השלב הראשון. אבל אז נפלו עליהם כמה פרויקטים גדולים, ובגלל שסקוט פילגרים היה פרויקט קטן של משחק הורדה ב $20, הם העבירו ממנו משאבים עד שהוחלט להעביר את הפרויקט כולו לסטודיו הסיני "יוביסופט שנגדו". אלא שבשלב זה נותרה כולה חצי שנה לחלון היציאה של המשחק (שתוכנן לצאת יחד עם הסרט), ו"יוביסופט שנגדו" היה סטודיו צעיר שמעולם לא פיתח משחק מלא…
את הסיפור המלא של ברדק הפיתוח של סקוט פילגרים תוכלו לקרוא במאמר מצויין ב"סיליקונרה", אבל למרות כל תלאות הפיתוח שלו בסוף יצא משחק ביטאמאפ מגניב ומיוחד, אם כי מפאת מגבלת הזמן אולי מעט פחות ארוך.
פרט טריוויה מעניין: החבר'ה מיוביסופט מונטריאול שעבדו על המשחק במקור פתחו סטודיו משלהם בשם Tribute Games שמתמחה במשחקי פיקסל ארט מגניבים כמו Mercenary Kings ו Panzer Paladin שמאד מזכירים את סקוט פילגרים, לפחות מבחינת הסטייל הגרפי והאודיופוני. קבלו טריילר סופר-נדיר שיוביסופט מונטריאול הציגו כשהגישו את ההצעה (Pitch) לפרויקט – מאד מאד שונה מהמשחק הסופי:
הבעיה השניה והיותר חמורה היא שלמשחק הזה יש יותר מדי "הורים": ספרי הקומיקס והדמויות שייכים ליוצר המקורי בריאן לי אומיילי ולבית ההוצאה Oni Press, הזכויות לסרט שייכות לאולפני יוניברסל, ואילו הזכויות למשחק שייכות ליוביסופט שפיתחה והפיצה אותו. עפ"י הסכם הרשיונות בין יוביסופט ויוניברסל, המשחק נמחק מהחנויות של פלייסטיישן ואקסבוקס עם תפוגתו בסוף 2014. מכיוון שהמשחק לא יצא לפיסי ומכיוון שהוא יצא דיגיטלית בלבד ללא גירסה פיזית, החל מ 2015 לא היתה שום דרך שבה ניתן היה לרכוש את המשחק. כל מי שהספיק לקנות אותו עדיין יכול היה לשחק בו, אבל מי שלא הספיק – לא היתה לו שום דרך לחוות את המשחק הנדיר הזה.
וכך "סקוט פילגרים נגד העולם: המשחק" הפך להיות נער הפוסטר של כל מה שגרוע בהפצות דיגיטליות בלבד של משחקים.
הישועה הגיעה ב 2017 כשחלה התקדמות מטורפת בכל הנוגע לאמולציה של הפלייסטיישן 3 על הפיסי. לראשונה משחקים רבים של קונסולת הדור השביעי של סוני הפכו להיות שחיקים על מחשבי פיסי עם חומרה סבירה, ומכיוון שסקוט פילגרים הוא משחק בסיסי למדי מבחינה גרפית, הוא היה מהמשחקים הראשונים לרוץ בצורה מושלמת!
אבל ההפתעה האמיתית הגיעה ב 2020, 10 שנים לאחר יציאת המשחק המקורי, הלא יאמן קרה ויוביסופט הכריזה על יציאת המשחק בגירסת Complete Edition (המשחק המקורי + שתי תוספות ה DLC שלו) לפיסי ולכל הקונסולות!
אני אישית מת על הפרנצ'ייז הזה וממליץ לכולם לשחק במשחק, לקרוא את ספרי הקומיקס, ולצפות בסרט!
!Go Play
באמת שלא האמנתי שהמשחק הזה ישוב להיות זמין אחרי שהוא נמחק בסוף 2014 מהחנויות של אקסבוקס ופלייסטיישן. ואגלה לכם סוד: הגירסה המקורית של הכתבה הזו כללה מדריך מפורט להרצה שלו על הפיסי באמצעות אמולטור פלייסטיישן 3 – כולל הורדה ישירה של המשחק!
אלא שניסים כנראה כן קורים, וסקוט פילגרים יצא שוב ב 2020 ועוד במחיר סופר דופר שווה של $15 על כל הקונסולות ועל הפיסי.