עכשיו זה כבר ברור שמדריכי ה Retro Handhelds הן הכתבות הנקראות ביותר בבלוג. המשיכה של הקונסולות הללו היא ברורה – הן זולות יחסית לערך המטורף שהן מציעות, אפקט הנוסטלגיה של להחזיק אותן ביד הוא חזק מאד, הן מאפשרות לשחק בקלות ספריות של אלפי משחקי רטרו (!), ורובן איכותיות ואף משתפרות ומלוטשות יותר משנה לשנה.
אכן, זוהי השנה השלישית שאני מוציא מדריך קנייה של המכשירים המופלאים האלה, ונראה שהשנה יש הצעות פשוט מעולות, אם כי מעט יקרות יותר ביחס לשנה שעברה.
לפני שנתחיל, אציין כי יש ערוצי יוטיוב כמו Retro Game Corps שמתמקדים בקונסולות רטרו ניידות עם סקירות ארוכות (וקצת מתישות). יש גם אתרים כמו RetroCatalog המצויין שמנסים לתת את כל המידע על אינספור המכשירים שיצאו, לרבות השוואות טכניות קרות ביניהם. ולבסוף, יש גם כלים להשוואות ספציפיות כמו יחס אורך/רוחב של המסכים והרזולוציות שלהם ב Shauninman, או גדלים פיזיים ב Retrosizer.
אבל למי שלא מבין ממש בתחום קשה להוציא מהמקורות האלה המלצות קונקרטיות או עדכניות עם רלבנטיות לזמינות בישראל.
לשם כך בדיוק קיים המדריך שאתם קוראים כעת.
ראשית, תאום ציפיות – כח עיבוד, תצורה, פיצ'רים ומחירים:
דירוג מעבדים
אז מה בדיוק הקונסולה שתקנו תהיה מסוגלת להריץ? – הפקטור שקובע את עוצמת המכשיר ואת הקונסולות הנתמכות הוא כמובן המעבד. אני מחלק את דירוג המעבדים לשלוש רמות, וזו לדעתי החלוקה הכי נכונה למבחר הקונסולות המוצע כיום:
דרגה 1 – כל קונסולות ה 8-16 ביט, משחקי ארקייד 2D, פלייסטיישן 1 ונינטנדו DS
מעבדי דרגה 1 לדוגמה:
RockChip RK3566, RockChip RK3326, Allwinner A133 Plus, AllWinner H700, SigmaStar SSD202D
דרגה 2 – נינטנדו 64, סגה דרימקאסט, סאטורן, PSP, גיימקיוב, Wii, נינטנדו 3DS ופלייסטיישן 2 (חלקית)
מעבדי דרגה 2 לדוגמה:
Snapdragon 865, MediaTek Dimensity 1100, Unisoc T820
דרגה 3 – פלייסטיישן 2 (מלא), נינטנדו סוויץ' (חלקית), WiiU (חלקית), פלייסטיישן ויטה (חלקית), פלייסטיישן 3 (חלקית)
מעבדי דרגה 3 לדוגמה:
Snapdragon 8 / Gen 2 / Gen 3 / G3x / Elite
תצורה
קונסולות רטרו ניידות מגיעות בשתי תצורות עיקריות: הוריזונטלית עם מסך באמצע בין אמצעי השליטה בדומה לנינטנדו סוויץ', או וורטיקלית עם מסך מעל אמצעי השליטה בדומה לגיימבוי הקלאסי. קשה לומר מה עדיף, וזה באמת עניין של העדפה אישית. אני מעדיף את תצורת הגיימבוי כי היא נותנת הרגשה נוסטלגית יותר.
פיצ'רים
יש שלושה שהם חשובים במיוחד:
WiFi – זהו בקלות הפיצ'ר החשוב ביותר. הוא נדרש למשחק קואופ, עדכונים אוטומטיים, הוספת תמונות לפלייליסטים באמצעות Screen Scraper, והכי חשוב לדעתי – חיבור ל Retro Achievements!
לשמחתנו, מרבית הקונסולות כיום כוללות ווייפיי.
Bluetooth – מאפשר חיבור של שלטים חיצוניים.
HDMI – יציאת וידאו שמאפשרת חיבור לטלויזיה.
בלוטות' יחד עם HDMI מאפשרים "קונסוליזציה" של המכשיר בדומה לחיבור הנינטנדו סוויץ' לטלויזיה, והפיכת המכשיר לקונסולה ביתית קטנה.
