You are currently viewing החלום ושברו – התעוררותו של לינק

החלום ושברו – התעוררותו של לינק

סדרת זלדה כוללת עשרות משחקים שבכולם כמעט יש מוטיבים מוכרים שחוזרים שוב ושוב. במובן הזה, התעוררותו של לינק הוא מיוחד כי המקום והדמויות שבו הן חד פעמיות ומעולם לא חזרו שוב באף משחק זלדה אחר. זהו מהמשחקים המוקדמים בסדרה, הוא כולה המשחק הרביעי, והשלישי סה"כ עם משחקיות ממבט איזומטרי (זלדה 2 היה פלטפורמר). התעוררותו של לינק יצא בשלוש גירסאות: במקור לגיימבוי ב 1993, חמש שנים אחר כך בגירסה צבעונית על הגיימבוי קולור, ולבסוף ב 2019 לסוויץ' כרימייק יפהפה.

'התעוררותו של לינק' יצא אחרי זלדה הראשון לנס ואחרי לינק אל העבר לסופר נס, ולכן ההשפעה של המשחקים האלה כאן היא ברורה. עם זאת, וכנראה בגלל שהוא יצא על הקונסולה הניידת של נינטנדו, 'התעוררתו של לינק' הוא מעין משחק צד, וככזה הוא זוכה ל"הנחות" מבחינת משחקיות ועלילה לעומת המשחקים העיקריים. אבל אולי זה כי הוא התחיל בכלל כניסוי כלים של צוותי הפיתוח בנינטנדו להכרת החומרה החדשה של הגיימבוי…
הרימייק של 'התעוררתו של לינק' פותח ע"י הסטודיו היפני Grezzo, שהיה אחראי על הרימייקים של משחקי זלדה ל 3DS כמו אוקרינת הזמן 3D והמסכה של מז'ורה 3D. זהו משחק הסוויץ' הראשון שלהם, וכשיצא הוא זכה בשבחים רבים על הפרזנטציה שלו, אבל גם בביקורת מסויימת על הביצועים מבחינת קצב הפריימים. כנראה שהמשחק הזה הוא קצת קשה להרצה על החומרה החלשה של הסוויץ'… בכל מקרה, זה עניין של טעם כמובן, אבל אני אישית התאהבתי בגרפיקה של משחק הזה עוד כשיצא הטיזר הראשון שלו ב 2019:

אבל לא רק הגרפיקה, גם המוזיקה והסאונד שלו הם מצויינים. ומעל כולם נמצאת המנגינה הקלאסית של משחקי זלדה שמתנגנת כשיוצאים לחקור את האי. פשוט נפלא!

כאמור, עלילת המשחק מרגישה לא קשורה לסדרה ואפילו קצת הזויה. המשחקים העיקריים מתרחשים כולם ב'היירול', אבל התעוררותו של לינק מתרחש באי 'קוהולינט' שעל פסגת ההר הגבוה ביותר שלו יש ביצה ענקית (?) ובתוכה ישן דג הרוח (??). על לינק להעיר את דג הרוח כדי לסיים את המשחק. כאן אולי המקום לציין כי לפחות חלק מהמפתחים המקוריים ראו ב'התעוררותו של לינק' מעין פארודיה (!) על הסדרה. עוד על כך בהמשך הכתבה.
כדי להעיר את דג הרוח על לינק להשיג שמונה כלי נגינה שנמצאים בשמונה מבוכים המפוזרים ברחבי האי. כמו בכל משחק זלדה קלאסי, דרגת הקושי של המבוכים עולה ככל שמתקדמים במשחק, כשבכל מבוך מקבלים אביזר או נשק מיוחד שהכרחי להבסת הבוס שלו (ולהגעה למבוך הבא). 'התעוררתו של לינק' הוא לא משחק קשה, אבל כן יש לפעמים חדרים במבוכים שבהם גירדתי את ראשי בתהיה מה צריך לעשות כדי להמשיך, ולפעמים הפתרון היה פרוזאי ברמה של להצמיד שני בלוקים אקראיים. קבלו טיפ קטן בעיקר למבוכים המתקדמים יותר – תסמנו גרמי מדרגות שקשורים אחד לשני באותו סימן במפה, זה עוזר ממש.


כחלק מהתמה ההזויה משהו של המשחק, יש בו המון מחוות למשחקי נינטנדו אחרים. ובאמת מופיעות בו מלא דמויות מוזרות שלכאורה לא קשורות לעולם של זלדה: צ'יין צ'ומפ הכלב (שמופיע גם ב Link to the Past), מאמו הצפרדע מסופר מאריו 2, גומבות (!), ואפילו קירבי (!!) שמופיע במבוך האחרון. אבל אחד הקטעים ההזויים ממש קורה מתישהו באמצע המשחק ובו עז (כן, עז) שולחת עם לינק מכתב אהבה למישהו ועושה לו הונאת קאטפיש, כי בתוך המכתב יש תמונה של הנסיכה פיץ' (!!!).
אחת הדמויות אולי הכי לא קשורות היא זו של הנסיך ריצ'רד שהוא הגיבור של משחק שיצא בלעדית על הגיימבוי ונשא את השם המוזר The Frog For Whom the Bell Tolls. ואכן בבית שבו פוגשים את ריצ'רד מקפצות כמה צפרדעים. ד"א השם המוזר של המשחק הזה מבוסס על ספרו של ארנסט המינגוויי "למי צלצלו הפעמונים", ואם נחפור עוד קצת בטריוויה – יש גם שיר של להקת מטאליקה בשם הזה.

