You are currently viewing משחק השנה 2019: Shovel Knight Treasure Trove – משחק הניו-רטרו של העשור

משחק השנה 2019: Shovel Knight Treasure Trove – משחק הניו-רטרו של העשור

אביר האת הוא שיר הלל למשחקי הפלטפורמה על קונסולות השמונה ביט, ובעיקר הנינטנדו נס. הוא מציג גרפיקת "8 ביט" מעולה ומשמיע מוזיקת צ'יפטיון לא פחות ממדהימה. אם היה יוצא בסוף האייטיז, שאבל נייט היה בקלות תופס מקום בפנתאון משחקי ה NES הטובים ביותר, לצד המשחקים האגדיים מהם הוא שואב השראה, כמו: מגה מן 2, קאסטלוואניה, סופר מאריו 3, ודאק טיילס.

גרפיקת הפיקסל ארט במשחק באמת נהדרת, וזה לא משנה אם אתה רטרו גיימר או פחות, הדמויות מורכבות מפיקסלים מרהיבים עם סטייל Cartoon-ish ובאנימציות מצויינות, והרקעים אטמוספירים ומפורטים כמה שניתן עם פיקסלים גדולים כל כך.
למרות שהוא מנסה לחקות את מגבלות התצוגה והסאונד של הנינטנדו נס, שאבל נייט מציג משחק שנראה ונשמע טוב יותר ממה שהנס היה מסוגל להריץ בפועל. לדוגמה: אין פליקרים של ספרייטים (בלי דמויות מהבהבות זה לא באמת משחק 8 ביט חח) והגרפיקה מוצגת דיגיטלית והיא חדה ביותר (קונסלת הנס הוציאה סיגנל RF בלבד עם איכות תמונה גרועה, במקרה הטוב). המשחק גם משתמש בלוח הצבעים של הנס (סה"כ 52) אבל לא מגביל את עצמו במספר הצבעים על המסך. לנס היתה מגבלה של 24 צבעים בו זמנית על המסך, וגם מגבלה בגודל ובמספר הספרייטים שיכולים להיות מוצגים בזמן נתון.
מפתחי המשחק, Yacht Club Games, ויתרו על כל המגבלות האלה ולכן שאבל נייט נראה כמו המשחק היפה ביותר שה NES יכול היה להציג, בעולם מושלם, ואפשר להגיד ששאבל נייט הוא משחק 8 ביט יותר כמו שאנחנו זוכרים אותם וקצת פחות כמו שהיו באמת.


הסאונד מתעלה אפילו על הגרפיקה, וכולל את אחד הפסקולים הצ'יפטיוניים הטובים ביותר שיצא לי לשמוע – באותה הליגה עם סקוט פילגרים והשליח! את המוזיקה יצר ג'ייק קאופמן שבאופן מפתיע (או שלא כל כך מפתיע) היה אחראי גם על המוזיקה של משחקי שנטאה, ושל דאבל דרגון ניאון (שכתבתי עליו כתבת "חובה לשחק") שפותחו שניהם ע"י WayForward. דרך אגב, שני טרקים של הפסקול של שאבל נייט נוצרו ע"י מאנאמי מצומאה שעבדה עד 1991 בקאפקום והיתה אחראית לסאונדטרק המעולה של מגה מן ושל משחקי ארקייד רבים כמו UN Squadron ו Magic Sword.
אבל מה שבאמת הופך את המשחק הזה למיוחד הוא הגיימפליי (משחקיות) שלו. כמו המשחקים היותר טובים מדור ה 8 ביט, השליטה בשאבל נייט כל כך הדוקה שלא משנה מה קורה על המסך, אם נפסלת אתה יודע שזה היה באשמתך הבלעדית. האביר הקטן מגיב מעולה ללחיצות הכפתורים גם בהתקפות וגם בקפיצות המדוייקות, ומערכת הפגיעות והנזק עובדת היטב.


אביר האת נחשב אחד מסיפורי ההצלחה הידועים ביותר בקיקסטרטר, וזאת למרות שהוא גייס סה"כ פחות מעשירית (!!) מהסכומים המטורפים של Mighty No. 9 הבינוני או Bloodstained המצויין (משחקים "בהשראה" של מגה מן וקאסטלוואניה בהתאמה). בסופו של הקמפיין שלו בקיקסטרטר הוא גייס בפועל יותר מ 300 אלף דולר, ומכיוון שהמטרה המקורית היתה כולה 75 אלף, הוא עבר בקלות את כל רשימת ה Stretch Goals שלו, ובהתאם לכך יצאו לו המון הרחבות ותוספות. בין התוספות הרבות יש שלוש הרחבות של קמפיינים חדשים של שלושה מתוך שמונת הבוסים המקוריים של המשחק. ההרחבות האלה כוללות עוד שעות רבות של משחקיות פלטפורמה איכותית עם דמויות חדשות שמשחקות בצורה מקורית ושונה לחלוטין משאבל נייט, אבל עדיין ברמת דיוק מצויינת.
מי שתמך בפרויקט המקורי קיבל כמובן את כל התוספות בחינם, אבל מי שלא – יכול לרכוש החל מ מ2017 גירסה בשם Treasure Trove שכללה את המשחק המקורי עם כל התוספות העתידיות. בסוף 2019 יצאה הגירסה הסופית של Treasure Trove גם בגירסה פיזית לכל הקונסולות.


