You are currently viewing רטרו גיימינג On The Go – אמולטורים על טלפונים

רטרו גיימינג On The Go – אמולטורים על טלפונים

אמולציה של קונסולות קלאסיות על המחשב האישי זה חדשות ישנות. מרבית האמולטורים של הקונסולות העיקריות הגיעו לבשלות כבר לפני שנים והם מריצים (כמעט) מושלם את מרבית המשחקים. אבל מהפיכת עידן הפוסט פיסי (או ה Convergence) מכתיבה חוסר תלות בכבלים ובמכשירים גדולים ומסורבלים. ואכן, אפליקציות אמולטורים הן נפוצות מאד בחנות האפליקציות של אנדרואיד, ובכל הנוגע לחומרה – כמעט כל הטלפונים משנת 2015 ואילך מסוגלים להריץ את מרבית האמולטורים בצורה חלקה. אבל לצערנו, בכל הנוגע ל iOS (אייפונים ואייפאדים של אפל) העניין משמעותית פחות מתקדם.

הורדת אמולטורים

אייפון?
אפל כעיקרון אינה מאפשרת אפליקציות אמולציה בחנות האפליקציות שלה. לכן, יש צורך למצוא דרכים אפורות יותר כדי לשחק באמולטורים על מכשירי iOS: פריצת המכשיר והשגת האמולטורים דרך חנות האפליקציות סידיה; רישום כמפתח iOS; שימוש באמולטורים דרך הדפדפן, כמו Aurora; או הדרך הנפוצה ביותר – הורדת אמולטורים מהדפדפן כ"אפליקציות תאגידיות" באתרים יעודיים כמו iEmulators.
אבל לא משנה באיזו דרך תבחרו – הרצת אמולטורים על מכשירי iOS היא מסובכת, גמלונית ולרוב זמנית כי אפל מבטלת כל הזמן רשיונות של אפליקציות כאלו, וההרצה הופכת להיות בעצמה למשחק מתיש של חתול ועכבר.

אנדרואיד!
לפני שאתחיל בסקירת אמולטורים לאנדרואיד, אציין שהניסיון שלי עם משחקי אמולטורים על אנדרואיד מבוסס על המכשיר OnePlus 5t עם שלט Glap Play P/1 שהחליף את שלט ה Moga Pro Power הישן והטוב שלי. המכשיר שלי הוא "ספינת דגל" משנת 2017 והוא כולל מעבד Snapdragon 835 אשר נחשב נכון לזמן יציאת המכשיר למעבד המתקדם ביותר בשוק (בדגש על "נכון ליציאת המכשיר").
בדף המערכות תמצאו הורדות אמולטורים ישירות של מרבית הקונסולות הפופולריות יותר, ולשאר הקונסולות תמצאו קישור לאפליקציית All-in-One מצויינת בשם RetroArch. אפליקציה כללית זו מאפשרת הורדת "ליבות אמולציה" של המון קונסולות רטרו, גם איזוטריות, ישירות מתוך האפליקציה.

הורדת רומים

את המשחקים (קבצי ROM) להרצה על האמולטורים שהורדתם יש להוריד בנפרד, ומקום מצויין לחפש בו הוא בכתבה עשרת אתרי הורדות המשחקים הטובים ביותר.
הבהרה חשובה: ישנן אפליקציות שבאמצעותן ניתן להוריד ולשחק כמעט בכל משחק רטרו, כלומר הן כוללות בתוכן לא רק מנגנון הורדת ליבות אמולציה, אלא אף מנגנון הורדת רומים מובנה! ודוגמה טובה לכך היא האפליקציה Happy Chick. אבל אפילו חנות הפלייסטור של אנדרואיד שנחשבת פרוגרסיבית וליברלית מאד (יחסית לחנויות האפליקציות של אפל ומיקרוסופט) העיפה את האפליקציה הזאת. למה? – כנראה בגלל שהאפשרות להוריד רומים בצורה חופשית מהווה הפרה גסה מדי של זכויות היוצרים של המשחקים (מזכיר שאמולטורים בעצמם אינם מפירים זכויות יוצרים). בכל מקרה, אני אישית לא משתמש באפליקציה הזאת מכיוון שאני לא סומך כל כך על המפתחים שלה, אבל אם אתם בכל זאת מעוניינים לנסות – תורידו אותה מהדף הרשמי של Happy Chick.
אני מעדיף להשתמש באמולטורים ייעודיים לכל קונסולה כי לרוב הם גם טובים ומדוייקים יותר. בהתאם, אני מעדיף להוריד את הרומים של המשחקים בעצמי, כי אז אני יודע שאני מוריד אך ורק את קובץ המשחק שאני רוצה ובלי שום תוספות וסרחים עודפים.

