You are currently viewing עיר הפשע – הבלדה על טוני גיבסון וריימונד ברודי

עיר הפשע – הבלדה על טוני גיבסון וריימונד ברודי

חלק מהאהבה שלי למשחקי רטרו קשור גם בתרבות הפופ של שנות השמונים ובמיוחד סרטי האקשן של התקופה. סרטים כמו 48 שעות, נשק קטלני, טנגו וקאש, צמד לעניין, וסדרת הטלויזיה מיאמי מחלק מוסר. אלו היו סרטי אקשן בז'אנר ה Buddy Cop שמספרים את סיפורם של שני שוטרים, לרוב עם קווי אישיות שונים שמשלימים האחד את השני.
הרבה משחקי וידאו מאותה תקופה ניסו לחקות את הקולנוע ההוליוודי, ובנושא הזה אני ממליץ לקרוא את הכתבה שכתבתי על סרטי הבמאי וולטר היל. לא מפתיע אם כן שגם סרטי ה Buddy Cop קיבלו ביטוי באולמות הארקייד. ואולי המשחקים הידועים ביותר שניסו להעביר את החוויות הסינמטיות של הסרטים האלה היו אלו של סדרת Chase HQ של Taito.

בהתאם לז'אנר הסינמטי הסיפור כאן הוא על שני שוטרים, טוני גיבסון וריימונד ברודי, שכל דמיון בין המראה ו/או השמות שלהם לשחקנים מפורסמים מאותה תקופה הוא מקרי בהחלט 😉 יתר על כן, העלילה במשחקים האלה היא די מופרכת ואפילו קצת אידיוטית, לא בשונה מהסרטים עליהם הם מבוססים, ולכן ההמלצה הגורפת כאן היא להתמקד יותר באקשן ובמשחקיות מאשר בסיפור.

גיבסון וברודי כיכבו בשלושה משחקי אקשן מרוצים שכתבתי עליהם כבר בכתבה על טכנולוגיית הסופר סקיילר: Chase HQ, Special Criminal Investigation ו Super Chase: Criminal Termination. אני מאד ממליץ לקרוא על המשחקים האלה שנראו לי תמיד כאילו הקדימו את זמנם בעשור שלם. אולי כי הקונסולה הראשונה שהיתה מסוגלת לסופר-סקיילינג היתה הסגה סאטורן שיצאה רק ב 1995.


בניגוד למשחקי הסופר סקיילר של סגה שהתמקדו במירוצים, אלו של טאייטו בכיכובם של גיבסון וברודי התמקדו יותר בקרבות בדרכים. ב Chase HQ הקרבות התבצעו באמצעות ניגוח רכבי היריבים והוא היה לאחד ממשחקי הארקייד המצליחים ביותר ביפן. ב Special Criminal Investigation שיצא שנה אח"כ ב 1989 הוצגה מכניקת יריות, בנוסף לניגוח, שנתנה למשחק מימד פעולה נוסף שהפך אותו בעיני להרבה יותר כיפי. בשילוב עם פרזנטציה מצויינת שנראית ונשמעת מעולה אפילו היום, SCI נותן הרגשה ארקיידית כמו שמעט משחקי ארקייד אחרים מצליחים לתת.
משחק הנהיגה השלישי והאחרון של גיבסון וברודי, ואולי המרשים ביותר גרפית, היה Super Chase. לעומת מקבילו Outrunners הקרטוני של סגה, הוא לוקח את עצמו הרבה יותר מדי ברצינות ומנסה ממש לדמות סרט אקשן מתחילת הניינטיז.
אני חייב לציין ש Special Criminal Investigation הוא לא רק משחק הנהיגה הטוב ביותר בסדרה, הוא גם המשחק האהוב עלי מכל משחקי הצמד גיבסון וברודי. עם זאת, באותה השנה בדיוק שבה יצא SCI, טאייטו הוציאה משחק נוסף בכיכובם, והוא לא היה משחק נהיגה.


ב 1989 יצא לסדרה משחק ספין אוף בשם Crime City ובו ניתן לשחק בצמד השוטרים שלנו ע"י שני שחקנים סימולטנית. קריים סיטי הוא משחק פלטפורמה יריות טיפוסי למדי לאותה התקופה, וכמשחק ארקייד טהור הוא כצפוי די קשה וממלא היטב את תפקידו לשנורר מהשחקן מקסימום מטבעות. המשחק יצא בלעדית לארקיידס, ולא יצאה לו מעולם גירסה ביתית.

אני זוכר שבילדותי ראיתי את קריים סיטי בכמה אולמות ארקייד בארץ והתרשמתי פחות מהגרפיקה ויותר מהמוזיקה המצויינת שלו ומהסאונד המיוחד כשהמשחק היה במוד Attract (מעין מצב דמו של המשחק כשאף אחד לא משחק בו וכך הוא מנסה למשוך שחקנים להכניס מטבע). זה לא מפתיע שהמוזיקה של המשחק היא מצויינת, כי גם היא הולחנה ע"י להקת הבית המפורסמת של טאייטו, זונטטה, שהיו אחראים בין היתר על הפסקול המדהים של משחקי לוחמי הנינג'ה.


גיבסון וברודי משחקים בצורה זהה וההבדל ביניהם הוא רק במראה. הם יכולים לירות בכלי נשק, לתת אגרופים, לקפוץ ולהתגלגל. הסוד להתמודדות עם רמת הקושי הגבוהה של המשחק הוא להתמחות בתנועת הגלגול שהיא הכי אפקטיבית בחיסול מספר אויבים בו זמנית.
התחמושת של כלי הנשק היא מוגבלת, אבל אויבים שחוסלו משאירים רפילים בצורה נדיבה למדי. במהלך המשחק אפשר לאסוף שלושה כלי נשק: אקדח עם יריות בודדות, רובה אוטומטי שיורה צרורות, ושאטגאן שיורה לשלושה כיוונים. אם נגמרת התחמושת אז השחקן עובר לשימוש באגרופים וגלגולים עד שהוא אוסף נשק חדש. המכניקה הזאת היא שמרנית מאד ותורמת לרמת קושי גבוהה מהממוצע, כי במרבית המשחקים ברגע שנגמרת התחמושת של נשק הבונוס השחקן עובר לנשק הברירת מחדל שהוא לרוב אקדח בסיסי. במקומות מסויימים המשחק יעבור לזמן מוגבל למוד "גלריית יריות" דומה לזה של המשחק "אקדחים פראיים".


יצאו עוד שני משחקים בכיכובם של גיבסון וברודי, שניהם לאולמות הארקייד אבל הם מחוץ לסקופ של הכתבה הזאת:
Quiz HQ מ 1990 היה משחק טריוויה קוריוזי ביפנית בלבד, אבל תודו שאהבתם את השם.
Chase HQ 2 מ 2006 יצא בתקופת דעיכת הארקיידס והציג גרפיקה פוליגונית תלת מימדית מרשימה לזמנה. מבחינת משחקיות, הוא היה דומה מאד למשחק הראשון מ 1987. חשוב להבדיל אותו ממשחק אחר שנשא את אותו השם בדיוק אבל יצא עשור וחצי לפניו על הסגה מגה דרייב.

!Go Play
קל מאד לשחק בכל המשחקים בכתבה זו על הפיסי או על הטלפון שלכם באמצעות אמולטור הארקייד MAME. כנסו למדריך המהיר למשחק באמולטורים כדי לדעת כיצד. המשחקים האלה גם ירוצו נהדר על כל קונסולת רטרו ניידת.