You are currently viewing עולם המפלצות – הרפתקאותיו של ילד הפלא

עולם המפלצות – הרפתקאותיו של ילד הפלא

וונדר בוי נחשב באייטיז הקמע של סגה, יחד עם אלכס קיד, ועד להגעתו של מיודענו סוניק הקיפוד. אלא שמשחקי וונדר בוי לא פותחו ע"י סגה, וכפי שפירטתי בכתבה על משחקי ילד הפלא לפני עולם המפלצות אלו הם מהמקרים הסבוכים ביותר של זכויות יוצרים במשחקי וידאו שאני מכיר. אבל למרות הרקע העסקי הסבוך, משחקי "עולם המפלצות" של הסדרה הם ממשחקי הפלטפורמה-פעולה-תפקידים הטובים ביותר שיצאו. ועכשיו הם סוף סוף זמינים כולם באוסף אחד!

עולם המפלצות Monster World I
נקרא במערב Wonder Boy in Monster Land והיה משחק הפעולה-תפקידים (או Action RPG) הראשון בסדרה. למרות שיצא ב 1987 והוא נחשב עתיק, המשחק כולל את כל האלמנטים שאפשר לצפות להם במשחק RPG: מד חיים בצורת לבבות (בדומה לזלדה), עלייה בדרגות (ובהתאם גם במספר לבבות החיים), שימוש בקסמים, סודות נסתרים כמו אוצרות חבויים וחנויות נסתרות, אביזרים כמו כפפות וקסדות, חפצים שונים ועוד. כמו כל משחק RPG גם עולם המפלצות 1 כולל מנגנון כלכלי של חיסול מפלצות לאיסוף מטבעות, רכישת ציוד בחנויות, ושדרוג חרבות, קסמים, מגינים ושריונות, ומגפיים. אפשר אפילו להיכנס לברים ולהזמין משקאות אלכוהוליים. אני לא צוחק 🙂


המשחק יצא במקור לארקייד (על פלטפורמת הארקייד של סגה – הסיסטם 2) וביפן בלבד, וככל הנראה בגלל מכירות נמוכות יחסית הוא לא יצא לאולמות הארקייד במערב. למרות האופי המאד לא ארקיידי שלו, המשחק כולל טיימר מובנה שמזרז את השחקן בצורה לא לגמרי הוגנת. אבל אפשר לקבל את זה בהבנה כי בסופו של יום המטרה של משחק ארקייד היא לשנורר מהשחקנים מקסימום מטבעות. עם זאת זה קצת חבל, כי הטיימר פוגע באלמנט ה RPG של המשחק. לא ברור למה, אבל הטיימר חוזר ומופיע גם בכל הגירסאות הביתיות, מה שמגביל את השחקן לחקור את השלבים ולהינות יותר מהמשחק כ RPG.


MW1 יצא בגירסאות שונות לרוב הקונסולות כמיטב מסורת ניהול זכויות היוצרים המסובכת של המפתחת Westone. וונדר בוי עצמו מופיע רק בגירסה למסטר סיסטם, שהיא פורט מצויין של משחק הארקייד שאפילו משפר אותו במידה מסויימת ע"י הסרה של חלון הסטטוס הצידי הענקי. אלא שעל המסטר סיסטם המשחק הוא כנראה גם הקשה ביותר כי אין בו כלל אפשרות להמשיך אחרי שנפסלים, וצריך לסיים אותו בריצה אחת.
זהו בקלות המשחק הקשה ביותר בסדרה והוא דורש מהשחקן להכיר את מערכת המסחר על בוריה (על מה לא לבזבז את הכסף, מה כן לקנות ומתי), לדעת את המיקומים של הדלתות הסודיות ושל המטמונים הסודיים (ויש הרבה כאלה), להפגין מיומנות שליטה גבוהה בקרבות, והכי קשה – לעמוד במסגרת זמן מלחיצה. ג'וני מערוץ Lord AuroMetalSaurus עשה סרטון מעולה על המשחק והחוויה של לסיים אותו. מומלץ ביותר לצפייה:

הגירסה לטורבו גרפיקס היא העתק כמעט מדויק של משחק הארקייד, רק עם שימוש בדמויות שונות, למרות שהספרייטים של הגיבור נשארו מאד דומים למקור. המשחק גם יצא לנינטנדו NES ע"י חברת Jaleco עם דמויות וספרייטים שונים בתכלית ועם סיפור ששואב השראה מאגדה סינית עתיקה על מלך-קוף שיוצא להציל את סין (המסע אל המערב). כמובן שיצאו גם גירסאות לכל המחשבים האישיים של שנות השמונים, עם מידה משתנה של דיוק, אבל עם מכנה משותף אחד – הן פחות טובות מגירסאות הקונסולות.