הרצת הרומים על האמולטורים

משחקי ארקייד
מלך האמולטורים למשחקי ארקייד הוא כמובן MAME, ועל מכשירי אנדרואיד הוא קיים בגירסה 0.139 (גירסאת האמולטור מ 2010) שנקראת MAME4droid. גירסה זו מריצה את מרבית המשחקים חלק. עם זאת, ישנם משחקים מסוימים אשר רצים באיטיות גם על המכשירים העוצמתיים ביותר, משחקי CHD כמו קילר אינסטינקט לדוגמה.
יש לציין כי בחנות האפליקציות של אנדרואיד קיימת גירסה נוספת של MAME4droid עם הסיומת 0.37b5. אמולטור זה מתבסס על גירסה מוקדמת יותר של MAME ובהרבה מקרים קבצי הרומים של גירסה 0.139 לא יתאימו לגירסה 0.37. אני ממליץ על גירסה 0.139 שלה יתאימו גם המשחקים שהורדתם מאתר VGFreak הישן (;


משחקי קונסולות
מרבית האמולטורים להורדה מדף המערכות הם מסידרת dotEMU של רוברט ברוגליה. אלו אמולטורים מצוינים, שמריצים את רוב המשחקים חלק ועובדים עם מרבית שלטי הבלוטות. העניין הוא שהאמולטורים הללו אינם חינמיים אלא עולים כסף (כ 15-20 ש"ח לאמולטור)..:/ אבל בדף המערכות תמצאו את מרבית האמולטורים הללו בגירסה מתקדמת יחסית להורדה ישירה וחינמית…;)
אבל לא כל הקונסולות זכו להורדה של אמולטור מסידרת dotEMU: הסגה גיימגיר (הורדה חינמית של NostalgiaGGpro), הסגה סאטורן (uoYabause), הסוני פלייסטיישן (הורדה חינמית של ePSXe), הסגה דרימקאסט (Reicast), ושתי קונסולות של נינטנדו: סופר נינטנדו ונינטנדו 64.

לסופר נינטנדו שמתי קישור לחנות האנדרואיד פלייסטור לאפליקציה מסדרת האמולטורים של רוברט ברוגליה, Snes9x EXplus. זהו אמולטור עם ממשק זהה לאמולטורים האחרים שלו מסידרת dotEMU, אך מסיבה לא ברורה הוא אינו נכלל בסידרה, ובניגוד לשאר האמולטורים של המפתח המצוין הזה, Snes9x EXplus היא חינמית באופן רשמי (!).
ובקשר לקונסולה הפוליגונית הראשונה של נינטנדו – אמולטור נינטנדו 64 הטוב ביותר לאנדרואיד פותח ע"י פול לאמב ונקרא Mupen64plus. מכיוון שפול לאמב שחרר את האפליקציה שלו כקוד פתוח, הרבה מפתחים קפצו על העגלה והוציאו וואריציות משלהם לאמולטור הזה. לרוב מדובר ב Mupen64plus עם שינויי הגדרות/פלאגינים קלים, ולכן אני לא באמת יכול להמליץ על שום אמולטור אחר. למרות שאין כלל הבדל בין הגירסה בתשלום לגירסה החינמית של האמולטור, אני נוטה להמליץ על לרכוש את הגירסה בתשלום, ביחוד כשמדובר ב $1 בלבד.
יש ל Mupen גירסה "אגדתית" בשם N64oid, אשר יש הטוענים שהיא כוללת הגדרות טובות יותר. עם זאת, ב 2012 האמולטור הורד ע"י המפתח מחנות הפלייסטור ומאז לא עודכנה הגירסה האחרונה שלו (2.7).


שלטי בלוטות' לסמארטפונים

כולם מסכימים שהדרך הטובה ביותר כיום לשחק על הטלפון היא באמצעות חיבור בלוטות' של שלט משחקים פיזי, שלא רק כולל כפתורים ודי-פאדים פיזיים אלא גם מחזיק את הטלפון. העניין הוא שיש אינספור אופציות ובאמת שקשה לבחור. אז לאחר שנים ארוכות של משחק בטלפון – בעיקר רטרו גיימינג כמובן – הנה המדריך שלי לבחירת שלט משחקים שיתאים לכם.

לסיכום, אמולטורים על סמרטפונים הם פשוט מדהימים, והנוחות והזמינות שלהם די מייתרים מבחינתי במובן הזה את הפיסי או המיקרו מחשבים (דוגמת רסבריפאי). מה שמדהים הוא שאם היו אומרים לי לפני כמה שנים ש 99% מהרטרו גיימינג אני אשחק על הטלפון שלי הייתי חושב שזה מדע בדיוני :O
How Awesome is That?
Very Awesome!
אז קפצו לדף המערכות ותורידו את כל מה שאתם צריכים – בלי פרסומות מעצבנות, בלי חלונות קופצים ובלי דרישות תשלום מופרכות.