מחירים
בדומה לשנתיים הקודמות, מרבית הקונסולות שיוצאות כיום הן בסיסיות, כלומר דרגה 1 (ראו דירוג למעלה). מחירן זול למדי (עד $75 = פחות מ ₪280) ויש מבחר גדול מהן. מבחינת קונסולות דרגה 2, יש כבר משמעותית פחות מהן והן יקרות למדי (כ $200-$250). קונסולות דרגה 3 הן כבר די נדירות ויקרות ממש (מעל $300).
שימו לב שרף המס לייבוא אישי הוא $75. לכן קונסולות במחירים של מעל $75 ועד $500 עלולות להעצר במכס ותדרשו לשלם תוספת מע"מ בשיעור של 18% בגין שחרורן.
יש לציין כי אמולציה מלאה של הנינטנדו סוויץ', WiiU, או הפלייסטיישן 3 דורשת עוצמת עיבוד גבוהה שניתן כיום למצוא רק בניידי פיסי (דוגמת הסטים-דק והאסוס רוג אליי) שהם חזקים בהרבה מכל מה שקונסולת רטרו ניידת יכולה להיות כיום. בהתאם, ניידי פיסי הם יקרים מאד ולכן הם לא בסקופ של הכתבה הזאת.
אם אתם מעוניינים לדעת יותר על ניידי פיסי – דימה מערוץ היוטיוב "יאללה בלאגן" בשיתוף עם שמואל מקונן העורך של "ויגיימס" לשעבר עשו השוואה מצויינת בין כל ה Handheld PC.
קישורי הרכישה בכתבה זו מפנים לחנויות הרשמיות של היצרנים. ייתכן שתצליחו למצוא באליאקספרס מחירים מעט טובים יותר בחנויות לא רשמיות.
בנוסף, חשוב לציין כי אלו הם קישורי אפילייט. כלומר אם תרכשו באמצעותם אני אקבל עמלה קטנה, אך ללא שום עלות נוספת מצידכם.
אם כן, להלן קונסולות הרטרו הניידות המומלצות לשנת 2025:
קונסולות דרגה 1 – תצורה וורטיקלית
הקונסולות המומלצות עד תקרת המס ($75) בתצורה של מסך מעל הכפתורים:
ה Miyoo Mini המקורית היא הקונסולה הראשונה שרכשתי לעצמי עוד ב 2022, ואני עדיין חושב שזו הקונסולה החמודה ביותר שאי פעם נוצרה. היא מככבת גם בתמונת הכותרת של הכתבה וגם בשיתוף האינסטגרם פה למעלה. המיאו מיני היא איכותית, עם כפתורים ודיפאד פשוט מעולים, ומערכת ההפעלה החלופית שלה OnionOS היא מדהימה ממש. אבל היא קטנה מדי ואין בה ווייפיי, וזה לדעתי דיל ברייקר ב 2025.
לכן, השנה אני ממליץ על ה Miyoo Mini Plus שכוללת מסך קצת גדול יותר (3.5 אינץ' לעומת 2.8), שליטה ארגונומית יותר (עם אותם הכפתורים והדיפאד המעולים) וכמובן ווייפיי.
אנברניק היא החברה שמוציאה הכי הרבה קונסולות רטרו ניידות (בקצב של כמעט אחת לחודש!), האסטרטגיה שלהם היא כמות מעל איכות, וזה מביא ללא מעט נפילות אבל לפעמים גם הצלחות. לאחרונה סיפור ההצלחה של אנברניק הוא ללא ספק ה RG35XXSP. זו קונסולה בתצורת הגיימבוי אדבנס SP, כלומר בתצורת פליפ שכשהיא סגורה המסך מגן על הכפתורים.
קישור לרכישת Miyoo Mini Plus
קישור לרכישת Anbernic RG35XX SP


עוד מתחרה לתואר מבית אנברניק היא ה RG40XX V. זו "קונסולת גיימבוי" גדולה משמעותית מהמיאו מיני פלוס, והיא כוללת מסך 4 אינץ', ארגונומיה מצויינת, ואפילו סטיק אנלוגי אחד שהשימוש בו הוא לא לגמרי ברור כי עדיין מדובר בקונסולה בדרגה 1.
היתרון הגדול של האנברניקים על המיאו מיני הוא שהן כוללות גם בלוטות וגם יציאת HDMI ולכן אפשר לחבר אותן לטלויזיה ולשלטים אלחוטיים לחוויית קונסולה ביתית.