עולם המפלצות Monster World II
נקרא במערב Wonder Boy: The Dragon's Trap ורבים מחשיבים אותו כמשחק הטוב ביותר בסדרה, ואולי הטוב ביותר למסטר סיסטם! ווסטון וסגה הבינו שאופי הסידרה לא מתאים כל כך לארקייד, ואכן MW2 יצא (לראשונה ב 1989) אך ורק לקונסולות ה 8 ביט של סגה (בלי פורט למגה דרייב, וחבל) ולטורבו גרפיקס. הגירסה לטורבו גרפיקס שנקראה Dragon's Curse זהה כמעט לחלוטין לזו של המסטר סיסטם, עם שינוי בספרייטים של הגיבור בלבד. זהו המשך ישיר של MW1 והוא אפילו מתחיל בשלב האחרון שלו ובקרב עם MEKA Dragon. זה מגניב ממש ודומה למה שקונאמי עשו כעבור כמה שנים עם הקישור בין משחקי קאסטלוואניה מעגל הדמים וסימפוניית הלילה.


בסוף הקרב ועם חיסולו, מקלל הדרקון המכני את וונדר בוי והופך אותו לאיש לטאה! וכך מתחיל המסע של וונדר בוי לחיסול חמישה דרקונים נוספים בחיפושו אחר צלב הסלמנדרה שיחזיר אותו לצורתו האנושית המקורית. כל דרקון שוונדר בוי יביס ישנה את צורתו למשהו אחר: איש-לטאה שיורה אש מהפה, חסין מפני לבה ואפילו יכול להתכופף (הצורה היחידה במשחק שמסוגלת להתכופף), איש-עכבר שיכול להשתחל במעברים צרים ולטפס על קירות (מסויימים), איש-פירנה שיכול לשחות, איש-אריה שיכול להניף את החרב בקשת מלמעלה למטה (בניגוד לשאר הדמויות שמניפות את החרב קדימה בלבד), ואיש-נץ שיכול לעוף (אבל נפגע כשהוא נוגע במים).

הגיימפליי של כל אחת מהצורות הוא שונה מאד, ולכל צורה יש את המקומות המיוחדים לה שהיא יכולה לגשת אליהם, הציוד האופטימלי לה (חרבות, שריונות ומגנים), והסודות שרק היא יכולה לגלות. זה הופך את המשחק לוורסטילי ומגוון באופן מפתיע. בנוסף, MW2 הוא משחק עולם פתוח שמאפשר גם בשלבים המוקדמים של המשחק להכנס לאזורים מסוכנים ולהלחם נגד אויבים מתקדמים בהרבה. למעשה אני טוען שזהו אחד ממשחקי ה"מטרואידוואניה" הראשונים!

MW2 הוא ארוך ומתוחכם בהרבה מקודמו, וכולל מלבד סיסמאות שמירה ומערכת קסמים די משוכללת גם מערכת נקודות כריזמה ייחודית. נקודות כריזמה (או צ'ארם) הן הכרחיות כדי לאפשר רכישה של ציודים מסויימים בחנויות שבלעדיהם לא ניתן לעבור חלק מהאזורים. צורות שונות ושריונות שונים יכולים להעלות או להוריד את דירוג הצ'ארם, אבל את מרבית האפקט נותנות אבני הצ'ארם. אבנים אלה הם הדרופים הנדירים ביותר במשחק, והגריינדינג שכרוך בהשגה שלהן הוא ארוך ומייגע. גירסאת הגיימגיר של המשחק הסירה את אבני הצ'ארם, ובכך למעשה הפכה אותו לקצר משמעותית מגירסת המסטר סיסטם.


MW2 היה אחד המשחקים האהובים עלי ביותר בילדותי והשלמתי אותו עוד לפני הבר מצווה שלי 🙂 והמנגינות המיוחדות שלו המשיכו להתנגן לי בראש שנים אחר כך. תארו לעצמכם את ההתרגשות שאחזה בי כשקראתי שהמשחק כולל סאונדטרק משודרג חבוי שאפשר להפעיל אותו רק עם קונסולה יפנית שכוללת את הרחבת החומרה ה FM Sound. העניין הוא שהמשחק מעולם לא יצא למסטר סיסטם ביפן! ועדיין למרות זאת סאונד ה FM המשודרג ניתן להפעלה רק אם המשחק מזהה קונסולה יפנית. יתר על כן, אם המשחק מזהה שהוא רץ על מסטר סיסטם יפנית, אז מסך הפתיחה גם מציג את הלוגו Monster World II במקום Wonder Boy III שמופיע בגירסאות האירופאית והאמריקאית. בכל מקרה, בהתחשב בכך שהמסטר סיסטם ידועה לשימצה בכל מה שקשור בצ'יפ הסאונד PSG המקורי שלה, מדובר בשידרוג מדהים למשחק גם ככה מעולה, שמשפר אולי את האספקט היחיד שלו שאינו מצויין.
והנה בונוס קטן למי שקרא עד כאן: מערכת הסיסמאות של MW2 פוענחה והאתר SMS Power פרסם דף אינטרנט עם מייצר סיסמאות בהתאמה אישית!