בתחילת המשחק לינק מקבל את האפשרות לקפוץ בלחיצת כפתור, משהו שהיה תקדימי כשהמשחק המקורי יצא לגיימבוי, כי קפיצה בלחיצת כפתור הפכה לסטנדרטית במשחקי זלדה רק שנים רבות אחרי, עם יציאתו של Breath of the Wild. ובהתאם ליכולת הזאת ואולי גם כמחווה לזלדה 2, יש במשחק מקומות בהם נקודת המבט היא צידית והמשחק הופך לזמן קצר להיות פלטפורמר דמוי מאריו. באזורים אלה תמצאו צמחי פיראנה, גומבות (שתמיד יתנו חיים אם קופצים עליהם), סלעים כועסים ועוד. שלבי הפלטפורמה האלה הם לרוב קצרים, ומופיעים בעיקר כקטעי קישור במבוכים כשיורדים קומה במדרגות.

מבחינת משחקיות, הרימייק היפהפה הזה גם משפר את המשחק המקורי בכמה מובנים, ובמיוחד במספר האביזרים שניתן להשתמש בהם בו זמנית. 'התעוררותו של לינק' המקורי על הגיימבוי היה צריך להסתפק בשני כפתורים בלבד, ואיפשר להשתמש בשני אביזרים בלבד בזמן נתון. או שתוכל לקפוץ, או שתוכל להשתמש במגן, וכדי להחליף ביניהם צריך להכנס לתפריט… לסוויץ' יש מספיק כפתורים כדי לאפשר שימוש בכמה אביזרים ביחד. יחד עם זאת, וכמו בכל משחק זלדה, גם כאן לינק משיג המון אביזרים (כמו פצצות, חץ וקשת, בומרנג ועוד) ולכן עדיין הרבה פעמים תצטרכו להכנס לתפריט להחליף ביניהם.

'התעוררותו של לינק' הוא מגוון למדי ביחס למשחק גיימבוי, ויש בו הסחות דעת שונות, כמו: מיני משחק של דיג (במבט צד), מיני משחק ארקייד בסגנון מנוף זרוע-תפיסה מעיק (כמו במציאות), ואפילו אפשרות בניית מבוכים משלכם עם בלוקים של חדרים שמשיגים במהלך המשחק. אני פחות שיחקתי עם האופציה הזאת, אבל נחמד שהיא קיימת למי שבעניין.

התמה הכללית של המשחק ובמיוחד הדמויות המוזרות שבו הן לכאורה לא ברורות, עד שהערפל העלילתי מתחיל להתפוגג והעניין מוסבר. אני לא בטוח אם מדובר בספוילר, כי בכל זאת זה משחק בן עשרות שנים, אבל רק כדי להיות בצד הבטוח – כשמבינים את הקונטקסט של המשחק, אז העלילה והדמויות ההזויות שלו הופכות להיות סבירות יותר…
מבלי לספיילר, רק אומר כי סופו של המשחק הוא טרמינלי משהו ולכן יוצר אימפקט רגשי מפתיע. למרות שהוא נקרא זלדה, מארין היא המושא הרומנטי של לינק במשחק ולא זלדה, שתכלס כלל לא מופיעה בו. ממש לפני הסוף, כשלינק יוצא להעיר את דג הרוח, היא אומרת משהו שתפס אותי לא מוכן. מארין מבקשת מלינק שלא לשכוח אותה… תראו, אני תופס מעצמי אדם פחות רגשני מהממוצע, ולכן הופתעתי כמה עוצמה היתה למשפט הזה, קל וחומר במשחק שהדמויות בו נראות כמו צעצועי פלסטיק.
בכל מקרה, יש למשחק סוף אלטרנטיבי שאפשר להגיע אליו אם מצליחים לסיים אותו מבלי למות אפילו פעם אחת (לא כזה קשה), ובסוף הזה הסיפור של מארין מקבל נופך פחות סופני וקצת יותר אופטימי.

כתבה זו מוקדשת בגעגועים לצ'יין צ'ומפ האמיתי, הלא הוא הכלבלב המצויין צ'יפ, שהתארח בביתי בתקופה ששיחקתי במשחק זה.
תמיד תהיה בליבי.

!Go Play
'התעוררותו של לינק' יצא במקור על הגיימבוי והגיימבוי קולור, ואפשר להריץ אותו בקלות באמצעות אמולטורים על הפיסי או הטלפון, או כל קונסולת רטרו ניידת. הרימייק יצא כמובן בלעדית על הסוויץ', אבל אם בא לכם לשחק בו ברזולוציה גבוהה וברמת ביצועים יציבה יותר, אתם יכולים לנסות להריץ אותו על הפיסי באמצעות אמולטור (כמו YUZU).
בסוף 2023 יצא רימייק לא רשמי לפיסי בלבד בשם Link’s Awakening DX HD. מה שמדהים ברימייק הזה הוא האפשרות לעשות זום החוצה עד לרמה של כל האי (!) תוך כדי גיימפליי (!!), ולראות את כל הדמויות והאויבים חיים את חייהם ברזולוציה הכי גבוהה שהמסך שלכם מאפשר. כמובן שנינטנדו מיהרה להסיר את הרימייק הגאוני הזה, אבל כמובן שאתם יכולים להשיג אותו כאן. אתם חייבים לנסות אותו!