Plague of Shadows
הרחבת הקמפיין הראשונה היא סיפור עלילה שמתרחש במקביל עם Shovel of Hope (שהוא שם הקמפיין המקורי). בקמפיין הזה אתה משחק את פלאג נייט שמנסה לרקוח שיקוי קסמים שיהפוך אותו לבלתי מנוצח וכך הוא מקווה לזכות בליבה של מונה, השותפה שלו למעבדה. כמו הקמפיין המקורי, גם כאן הסיפור הוא מקסים ומשעשע שכולל דיאלוגים מצחיקים ושנונים שמצליחים אפילו לרגש.
אבל לא התכנסנו בשביל לקרוא סיפור, אלא בשביל לשחק! וכאן המשחק מפתיע עם מכניקה שונה לחלוטין – פלאג נייט תוקף באמצעות פצצות שונות ומשונות שאפשר ליצור באמצעות שילובים של שידרוגים, ובנוסף יש לו התקפה נטענת שמשמשת גם כקפיצה כפולה שגם לה יש כמה סוגי שדרוגים. השלבים הם אותם שלבים מהקמפיין המקורי, אבל הדרך לעבור אותם היא שונה לחלוטין.

Specter of Torment
הרחבת הקמפיין השניה היא סיפור עלילה שמתרחש לפני Plague of Shadows. הוא עוסק, בניגוד לסיפורי האהבה של שני הקמפיינים הקודמים, בסיפור הטרגי של ספקטר נייט הפאנטום והמסע שהוא עובר כדי לחזור לצורתו האמיתית – הרפתקן בשם דונובן. גם כאן סיפור העלילה מקורי ומרגש, וגם כאן הגיימפליי שונה ומקורי. ספקטר נייט משתמש בחרמש שלו כדי לתקוף אויבים אך בעיקר כדי להשתמש בהם לעוד זמן אויר בקפיצות שלו – שיטה שצריך להתרגל אליה ואפילו קצת מתסכלת בהתחלה, אבל מאד מתגמלת אחרי ששולטים בה היטב.
שאבל נייט משופע סודות שקצרה היריעה מלפרט את כולם (וגם אפשר למצוא אותם בחיפוש קליל), אבל ללא ספק כמה מהמגניבים שבהם נמצאים בהרחבה הזאת. אחד מהם הוא האפשרות לשחק את ספקטר נייט עם טוויסט של מגה מן X – כולל גלישה מקירות ותלבושת כחולה! כדי להפעיל את זה כל מה שצריך לעשות זה להכניס את הקוד C&MVRKHNT במסך כתיבת השם.

King of Cards
הרחבת הקמפיין השלישית והאחרונה יצאה בסוף 2019 יחד עם Showdown שהוא מוד כולם נגד כולם (לוקאלית בלבד) בסגנון סמאש ברוס. הרחבה זו היא סיפור המקור הקומי של קינג נייט שמתרחש אחרי Specter of Torment אבל לפני Plague of Shadows. בניגוד לשלושת הקמפיינים האחרים, המפתחת Yacht Club Games בחרה לסיים את המשחק המדהים הזה בסיפור משעשע וקליל יחסית. הגיימפליי של קינג נייט הוא מכניקה של זינוקים קדימה, התנגשויות וזינוקים סיבוביים מעלה, הוא עובד היטב ומרגיש פשוט משהו וקל יותר לשליטה ממכניקות השליטה המסובכות יותר של גיבורי שתי ההרחבות הקודמות, ספקטר ופלאג. שוב מדובר בערך באותם השלבים רק מותאמים לשיטת המשחקיות החדשה. תוספת חדשה ומעניינת היא מיני משחק קלפים בשם ג'וסטוס שמרענן את ההרחבה הכיפית הזאת עם אלמנטים של חשיבה ואסטרטגיה.

גבירותי ורבותי, שאבל נייט הוא בקלות משחק הרטרו המקורי הכי כיפי שיצא לי לשחק בו. הוא עושה הכל כל כך טוב, עד שלמרות הבחירה התמוהה באת חפירה ככלי הנשק (היה לי קצת קשה לקבל את זה שלגיבור אין חרב. אבל זה בעיקר כי אני בוק) – אני פשוט התאהבתי בו מהשלב השני בערך ולא הורדתי את השלט מהיד עד שסיימתי אותו, ואחר כך גם את שלושת ההרחבות המעולות שלו. ציון מומלץ ביותר מעריך אותו בחסר, והוא בקלות משחק העשור 201X של VGF בקטגוריית משחקי האינדי.

ובונוס משעשע למי שנשאר לקרוא עד הסוף – אחד מערוצי הרטרו גיימינג האהובים עלי, My Life in Gaming, הוציא מדריך וידאו לשאבל נייט בסטייל קלטות ההדרכה מהאייטיז. וזה יצא פשוט גאוני.

!Go Play
את המשחק אפשר למצוא כמעט לכל פלטפורמה קיימת, הוא יצא בגירסת Treasure Trove האולטימטיבית על כל הקונסולות (כולל אלו של הדור השביעי כמו פלייסטיישן ויטה, 3DS ואפילו Wii U) ועל הפיסי ב GOG וב STEAM. המחיר לפני מבצעים הוא $40 שהוא מעט גבוה אבל עדיין מצויין לשעות ההנאה הרבות שהפלטפורמר המעולה הזה מספק.