עולם המפלצות Monster World III
נקרא במערב Wonder Boy in Monster World. משחק זה לא ממשיך את הסיפור של הוונדר בוי הבלונדיני מהמשחקים הקודמים, אלא מספר את סיפור הרפתקאותיו של וונדר בוי "חדש" עם שיער כחול בשם שיון. הרבה אלמנטים מוכרים מ MW1 חוזרים כאן, כמו בוס הפטריה הענקית, המערה במדבר, אבל במיוחד הפתיח של השלב הראשון שמשחזר את השלב הראשון של MW1, עם גזע העץ והפלטפורמה העולה ויורדת, ואפילו הנחש שמחכה בראש הגבעה. MW3 יצא שנתיים אחרי קודמו למסטר סיסטם והפעם גם למגה דרייב בגירסת 16 ביט (העדיפה, כמובן). גירסה נוספת של המשחק יצאה גם להרחבת הסידי של הפיסי אנג'ין (שמה של הטורבו גרפיקס ביפן), בשם Dynastic Hero והיא דומה מאד לזו של המגה דרייב רק עם (ניחשתם נכון) ספרייטים שונים לגיבור (פאק, איזו תלבושת מכוערת) ולחלק מהבוסים.


MW3 לא כולל מערכת החלפת צורות כמו ב MW2, ומתחילתו ועד סופו משחקים את שיון בצורתו האנושית. אבל כדי לגוון את הגיימפליי הוספו אלמנטים מעניינים אחרים: הקלשון של פוסידון מאפשר לשיון לצלול בחופשיות במים (כמו איש-פירנה ב MW2), ובשלב מסויים ולאחר איסוף ציודים מסויימים שיון ממוזער כדי לעבור במעברים קטנים במיוחד (כמו איש-עכבר ב MW2). בנוסף לאלה, בשלבים מסוימים יצטרפו לשיון עוזרים כמו פיה עם יכולות ריפוי, גמד מוצא אוצרות, ושד ודרקון קטן שעוזרים להתקיף אויבים. בדומה לגיימפליי המטרוידוואניה של MW2, גם כאן יש הקבלה עם העוזרים של אלוקארד בקאסטלוואניה סימפוניית הלילה. האם קוג'י איגראשי מקונאמי שאב השראה לסדרת קאסטלוואניה מסדרת עולם המפלצות של ווסטון?


MW3 כולל שליטה הדוקה ומדוייקת יותר מקודמו, הוא קל יותר מקודמו (למעט אולי הבוס האחרון המטורף), וגם העולם הפתוח שלו על שלביו מרגיש מלוכד וזורם יותר… לא תמצאו כאן דלת בשמים שמובילה למדבר עם פירמידות כמו ב MW2 🙂
המשחק הזה הוא יפהפה ומציג גרפיקה cartoon-ית וצבעונית שנראית מצויין גם כיום, ובכלל נראה ש MW3 הוא משחק פשוט ובסיסי יותר מ MW2, ולכן נגיש יותר לדעתי למי שרוצה להתנסות לראשונה בסדרה הזאת (שוב, אם מתעלמים מהבוס האחרון הסופר-דופר קשה שלו). זה היה גם המשחק האחרון בסדרת עולם המפלצות שכלל איזכור של וונדר בוי, כי המשחק הבא הפתיע את כולם דמות ראשית שונה מאד…

עולם המפלצות Monster World IV
זהו המשחק הרשמי האחרון בסדרת עולם המפלצות, והוא יצא ב 1994 ביפן בלבד. דמות המשחק היא בחורה (!) בשם Asha והמשחק מתרחש בעולם פנטזיה בעל אופי ערבי. זה היה קטע של סגה באותה תקופה, כנראה בהשפעת הסרט אלדין של וולט דיסני, בדומה למשחק המעולה Beyond Oasis (שנקרא באירופה Story of Thor) למגה דרייב.


MW4 הוא בעיקר משחק פלפורמה. אבל איזה משחק פלטפורמה! השליטה היא המדוייקת ביותר בסדרה, והגרפיקה היא ללא ספק מהיפות שהמגה דרייב הציגה אי פעם. Asha מוצאת בתחילת המשחק עוזר בשם פפלוגו שנראה כמו בלוב כחול עם שפם חתול (מאד חמוד ומאד יפני). פפלוגו הוא אלמנט בלתי נפרד ממשחק הפלטפורמה ואפשר לרחף איתו, להשתמש בו כפלטפורמה, להתגונן באמצעותו מפני אש ועוד.

