You are currently viewing ילד הפלא לפני עולם המפלצות

ילד הפלא לפני עולם המפלצות

משחקי "עולם המפלצות" הם ממשחקי הפלטפורמה-פעולה-תפקידים הטובים ביותר שיצאו ועליהם כתבתי כתבה נפרדת. אבל לפני שוונדר בוי היה אביר מניף חרבות שנלחם בדרקונים הוא היה ילד מערות שמשליך גרזינים על שבלולים… 🙂  זה הסיפור של משחקי ילד הפלא לפני סדרת Monster World.

וונדר בוי המקורי יצא לארקייד בשנת 1986 ע"י סגה ופותח ע"י חברה צעירה בשם Escape שנוסדה ע"י ריוצ'י נישיזאווה ומיצ'ישיטו אישיזוקה – ווונדר בוי היה המשחק הראשון שלה. הסיפור הפשטני שלו היה על ילד מערות שיוצא להציל את החברה שלו מידי מלך אכזר. הוא היה משחק פלטפורמה/יריות פשטני אף יותר מהעלילה שלו ועם שליטה לא מדויקת מספיק כדי להיחשב משחק טוב באמת. וונדר בוי הראשון הוא אכן משחק בינוני, אבל משמעותי מבחינה היסטורית. דרך אגב, ב 2016 יצא לו רימייק בשם Wonder Boy Returns שהחליף את הגרפיקה המפוקסלת ברקעים וספרייטים קרטוניים אבל השאיר את הגיימפליי המקורי.


מה שמעניין בוונדר בוי הוא הגירסאות השונות הרבות שלו. הסיבה לכל הגירסאות האלה של המשחק היא הסכם זכויות היוצרים המוזר שסגה חתמה עם אסקייפ, ובעיקרו אסקייפ החזיקה בזכויות היוצרים על המשחק עצמו למעט הדמויות שהיו שייכות לסגה. העתק מעולה של משחק הארקייד (שרץ על פלטפורמת הארקייד של סגה – הסיסטם 1) יצא לסגה מאסטר סיסטם וכמה שנים אחר כך לסגה גיים גיר. אבל בנוסף לשתי גירסאות רשמיות אלה של סגה, יצאו עוד המון משחקי וונדר בוי למחשבים ולקונסולות אחרות.


הגירסאות למחשבים האישיים של אותה תקופה (קומודור, אמסטרד וספקטרום) פותחו ע"י אקטיוויז'ן, אך איכותם היתה ירודה בגלל היכולות הגרפיות המוגבלות של המחשבים הביתיים דאז. הגירסאות לקונסולות של נינטנדו נקראו "אי ההרפתקאות" ופותחו בשיתוף עם האדסון סופט שהחליפה את ילד המערות בדמות בשם מסטר היגינס – ברנש עם כובע ופרצוף מצחיק שעוצב בהשראת מנהל בכיר בהאדסון סופט בשם טקהאשי מייג'ין, שהיה מעין סלב בקהילת הגיימרים ביפן בשנות השמונים. האדסון סופט לקחה את סידרת אי ההרפתקאות קדימה עם משחקים נוספים שיצאו לקונסולות של נינטנדו, אך לא באלו עסקינן.

לפני שמצא את ייעודו כאביר מניף חרבות, ילד הפלא ניסה לחזור פעם אחת נוספת לז'אנר של הפלטפורמה/יריות של המשחק הראשון עם Monster Lair – משחק יריות שלוקח את הקונספט של המשחק הראשון יותר רחוק, כאשר בכל שלב שני וונדר בוי רוכב על דרקון והמשחק מתפקד כמשחק יריות אופקי לכל דבר. המשחק יצא במקור לארקייד (על פלטפורמת הארקייד של סגה – הסיסטם 16) ובגירסה כמעט זהה לטורבוגרפיקס, והוא המשחק היחיד בסדרה שמאפשר לשחק דמות בשם וונדר בוי על קונסולה שהיא לא של סגה. המשחק יצא גם בגירסה נחותה יותר למגה דרייב, אבל באמת שאין מה להתרגש, כי כמו המשחק הראשון מדובר במשחק בינוני למדי.