ולבסוף, בחודשים האחרונים יצאה חברה חדשה יחסית בשם TrimUI עם "קונסולת גיימבוי" בשם TrimUI Brick. זו קונסולה קטנה וחמודה שמרגישה כמו הממשיכה הרוחנית של המיאו מיני הקטן המקורי. המסך שלה הוא 3.2 אינץ' שזה יחסית קטן אבל הרזולוציה שלו גבוהה מאד לגודלו: 1024×768. החסרון של הבריק הוא שהיא מתחממת יחסית, ושהכפתורים והדיפאד מעט פחות נוחים מאלו של המיאו מיני פלוס. אבל חדות המסך הוא יתרון שגובר על החסרונות.
קישור לרכישת Anbernic RG40XX V
קישור לרכישת TrimUI Brick


קונסולות דרגה 1 – תצורה הוריזונטלית
הקונסולות המומלצות עד תקרת המס ($75) בתצורה של מסך בין הכפתורים:
ל TrimUI יש קונסולה זהה בעוצמתה ל Brick רק בתצורה של מסך רחב בין הכפתורים בגודל מרשים (למחיר) של 5 אינץ'. אלא שה TrimUI Smart Pro היא עדיין קונסולה דרגה 1, ולכן המסך הרחב והסטיקים לא יבואו כל כך לידי שימוש כי היא לא מסוגלת להריץ אפילו משחקי PSP כמו שצריך. בנוסף, כמו לבריק גם לסמארט פרו אין יציאת וידאו לחיבור לטלויזיה (אבל כן יש לה בלוטות).
האנברניק RG Cube XX היא עוד קונסולה מסדרת ה XX שזכתה לביקורות יחסית טובות. הייחוד שלה הוא מסך 4 אינץ' ריבועי ברזולוצייה גבוהה יחסית (720P) שמתגלה כפרקטי בצורה מפתיעה להרצת משחקי כל הקונסולות, למעט אולי ה PSP.
קישור לרכישת TrimUI Smart Pro
קישור לרכישת Anbernic RG Cube XX


בקטגוריה זו אפשר גם למצוא קונסולות מעט פחות פרקטיות, אבל בתצורות סופר נוסטלגיות. השתיים הכי מעניינות כאן הן:
ה RG34XX, היא עוד אחת מקונסולות ה XX של אנברניק. מה שמיוחד בה הוא שמבחינת תצורה היא זהה לחלוטין לגיימבוי אדבנס המקורי, לרבות מסך ביחס 3:2 מושלם להרצת משחקי GBA.
ה Arc-D (גם היא מבית אנברניק, תראו מופתעים) נראית כמו שלט מגה דרייב (או סאטורן) גדול במיוחד עם מסך 4 אינץ' באמצע. אפילו יש לה די-פאד ייחודי שמרגיש ממש כמו הדי-פאד בשלט המגה-דייב המקורי! זו קונסולה מגניבה במיוחד, אבל דעתי כאן אינה אובייקטיבית כי אני סגה-בוי (;
קישור לרכישת Anbernic RG34XX
קישור לרכישת Anbernic Arc-D


קונסולות דרגה 2
הקונסולה המומלצת עד $300:
עכשיו אנחנו כבר מתעסקים בקונסולות פרימיום עם רכיבים איכותיים בהרבה, כמו: מסכי OLED, סטיקים בטכנולוגיית Hall Effect ומעבדים חזקים.
הבחירה כאן היא קלה מאד (קלה מדי, אם תשאלו אותי) – ה Retroid Pocket 5 היא הקונסולה הטובה ביותר כיום מבחינת יחס עוצמה/איכות/מחיר. עלותה כיום היא כ $220 לפני דמי משלוח ומע"מ, מה שיביא את מחירה הסופי לבערך $280 (כ ₪1,000).
אבל הפוקט 5 היא שדרוג משמעותי לעומת הפוקט 4 שהיה הבחירה שלי שנה שעברה: מסך OLED גדול יותר 5.5 אינץ', עיצוב זכוכית יפהפה ומודרני יותר, ומעבד Snapdragon 865 עוצמתי. המעבד הזה הוא בדרגה 2, כלומר כל הקונסולות עד הגיימקיוב ירוצו מושלם, וגם מרבית משחקי הפלייסטיישן 2 ירוצו טוב אם כי לא כולם.
גירסת המיני של הפוקט 5 היא פחות כדאית בגלל מסך קטן משמעותית אבל גודל פיזי ומחיר דומים מדי לגירסה הרגילה.
קישור לרכישת Retroid Pocket 5

קונסולות דרגה 3
הקונסולה המומלצת מעל $300:
ראשית, חשוב לציין כי החברות AYN ו Retroid הם מותגים של אותה החברה הטאייוואנית Moorechip Technologies. לכן, מאותה חברת האם שהביאה לכם את ה Retroid Pocket 5 – קבלו את קונסולת האנדרואיד הטובה ביותר שאפשר לרכוש כיום ללא התחשבות במחיר – ה AYN Odin 2 Portal.