מכיוון שהמשחק המקורי יצא ביפן בלבד, לקח כמעט עשור עד שב 2002 צף לראשונה באינטרנט תרגום חובבים שאפשר היה להוריד ולהפעיל על אמולטור. רק ב 2012, כמעט 20 שנה מאז יציאת המשחק המקורי, הוציאה סגה תרגום רשמי של המשחק להורדה מחנויות האונליין של הפלייסטיישן, האקסבוקס והנינטנדו Wii.


ב 2021 יצא רימייק נחמד של MW4. אבל הוא רק אחד מתוך שלושה משחקי וונדר בוי חדשים שיצאו באותה התקופה.

משחקים חדשים ב"עולם המפלצות"
Wonder Boy III: The Dragon's Trap (חברה מפתחת: Lizardcube) מ 2017 הוא רימייק של המשחק האגדי למסטר סיסטם. כוונת המפתחים היתה להיות כמה שיותר נאמנים לגיימפליי המעולה של המשחק המקורי באמצעות שימוש באלגוריתמים המקוריים, רק עם שימוש בספרייטים חדשים יפהפיים ברזולוציה גבוהה. המשחק יצא מדהים, וכל כך אהבתי אותו עד שפירסמתי עליו כתבת "חובה לשחק" נפרדת.

Monster Boy and the Cursed Kingdom (חברה מפתחת: Game Atelier) מ 2018 הוא ההמשך הרוחני של הסידרה, ואפילו פותח בשיתוף עם ריואיצ'י נישיזאווה, מהמייסדים של ווסטון שנסגרה ב 2014. המשחק כולל אלמנטים של עולם פתוח ושינוי צורות כמו ב MW2, והכי מגניב – את המוזיקה המקורית הלחין (בין היתר) לא אחר מאשר יוזו קושירו שידוע ממשחקים אגדיים כמו סטריטס אוף רייג' ו Ys. גם המשחק הזה יצא פשוט מ-ע-ו-ל-ה וכפאנבוי רציני שאני, פרסמתי גם עליו כתבת "חובה לשחק".

Wonder Boy: Asha in Monster World הוא רימייק של עולם המפלצות 4 שיצא ב 2021 ופותח ע"י אותו הצוות שפיתח את המשחק המקורי. אני מצאתי אותו סה"כ לא רע, אבל קצת מאכזב. במיוחד בהשוואה לשני המשחקים המדהימים לעיל.

!Go Play
משחקי וונדר בוי בכלל ועולם המפלצות בפרט הופיעו בחלוף השנים בלא מעט אוספים שונים על מגוון קונסולות. אבל בין האוספים הרבים הללו יש שניים משמעותיים במיוחד.
האוסף הראשון הוא Monster World Complete Collection שפותח ע"י הסטודיו המהולל M2 ויצא כחלק מסדרת Sega Ages 2500. האוסף יצא ב 2007 והוא "כרך 29" בסדרה הארוכה הזאת שיצאה רק ביפן ואך ורק על הפלייסטיישן 2. האוסף כולל את כל משחקי וונדר בוי ועולם המפלצות, בגרסאות היפניות שלהם כמובן, וברמת אמולציה מצויינת (לאותה תקופה) המאפיינת את הפרוייקטים של M2. הבעיה היא שקשה להשיג כיום את האוסף הזה והוא יקר למדי.

האוסף השני הוא Wonder Boy Anniversary Collection שיצא ב 2022. האוסף המדהים הזה פותח ע"י הסטודיו היפני Bliss Brain ויצא ע"י ININ. הוא כולל את כל משחקי ילד הפלא שיצאו אי פעם על הקונסולות של סגה על כל גרסאותיהם (כולל היפניות והארקיידס!), ומכיוון שיצא 15 שנה אחרי האוסף של M2, רמת האמולציה כאן היא טובה מאד ואף עדיפה. האוסף כולל גם סריקות של עטיפות, חוברות ואפילו קצת רישומי מפתחים, שזה די מגניב.
זהו ללא ספק האוסף המומלץ ביותר, והוא זמין דיגיטלית לפלייסטיישן ולנינטנדו סוויץ'. עם זאת, בסופו של יום זו אסופת רומים של סה"כ שישה משחקים עם מעט ערך מוסף מסביב, ולכן המחיר המלא של האוסף הזה שעומד על $50 (!) הוא קצת מוגזם. כדאי לחכות למבצע, אבל כמעריץ מושבע של המשחקים האלה אני רכשתי את האוסף הזה בגירסה הפיזית של Strictly Limited Games שיצאה במהדורה מוגבלת.
לבסוף, חשוב לציין שמדובר במשחקי רטרו ישנים במיוחד, ולכן אפשר לשחק בהם בקלות באמצעות אמולטורים הן על הפיסי והן על הטלפון (;