לפני יציאת משחק וונדר בוי השני, ובגלל "קונוטציות שליליות" שינתה אסקייפ את שמה ל Westone, שילוב של התרגומים לאנגלית של בעלי החברה נישיזאווה ואישיזוקה. ואולי בהתאמה לשם החדש של החברה, פותח גם משחק חדש לחלוטין. אם נחזור מעט אחורה, סיפור המשחק הראשון היה על ילד שהכינוי שלו היה "ילד הפלא", שהביס את המלך המרושע, הציל את חברה שלו והביא שלום לממלכה. במשחק החדש, וונדר בוי הוא כבר טינאייג'ר והוא נקרא שוב להציל את הממלכה אבל הפעם מפני דרקון מכני שהגיח לפתע ושנקרא MEKA Dragon. אוקיייייי
עלילתית, יש הפרש של עשר שנים בין המשחק הראשון לשני, אבל מבחינת גיימפליי הם מרגישים כמו משחקים מעידנים אחרים – בעוד שבמשחק הראשון הגיבור משליך גרזנים ורודף אחר הרעים במערות, הרי שבמשחק השני הוא כבר אביר שמניף חרב ונלחם בתוך טירות.

ווסטון ניסו ליצור המשכיות מבחינת הסיפור, אך בפועל המשחק השני התחיל למעשה סידרה חדשה של משחקי Action RPG, עם גיימפליי טוב בהרבה מה Shooters שהיו המשחק הראשון ו Monster Lair. אבל טריק זכויות היוצרים המטופש של ווסטון וסגה וגרסאות המשחקים הרבות עם השמות המבלבלים יצרו בלבול רב. לדוגמה: Monster Lair  על המגה דרייב נקרא וונדר בוי 3 כי הוא יצא אחרי וונדר בוי 2, אבל גם Dragon's Trap על המסטר סיסטם נקרא במערב וונדר בוי 3… כך יצא שבאותו הזמן נמכר וונדר בוי 3 למגה דרייב ווונדר בוי 3 למסטר סיסטם שהיו שני משחקים שונים בתכלית זה מזה.


הבלבול הזה גבר גם במשחקים הבאים בסידרה על שלל שמותיהם וגירסאותיהם. אלא שבגלל השוני הגדול בין וונדר בוי הראשון ו Monster Lair לארבעת המשחקים האחרים, סגה השכילה לבדל את האחרונים עם הוספת Monster World לשמות המשחקים שיצאו לקונסולות שלה. אבל הבידול הזה היה רק ביפן, והשווקים המערביים המשיכו להתקשקש. לדעתי הכי נכון הוא לעקוב אחר השמות היפניים ולקרוא לארבעת המשחקים המצויינים הללו סידרת Monster World – עולם המפלצות.

!Go Play
משחקי וונדר בוי הופיעו בחלוף השנים בלא מעט אוספים שונים על מגוון קונסולות. אבל בין האוספים הרבים הללו יש שניים משמעותיים במיוחד.
vאוסף הראשון הוא Monster World Complete Collection שפותח ע"י הסטודיו המהולל M2 ויצא כחלק מסדרת Sega Ages 2500. האוסף יצא ב 2007 והוא "כרך 29" בסדרה הארוכה הזאת שיצאה רק ביפן ואך ורק על הפלייסטיישן 2. האוסף כולל את כל משחקי וונדר בוי ועולם המפלצות, בגרסאות היפניות שלהם כמובן, וברמת אמולציה מצויינת (לאותה תקופה) המאפיינת את הפרוייקטים של M2. הבעיה היא שקשה להשיג כיום את האוסף הזה והוא יקר למדי.

האוסף השני הוא Wonder Boy Anniversary Collection שיצא ב 2022. האוסף המדהים הזה פותח ע"י הסטודיו היפני Bliss Brain ויצא ע"י ININ. הוא כולל את כל משחקי ילד הפלא שיצאו אי פעם על הקונסולות של סגה על כל גרסאותיהם (כולל היפניות והארקיידס!), ומכיוון שיצא 15 שנה אחרי האוסף של M2, רמת האמולציה כאן היא טובה מאד ואף עדיפה. האוסף כולל גם סריקות של עטיפות, חוברות ואפילו קצת רישומי מפתחים, שזה די מגניב.
זהו ללא ספק האוסף המומלץ ביותר, והוא זמין דיגיטלית לפלייסטיישן ולנינטנדו סוויץ'. עם זאת, בסופו של יום זו אסופת רומים של סה"כ שישה משחקים עם מעט ערך מוסף מסביב, ולכן המחיר המלא של האוסף הזה שעומד על $50 (!) הוא קצת מוגזם. כדאי לחכות למבצע, אבל כמעריץ מושבע של המשחקים האלה אני רכשתי את האוסף הזה בגירסה הפיזית של Strictly Limited Games שיצאה במהדורה מוגבלת.
לבסוף, חשוב לציין שמדובר במשחקי רטרו ישנים במיוחד, ולכן אפשר לשחק בהם בקלות באמצעות אמולטורים הן על הפיסי והן על הטלפון (;