גירסת הבסיס של הפורטל עולה כ $330 לפני דמי משלוח ומע"מ, מה שיביא את מחירה הסופי לכ $415 (כ ₪1,500). זה יקר, נכון, אבל כשלוקחים בחשבון שהמעבד והמסך שלה שקולים לטלפון "סמסונג גלקסי S23 פלוס" שעולה נכון לכתיבת שורות אלה יותר מכפול (!), אז הרכישה הופכת ל"הגיונית" יותר.
הפורטל היא השדרוג האולטימטיבי לקונסולת הרטרו הטובה ביותר של שנה שעברה – האודין 2. לסדרת אודין 2 יש שלוש גירסאות: רגילה, מיני ופורטל. אלו הן קונסולות דרגה 3 עם מעבד עוצמתי במיוחד Snapdragon 8 Gen 2 שאפשר למצוא בטלפונים יקרים (כמו הסמסונג גלקסי S23). אלא שבניגוד לטלפונים, הן כוללות קירור אקטיבי ולכן מציגות ביצועים מעולים שיספיקו לכל אמולטור כיום, לרבות של הפלייסטיישן ויטה, הנינטנדו סוויץ' ואפילו לאחרונה גם פלייסטיישן 3 (!!).
למעשה, המעבד הזה הוא כל כך אובר-קיל עד שהמגבלה היחידה היא האופטימיזציה של האמולטורים עצמם! ככל שהם ישתפרו כך תשתפר הרצת המשחקים על מכשירי האודין 2, פשוט כי יש להן כח די והותר. בהתאם, אפשר גם לשחק משחקי פלייסטיישן 2 ונינטנדו גיימקיוב ברזולוציות גבוהות בהרבה מהמקור (פי 2 ואפילו פי 3!).
אלו הן הקונסולות היחידות שאני ממליץ עליהן שאינן מוכוונות די-פאד (D-Pad Centric), כלומר שהדי-פאד הוא לא סימטרי לכפתורים. זה אומר משהו על הייעוד שלהן למשחקים מודרניים יותר. כרטרו-גיימר, אני מעדיף שליטה מוכוונת די-פאד, אבל אני מבין שזה עניין של העדפה אישית.
קישור לרכישת AYN Odin 2 Portal

ולבסוף, משהו חשוב על מערכת ההפעלה והממשק של הקונסולה החדשה שלכם:
המכשירים האלה הם באמת פלאי חומרה קטנים, אבל מערכות ההפעלה שהם מגיעים איתן הן גרועות במקרה הטוב ונוראיות במקרה הפחות טוב. גם האמולטורים הכלולים בהן הם פעמים רבות לא משהו. בנוסף, יש לציין כי החברות הסיניות האלה לא בדיוק מצטיינות בשירות לקוחות.
אבל יש אור בקצה המנהרה – ישנן כמה קהילות מודים מדהימות שמפתחות ומוציאות מערכות הפעלה אלטרנטיביות שנותנות פייט אפילו למערכות ההפעלה של נינטנדו ופלייסטיישן! מערכות הפעלה אלו כוללות לרוב גם את האמולטורים הטובים ביותר לכל קונסולה כשהם כבר מקונפגים בצורה אופטימלית למכשיר, כך שהחוויה היא עדיפה לאין שיעור לעומת מה שמקבלים ישירות מהקופסה.
הנה מערכות ההפעלה האלטרנטיביות הטובות ביותר לקונסולות שהמלצתי עליהן:
מיאו מיני: OnionOS כוללת המון אופציות למשתמשים מנוסים ו MinUI שהיא מערכת הפעלה פשוטה וקלה יותר.
TrimUI: מערכת ה Knulli המקיפה ו muOS או MinUI הבסיסיות יותר.
אנברניק XX: בזכות הפופולריות שלהן הן זוכות לתמיכה הרחבה ביותר – Knulli, muOS, MinUI וגם RockNix המבוססת (לשעבר Jelos).
קונסולות המבוססות על המעבד הוותיק RockChip RK3566 (לדוגמה האנברניק Arc) – RockNix.
קונסולות הרטרואיד פוקט כמו גם האודין 2 הן מבוססות אנדרואיד ולכן ניתן לשנות בהן רק את הממשק.
אם החלטתם לרכוש לעצמכם קונסולת רטרו ניידת – החלטה מצויינת, דרך אגב – אתם פשוט חייבים להתקין עליה מערכת הפעלה חלופית.
תתחדשו 🙂